ΧΡΗΜΑ

«Καλάθι νοικοκυριού»: Όλες οι αλλαγές - Συνάντηση Γεωργιάδη με βιομήχανους

«Καλάθι νοικοκυριού»: Όλες οι αλλαγές - Συνάντηση Γεωργιάδη με βιομήχανους
Τι αλλάζει τη δεύτερη εβδομάδα εφαρμογής του «καλαθιού του νοικοκυριού». INTIME

Με την προσθήκη της efood market στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο μέτρο και μικρές, ως επί πλείστον, αλλαγές στις λίστες με τα προϊόντα των υπόλοιπων αλυσίδων, το «καλάθι του νοικοκυριού» μπήκε στη δεύτερη εβδομάδα εφαρμογής του.

Παράλληλα από πλευράς υπουργείου Ανάπτυξης, κατατέθηκε την Τετάρτη η συμπληρωματική τροπολογία με τις διορθώσεις επί των προβλημάτων που παρατηρήθηκαν στην «πρεμιέρα» του μέτρου ενώ σήμερα το μεσημέρι αναμένεται η συνάντηση του υπουργού, Άδωνι Γεωργιάδη με εκπροσώπους της βιομηχανίας.

Οι λίστες της δεύτερης εβδομάδας

Χθες Τετάρτη, όπως προβλέπει το μέτρο, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ ανήρτησαν στην πλατφόρμα e-καταναλωτής τις ανανεωμένες λίστες τους με τα προϊόντα που απαρτίζουν το «καλάθι του νοικοκυριού».

Οι 12 αλυσίδες, ΑΒ Βασιλόπουλος, Βazaar, Γαλαξίας, Discount Market, Κρητικός, Lidl, Μασούτης, Market In, My Market, Σκλαβενίτης, ΣΥΝΚΑ, Χαλκιαδάκης και το οnline Efresh.gr, προχώρησαν στην πλειονότητά τους σε μικρές αλλαγές, σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα, στα προϊόντα που επέλεξαν για το δεύτερο τους «καλάθι». Παραμένει και αυτή την εβδομάδα σε αρκετές λίστες σημαντικός αριθμός προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας -ξεπερνώντας σε δύο περιπτώσεις το 80% του συνόλου- ενώ προστέθηκαν και κάποια νέα επώνυμα. Η efood maket που παρουσίασε για πρώτη φορά το δικό της «καλάθι νοικοκυριού», συμπεριέλαβε περισσότερα από 80 επώνυμα προϊόντα.

Από αυτή την εβδομάδα μάλιστα στην πλατφόρμα e-καταναλωτής αναγράφεται και η διακύμανση της τιμής του προϊόντος, δηλαδή πόσο κόστιζε στις 2 Νοεμβρίου και πώς διαμορφώνεται το κόστος του σήμερα. Με βάση τα στοιχεία από το υπουργείο Ανάπτυξης η συνολική αξία των προϊόντων στα 14 καλάθια των σούπερ μαρκετ διαμορφώνεται από 120,01 ευρώ έως 180,82 ευρώ, αυτή την εβδομάδα. Την προηγούμενη εβδομάδα το συνολικό κόστος των καλαθιών ήταν από 121,83 ευρώ μέχρι 183,84 ευρώ.

Οι αλλαγές της τροπολογίας

Λίγο μετά την ανάρτηση των νέων «καλαθιών» κατατέθηκε στη Βουλή, τροπολογία στην οποία περιλαμβάνονται οι διορθωτικές κινήσεις που είχε προαναγγείλει το υπουργείο Ανάπτυξης για το «καλάθι του νοικοκυριού» και αφορούν στην επάρκεια των προϊόντων και την καλύτερη σήμανσή τους μέσα στα σούπερ μάρκετ.

Προβλέπονται μάλιστα πρόστιμα από 1.000 έως 50.000 ευρώ στις επιχειρήσεις που δεν τηρούν τα προβλεπόμενα.

Συγκεκριμένα, τα σούπερ μάρκετ υποχρεούνται να τοποθετούν ευκρινές ειδικό σήμα στο ράφι των προϊόντων που συμμετέχουν στο «καλάθι» καθώς επίσης ευκρινή κατάλογό τους σε εμφανές σημείο στην είσοδο του καταστήματος που θα συμπεριλαμβάνει και τις τιμές στις οποίες προσφέρονται.

Παράλληλα τα καταστήματα θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα που συμμετέχουν στο «καλάθι» βρίσκονται σε επάρκεια και διατίθενται απρόσκοπτα στο καταναλωτικό κοινό. Ουσιαστικά δηλαδή να μην παρατηρηθεί εκ νέου το φαινόμενο των πρώτων ημερών, όταν προϊόντα του «καλαθιού» είχαν εξαντληθεί και είτε δεν είχαν αντικατασταθεί, είτε είχαν διατεθεί αντ΄αυτών διαφορετικοί κωδικοί σε υψηλότερες τιμές από εκείνες που είχαν δηλωθεί.

Η συνάντηση Γεωργιάδη με τη βιομηχανία τροφίμων

Όπως προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, σήμερα το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τους θεσμικούς εκπροσώπους της βιομηχανίας προκειμένου να συζητηθεί η συνεισφορά της στην πρωτοβουλία για συγκράτηση των ανατιμήσεων μέσω του «καλαθιού του νοικοκυριού».

«Θα έχουμε μια συζήτηση, δεν θέλω να κατηγορήσω κανέναν, μ' αρέσει η ανθρώπινη συνεννόηση καθώς μπορεί να βοηθήσει και να οδηγήσει τη βιομηχανία να μπει πιο «γερά» στα καλάθι. Δεν έχω για αυτό καμία αμφιβολία» σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, ο κ. Γεωργιάδης, σχετικά με την επικείμενη συνάντηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ