ΧΡΗΜΑ

Σε ρυθμούς Black Friday η αγορά - «Ζεστάθηκε» η κίνηση

Σε ρυθμούς Black Friday η αγορά - «Ζεστάθηκε» η κίνηση
Αν και είναι νωρίς ώστε να βγουν συμπεράσματα για την αγοραστική κίνηση, γεγονός παραμένει ότι πολλοί καταναλωτές επισκέφθηκαν τα καταστήματα προκειμένου να εντοπίσουν ευκαιρίες ενώ δεν έλειψαν και οι ουρές. ΙΝΤΙΜΕ

H αγορά συνεχίζει και το Σαββατοκύριακο να κινείται σε «ρυθμούς» Black Friday, καθώς οι προσφορές θα διαρκέσουν ολόκληρο το τριήμερο ενώ την Κυριακή τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά.

Οι έμποροι επισημαίνουν πως είναι νωρίς ακόμα ώστε να βγουν συμπεράσματα για την αγοραστική κίνηση της Black Friday, γεγονός ωστόσο παραμένει ότι έως το βράδυ της Παρασκευής, πολλοί καταναλωτές επισκέφθηκαν τα καταστήματα προκειμένου να εντοπίσουν ευκαιρίες σε προϊόντα ενώ δεν έλειψαν και οι ουρές έξω από τις μεγάλες αλυσίδες από νωρίς το πρωί. Μία εικόνα η οποία παλαιότερα ήταν συνηθισμένη για την ημέρα της Black Friday, ωστόσο την προηγούμενη διετία λόγω των περιορισμών της πανδημίας όλα ήταν διαφορετικά.

Παράλληλα εκτιμάται ότι αρκετοί καταναλωτές θα επιλέξουν φέτος τα ηλεκτρονικά καταστήματα για να ψωνίσουν καθώς μετά την πανδημία έχουν εξοικειωθεί περισσότερο με τις online αγορές.

Στη φετινή Black Friday συμμετείχε σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων, μικρών και μεγάλων, με προσφορές σε προϊόντα και υπηρεσίες κάθε είδους καθώς οι επαγγελματίες «ποντάρουν» στη συγκεκριμένη περίοδο για να τονώσουν τον τζίρο τους στο τέλος της χρονιάς και ενώ το προηγούμενο δίμηνο η εμπορική κίνηση ήταν υποτονική.

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στην ΕΡΤ, εκτίμησε ότι αύξηση του τζίρου αναμένεται να παρουσιάσουν -πέραν των ηλεκτρονικών ειδών– και κατηγορίες προϊόντων όπως, ρούχα, παπούτσια και καλλυντικά.

Σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, 7 στις 10 επιχειρήσεις έχουν εκπτώσεις μεταξύ 20% και 40%, και οι υπόλοιπες πάνω από 40% ενώ πρόσθεσε ότι εκπτωτικές κινήσεις όπως η Black Friday ευνοούν πολύ περισσότερο τις μεγάλες αλυσίδες, οι οποίες πιο οργανωμένες, μπορούν να κάνουν μεγαλύτερες εκπτώσεις και να διαχειριστούν καλύτερα το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Ανοιχτά και την Κυριακή τα καταστήματα

Η εκτίμηση για τον τζίρο της φετινής Black Friday σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΛΠΕ είναι πως θα ανέλθει στα 120 εκατ. ευρώ. Χωρίς ωστόσο να έχει μετρηθεί ο τζίρος που εκτιμάται για την Κυριακή καθώς όταν διεξήχθη η έρευνα δεν ήταν ακόμα γνωστό ότι τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά. Επομένως, βάσει των παραπάνω, υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει το συγκεκριμένο ποσό.

Τα καταστήματα την Κυριακή θα είναι προαιρετικά ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ ώστε οι καταναλωτές να έχουν την ευκαιρία και να εκμεταλλευτούν για ακόμη μία μέρα τις προσφορές. Τη Δευτέρα εξάλλου ακολουθεί η Cyber Monday, με προσφορές στα ηλεκτρονικά καταστήματα για να κλείσει έτσι μία εκπτωτική περίοδος που φέτος έφτασε σε χρονική διάρκεια το 15ήμερο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ