ΧΡΗΜΑ

Τα «καλάθια» των γιορτών: Πρεμιέρα την Τετάρτη – Πώς θα λειτουργήσουν

Τα «καλάθια» των γιορτών: Πρεμιέρα την Τετάρτη – Πώς θα λειτουργήσουν
Σε εφαρμογή μπαίνουν από την Τετάρτη και μόνο για την εορταστική περίοδο, το «καλάθι των Χριστουγέννων» στα σούπερ μάρκετ και ο «σάκος του Άη Βασίλη» στα καταστήματα παιχνιδιών. pixabay

Το «καλάθι των Χριστουγέννων» στα σούπερ μάρκετ και ο «σάκος του Άη Βασίλη» στα καταστήματα παιχνιδιών, κάνουν «πρεμιέρα» την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για τις δύο πρωτοβουλίες που έλαβε το υπουργείο Ανάπτυξης ενόψει των γιορτών και εν μέσω των συνθηκών που έχει διαμορφώσει η ενεργειακή κρίση.

Το «καλάθι των Χριστουγέννων» το οποίο θα διαρκέσει έως τις 4 Ιανουαρίου είναι ουσιαστικά ένα διευρυμένο, ως προς τις κατηγορίες, «καλάθι του νοικοκυριού», στο οποίο προστίθενται προϊόντα με αυξημένη εποχική ζήτηση.

Έτσι, για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, στις λίστες των σούπερ μάρκετ που συμμετέχουν στο «καλάθι του νοικοκυριού» προστίθενται, στην κατηγορία του κρέατος, η γαλοπούλα και το μοσχάρι καθώς και τα γλυκίσματα: βασιλόπιτα ή τσουρέκι και η σοκολάτα.

Από την άλλη πλευρά, ο «σάκος του Άη Βασίλη» είναι το αντίστοιχο μέτρο για την αγορά παιχνιδιών που εφαρμόζεται αποκλειστικά για την περίοδο των γιορτών, από 14 Δεκεμβρίου έως και τις 11 Ιανουαρίου.

Δημιουργείται σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιοτεχνών Παιδικών Παιχνιδιών και Αμαξών, θα είναι υποχρεωτικό για τις επιχειρήσεις του κλάδου με ετήσιο τζίρο άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ ενώ τα μικρότερα καταστήματα θα μπορούν να συμμετάσχουν εθελοντικά. Σύμφωνα με τον ΣΕΒΠΕ μάλιστα, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για συμμετοχή και των υπόλοιπων επιχειρήσεων πέραν των μεγάλων αλυσίδων.

Από τις 10 κατηγορίες που έχει διαμορφώσει το υπουργείο Ανάπτυξης, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εντάξουν στις λίστες τους τουλάχιστον ένα προϊόν και να το διαθέτουν σε προσιτή τιμή, ιδίως συγκριτικά με τα υπόλοιπα προϊόντα της ίδιας κατηγορίας.

Τα προϊόντα θα φέρουν στο ράφι πώλησης το ειδικό σήμα που έχει δημιουργηθεί ώστε να τα γνωρίζουν οι καταναλωτές, ενώ η σχετική λίστα με τις τιμές θα αναρτάται στο e-καταναλωτής όπως γίνεται και στο αντίστοιχο «καλάθι του νοικοκυριού».

Ευκρινής κατάλογος των προϊόντων που συνθέτουν το «καλάθι» σε εμφανές σημείο στην είσοδο του καταστήματος, που συμπεριλαμβάνει τις τιμές στις οποίες προσφέρονται τα προϊόντα.

Αναλυτικά οι κατηγορίες:

  1. Επιτραπέζια / Παζλ
  2. Παιχνίδια με κούκλες, κουκλόσπιτα και άλλα αξεσουάρ (παιχνίδια μίμησης)
  3. Βρεφικά παιχνίδια
  4. Φιγούρες δράσης
  5. Παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας (π.χ. παιχνίδια με τουβλάκια)
  6. Οχήματα - Τηλεκατευθυνόμενα
  7. Ηλεκτρονικά παιχνίδια
  8. Αθλητικά παιχνίδια (π.χ. μπάλες, παιδικές μπασκέτες και τέρματα)
  9. Λούτρινα
  10. Μουσικά παιχνίδια

ΔΗΜΟΦΙΛΗ