ΧΡΗΜΑ

Σταϊκούρας: Αυξήσεις 7,5% στους συνταξιούχους – Έρχεται και 3η αύξηση του κατώτατου μισθού

Σταϊκούρας: Αυξήσεις 7,5% στους συνταξιούχους – Έρχεται και 3η αύξηση του κατώτατου μισθού
Όπως είπε ο υπουργός, οι αυξήσεις πηγαίνουν σε 2,3 εκατομμύρια πολίτες, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι χαμηλοσυνταξιούχοι ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / Eurokinissi

Για αυξήσεις της τάξης του 7,5% για μεγάλο τμήμα συνταξιούχων και τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού το πρώτο εξάμηνο του 2023 μίλησε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης το Σάββατο (12/11) ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Εκτιμώ ότι οι αυξήσεις των συντάξεων θα είναι περίπου στην περιοχή του 7,5%. Οι αυξήσεις προκύπτουν από το άθροισμα του 50% του ΑΕΠ και του πληθωρισμού. Οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ από το ΥΠΟΙΚ θα είναι λίγο πιο συντηρητικές από της Κομισιόν. Στον δε πληθωρισμό θα τείνει προς το 10%, δηλαδή βγαίνει ένα αποτέλεσμα περίπου 7,5%» είπε ο υπουργός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, οι αυξήσεις πηγαίνουν σε 2,3 εκατομμύρια πολίτες, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι χαμηλοσυνταξιούχοι. Τόνισε δε, πως μέσα στη χρονιά πήραν πάνω από 900 εκατ. συνολικά.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός υπενθύμισε πως έχουμε την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους –ένα μόνιμο μέτρο.

Υπενθύμισε δε, πως περίπου ένα εκατ. συνταξιούχοι θα λάβουν φέτος επιταγή ακρίβειας, ένα μεγαλύτερο ποσοστό θα έχει μόνιμη αύξηση στην περιοχή του 7,5% ενώ θα υπάρξει και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για 500.000 συνταξιούχους.

«Πρόκειται για γενναίες, μόνιμες παρεμβάσεις για τους συνταξιούχους» σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Εξήγησε δε, πως παράλληλα η κυβέρνηση μειώνει μόνιμα φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για το σύνολο της κοινωνίας και κυρίως για τη μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

Υπογράμμισε, επίσης, πως η κυβέρνηση παρεμβαίνει –όχι με μόνιμα μέτρα- στο σκέλος των δαπανών, για να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση.

Κατώτατος μισθός και επίδομα θέρμανσης

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι οι διαδικασίες για την Τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού θα ξεκινήσουν στις αρχές του έτους, «στο πρώτο εξάμηνο του 2023».

Για το επίδομα θέρμανσης ανέφερε ότι είναι 300 εκατ. ενώ πέρυσι ήταν 170 εκατ. ευρώ. Έχουμε την επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης που είναι άλλα 300 εκατ. ευρώ, και 800 εκατ. της επιταγής ακρίβειας, δηλαδή πάνω από 1 δισεκ. ευρώ θα εισέλθουν έμμεσα ή άμεσα στο πορτοφόλι του πολίτη έως το τέλος της χρονιάς.

«Στις επιστρεπτέες προκαταβολές δώσαμε 8,5 δισεκ. ευρώ, άρα το πρώτο ουσιώδες θέμα που λύσαμε είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα πληρώνει ένα πολύ μικρό ποσό της επιστρεπτέας που πήρε. Κουρεύτηκαν τα 2/3 της επιστρεπτέας. Κάνουμε ορθολογική οικονομική πολίτικη που θα μας οδηγήσει το 2023 σε παραπάνω έσοδα από δαπάνες» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες

Σχολιάζοντας τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως οι πολίτες θα πρέπει να είναι ικανοποιημένοι, καθώς πρωταρχικά η χώρα αξιοποιεί τον πλούτο της.

Τόνισε δε, πως η Ελλάδα πρέπει να εξασφαλίσει την ενεργειακή της ασφάλεια ενώ υπογράμμισε ότι υπάρχει και το οικονομικό κομμάτι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ