ΧΡΗΜΑ

Food Pass: Πού θα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για τις αγορές σας

Food Pass: Πού θα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για τις αγορές σας
Το Food Pass έρχεται από τον Φεβρουάριο του 2023 και για έξι μήνες (έως τον Ιούλιο) ΑΠΕ-ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Για αγορές από τα σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεις τροφίμων, όπως φούρνους, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία, ζαχαροπλαστεία ή ιχθυοπωλεία θα μπορούν οι πολίτες να χρησιμοποιήσουν το food pass, το οποίο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής το Σάββατο,  κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό για το 2023.

Το Food Pass έρχεται από τον Φεβρουάριο του 2023 και για έξι μήνες (έως τον Ιούλιο) και αφορά στην κάλυψη από την πολιτεία του 10% των αγορών κάθε νοικοκυριού.

Η διαδικασία θα είναι απλή, όπως του fuel pass, ενώ το δημοσιονομικό κόστος, το οποίο ανέρχεται σε 650 εκατομμύρια, αντιστοιχεί στο σύνολο του ποσού που θα εισπραχθεί από τη φορολόγηση των υπερεσόδων των δύο διυλιστηρίων.

Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το μηνιαίο όριο αγορών για ένα άτομο θα είναι 220 ευρώ. Το ποσό θα αυξάνεται με επιπλέον 100 ευρώ για κάθε άλλο μέλος και έως τα 1.000 ευρώ αγορών.

Τόνισε δε, πως το μέτρο αυτό αφορά εισοδήματα έως 24.000 ευρώ ανά ζευγάρι, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Το μέτρο, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, θα καλύπτει το 85% των νοικοκυριών και θα ανακουφίσει 8,4 εκατομμύρια πολίτες.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι η διαδικασία θα είναι απλή, όπως αυτή του Fuel Pass.

«Με μια πιστωτική κάρτα. Οι δικαιούχοι θα μπορούν, επίσης, να εισπράττουν την ενίσχυση από τον τραπεζικό τους λογαριασμό στο 80% του ύψους της» ανέφερε ο ίδιος.

Παράλληλα, υπογράμμισε:

«Με εξαμηνιαίες ενισχύσεις, που σωρευτικά θα φτάνουν έως και τα 600 ευρώ για μία πολύτεκνη οικογένεια. Και με δημοσιονομικό κόστος το οποίο ανέρχεται σε 650 εκατομμύρια. Είναι το σύνολο του ποσού που θα εισπράξουμε από τα δύο διυλιστήρια».

Το μέτρο αναμένεται να εξειδικεύσουν τις επόμενες ημέρες οι αρμόδιοι υπουργοί.

Αναφορικά με το μέτρο, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Απαντά, επίσης, στη συγκυρία. Γιατί θωρακίζει το πρώτο σημείο όπου κυρίως χτυπά η ακρίβεια: αυτό της κατανάλωσης. Και, τέλος, δηλώνει την επιλογή της κυβέρνησης να ενισχύει τον πολίτη, επιστρέφοντας σε αυτόν την υπεραπόδοση της οικονομίας. Γιατί το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί βασικά από την έκτακτη φορολόγηση των υπερεσόδων των διυλιστηρίων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ