ΧΡΗΜΑ

Πόθεν Έσχες: Αντίστροφη μέτρηση για τις δηλώσεις - Πρόστιμα για τις καθυστερήσεις

Πόθεν Έσχες: Αντίστροφη μέτρηση για τις δηλώσεις - Πρόστιμα για τις καθυστερήσεις
Η αρμόδια Αρχή Εθνικής Διαφάνειας εφιστεί την προσοχή στους υπόχρεους, καθώς η παράλειψη υποβολής ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης αποτελεί ποινικό αδίκημα Pixabay

Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των δηλώσεων Πόθεν Έσχες, η οποία ξεκίνησε επίσημα στις 31/8 μέσα από την πλατφόρμα pothen.gr.

Οι υπόχρεοι να δηλώσουν τα έσοδα και τα οικονομικά συμφέροντα του φορολογικού έτους 2021, καθώς και την περιουσιακή κατάστασή τους μέχρι και τις 31/12/2021, διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα, καθώς η παράλειψη υποβολής ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Συγκεκριμένα, οι υπόχρεοι θα πρέπει να εισέλθουν στην εφαρμογή pothen.gr με τη χρήση των κωδικών TAXISNET και να επιλέξουν το έτος αλλά και το είδος της δήλωσης που θα υποβάλουν, αρχική ή ετήσια.

Τι ισχύει για την «πρώτη δήλωση»

Διευκρινίζεται πως όσοι απέκτησαν φέτος την ιδιότητα που τους καθιστά υπόχρεους επιλέγουν την ένδειξη αρχική δήλωση 2022 και θα πρέπει να υποβάλλουν την αίτηση εμπρόθεσμα εντός 90 ημερών από την απόκτηση της ιδιότητας αυτής.

Παράλληλα, η δήλωση θα πρέπει να περιλαμβάνει τα περιουσιακά στοιχεία του υπόχρεου κατά την ημερομηνία απόκτησης της ιδιότητας υπόχρεου και όχι κατά την ημερομηνία υποβολής της αρχικής δήλωσης.

Η ετήσια Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ.) και Οικονομικών Συμφερόντων (Δ.Ο.Σ.) 2022, στην οποία αποτυπώνονται τα έσοδα και τα οικονομικά συμφέροντα των υπόχρεων εντός του φορολογικού έτους 2021, καθώς και η περιουσιακή κατάστασή τους κατά την 31-12-2021, υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών (3) μηνών μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ήτοι από 31-08-2022 έως και 30-11-2022.

Πρόστιμα για τις καθυστερήσεις

Η αρμόδια Αρχή Εθνικής Διαφάνειας εφιστεί την προσοχή στους υπόχρεους, καθώς η παράλειψη υποβολής ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Όπως διευκρινίζεται, η εκ παραδρομής επιλογή λανθασμένου έτους, π.χ. ΔΠΚ 2021 (αφορά το φορολογικό έτος 2020) αντί ΔΠΚ 2022 (όπως είναι το σωστό – αφορά το φορολογικό έτος 2021) ή η επιλογή Αρχικής αντί Ετήσιας Δήλωσης, δεν εκπληρώνει τη σχετική υποχρέωση του υπόχρεου.

Παράλληλα, τονίζεται ότι μετά την παρέλευση της προθεσμίας, ο υπόχρεος επιβαρύνετε με παράβολο για την υποβολή της οφειλόμενης Δ.Π.Κ.

Ωστόσο, εφόσον έχει υποβληθεί εμπρόθεσμη δήλωση, είναι δυνατή η τροποποίηση της δήλωσης αυτής εντός ενός (1) μηνός από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής.

Επιπλέον:

  • Εάν είστε υπόχρεος υποβολής ΔΠΚ & ΔΟΣ 2022 με περισσότερες από μια ιδιότητες, είναι πιθανό να έχετε υποχρέωση υποβολής δήλωσης προς περισσότερα του ενός όργανα ελέγχου.
  • Σε περίπτωση που η ιδιότητα με την οποία έχει γίνει η αναγγελία από τον Φορέα Υπόχρεων είναι εσφαλμένη, έχετε τη δυνατότητα κατά την συμπλήρωση της Δήλωσης Περιουσιακής σας Κατάστασης να τη διαγράψετε κι εν συνεχεία να προσθέσετε την ορθή ιδιότητα υπόχρεου.

Νέο νομοσχέδιο φέρνει αλλαγές

Νομοθετικές πρωτοβουλίες για τον εκσυγχρονισμό νομοθετικού πλαισίου για την υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων και την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/884 ως προς την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με υπηκόους τρίτων χωρών και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου παρουσίασε λίγο πριν το τέλος του Αυγούστου ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου στις 30/8.

Όπως αναφέρθηκε, αντικείμενο του νομοσχεδίου είναι ο εξορθολογισμός και εκσυγχρονισμός του ισχύοντος νομικού πλαισίου και αποτελεί μια από τις συστάσεις της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου στη χώρα μας και έχει τεθεί ως ορόσημο για την εκταμίευση ποσών από το Ταμείο Ανάκαμψης

Συγκεκριμένα, το προτεινόμενο νομοσχέδιο προβλέπει αλλαγές όπως η αναδιάρθρωση των κατηγοριών υπόχρεων, από 49 σε μόλις 13 και η απαλλαγή από τη διαδικασία συλλογής βεβαιώσεων από κάθε τράπεζα για το υπόλοιπο των λογαριασμών, πιστωτικών καρτών, με αυτόματη συμπλήρωση, μέσω των οικείων ηλεκτρονικών συστημάτων. Παράλληλα, θέτει τις βάσεις για αύξηση του αριθμού ελεγχόμενων δηλώσεων κατ’ έτος, με πλαφόν ελάχιστου αριθμού και φέρνει αλλαγές στις ποινικές παραβάσεις της οικείας νομοθεσίας, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη σημασία τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ