ΧΡΗΜΑ

Κορυφώνεται η εορταστική κίνηση των Χριστουγέννων

Κορυφώνεται η εορταστική κίνηση των Χριστουγέννων
Οι επιχειρήσεις «ποντάρουν» στην κίνηση των ημερών και οι καταναλωτές αναζητούν τρόπο ώστε να διατηρήσουν τις «παραδοσιακές» συνήθειες των γιορτών χωρίς να βγουν εκτός προϋπολογισμού. Eurokinissi/ Γιώργος Κονταρίνης

Τις τελευταίες αγορές τους κάνουν ενόψει των Χριστουγέννων οι καταναλωτές με την εμπορική κίνηση να κορυφώνεται.

Μετά και την καταβολή του χριστουγεννιάτικου δώρου στον ιδιωτικό τομέα η αγορά άρχισε να «ζεσταίνεται» στα μέσα τις εβδομάδας ενώ ήδη από την περασμένη Κυριακή που για δεύτερη συνεχή εβδομάδα τα καταστήματα ήταν ανοιχτά η κίνηση ήταν αυξημένη.

Σε μία «ιδιαίτερη» χρονιά λόγω της ενεργειακής κρίσης και των πληθωριστικών πιέσεων η εορταστική περίοδος αποτελεί μία ευκαιρία για τις επιχειρήσεις ώστε να τονώσουν τον τζίρο τους στην εκπνοή του έτους.

Άλλωστε τα καταστήματα του λιανεμπορίου «ποντάρουν» στην κατανάλωση των ημερών ενώ οι προσδοκίες για φέτος είναι να υπερβούν τα συνολικά 3,6 δισ. ευρώ του περσινού Δεκεμβρίου.

Από την πλευρά τους οι καταναλωτές αναζητούν τον τρόπο ώστε από τη μία να διατηρήσουν τις «παραδοσιακές» συνήθειες των γιορτών και από την άλλη να μην βγουν εκτός προϋπολογισμού που φέτος είναι μειωμένος λόγω των ανατιμήσεων και της ακρίβειας των τελευταίων μηνών. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΛΠΕ, 7 στους 10 καταναλωτές δηλώνουν ότι θα δαπανήσουν λιγότερα σε σχέση με το 2021 και 6 στους 10 ότι θα ξοδέψουν κάτω από 100 ευρώ τα φετινά Χριστούγεννα.

Ακριβότερο το εορταστικό τραπέζι

Την ίδια στιγμή ακριβότερο έως και κατά 12,1% εκτιμάται φέτος το εορταστικό τραπέζι σε σχέση με το περσινό καθώς σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΕΜΥ – ΕΣΕΕ για 6 έως 8 άτομα κυμαίνεται από 92,55 έως 127,07 ευρώ.

Ανατιμήσεις καταγράφονται σχεδόν σε όλα τα προϊόντα τα οποία συνθέτουν το εορταστικό γεύμα των Χριστουγέννων, όπως κρέας, τυροκομικά, αναψυκτικά, ποτά αλλά και γλυκίσματα, κουραμπιέδες και μελομακάρονα.

Σημειώνεται ότι για την περίοδο των γιορτών στα σούπερ μάρκετ εφαρμόζεται το «καλάθι των Χριστουγέννων» στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας το «καλάθι του νοικοκυριού» με τις κατηγορίες να έχουν διευρυνθεί έως τις 4 Ιανουαρίου με την προσθήκη των προϊόντων: γαλοπούλα, μοσχάρι, τσουρέκι ή βασιλόπιτα και σοκολάτα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ