ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Από το Φεβρουάριο η πολιτεία θα καλύπτει το 10% των αγορών τροφίμων κάθε νοικοκυριού

Μητσοτάκης: Από το Φεβρουάριο η πολιτεία θα καλύπτει το 10% των αγορών τροφίμων κάθε νοικοκυριού

Ένα μέτρο – ανάσα κατά της ακρίβειας ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προανήγγειλε πως από τον Φεβρουάριο και για έξι μήνες, η πολιτεία θα καλύπτει το 10% των εξόδων τροφίμων κάθε νοικοκυριού.

Όπως είπε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την κύρωση του προϋπολογισμού του 2023, το ποσό αυτό θα αφορά σε αγορές από τα σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεις τροφίμων, όπως κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία ή ιχθυοπωλεία.

Πρόκειται για μέτρο που κοστολογείται στα 650 εκατομμύρια ευρώ και τα χρήματα αυτά θα έρθουν στα κρατικά ταμεία από την έκτακτη φορολόγηση υπερεσόδων των διυλιστηρίων.

Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το μηνιαίο όριο αγορών θα είναι 220 ευρώ και επιπλέον 100 ευρώ για κάθε μέλος, έως 1.000 ευρώ.

Τόνισε δε, πως το μέτρο αυτό αφορά εισοδήματα έως 24.000 ευρώ ανά ζευγάρι, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Το μέτρο, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, θα καλύπτει το 85% των νοικοκυριών και θα ανακουφίσει 8,4 εκατομμύρια πολίτες.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι η διαδικασία θα είναι απλή, όπως αυτή του Fuel Pass.

«Με μια πιστωτική κάρτα. Οι δικαιούχοι θα μπορούν, επίσης, να εισπράττουν την ενίσχυση από τον τραπεζικό τους λογαριασμό στο 80% του ύψους της» ανέφερε ο ίδιος.

Παράλληλα, υπογράμμισε:

«Με εξαμηνιαίες ενισχύσεις, που σωρευτικά θα φτάνουν έως και τα 600 ευρώ για μία πολύτεκνη οικογένεια. Και με δημοσιονομικό κόστος το οποίο ανέρχεται σε 650 εκατομμύρια. Είναι το σύνολο του ποσού που θα εισπράξουμε από τα δύο διυλιστήρια».

Το μέτρο αναμένεται να εξειδικεύσουν τις επόμενες ημέρες οι αρμόδιοι υπουργοί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ