ΧΡΗΜΑ

ΔΥΠΑ: Άνοιξαν οι αιτήσεις για επιχορήγηση περιθωριοποιημένων κοινωνικών ομάδων

ΔΥΠΑ: Άνοιξαν οι αιτήσεις για επιχορήγηση περιθωριοποιημένων κοινωνικών ομάδων
Δικαιούχοι της δράσης είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι Ρομά στο μητρώο της ΔΥΠΑ, ηλικίας 20-44 ετών INTIME NEWS / ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Ξεκινά σήμερα, Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 13:00, η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων χρηματοδότησης για το νέο πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών, ηλικίας 20 έως 44 ετών, σε «περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες».

Πρόκειται για πρόγραμμα που απευθύνεται σε «περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες, όπως οι Ρομά» στην Περιφέρεια Αττικής, σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Ο στόχος της δράσης, διάρκειας 12 μηνών, είναι η προώθηση στην αυτοαπασχόληση 101 ανέργων Ρομά, ηλικίας 20 έως 44 ετών, μέσω της δημιουργίας βιώσιμων επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Αττικής.

Ως προθεσμία λήξης υποβολής αιτήσεων ορίζεται η 20ή Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 15:00.

Η επιχορήγηση ανέρχεται σε 14.800 ευρώ και καταβάλλεται σε τρεις δόσεις ως εξής:

  • 1η δόση 4.000 ευρώ, μετά την έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ.
  • 2η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του α' εξαμήνου από την έναρξη.
  • 3η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του β' εξαμήνου από την έναρξη.

Δικαιούχοι της δράσης είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι Ρομά στο μητρώο της ΔΥΠΑ, ηλικίας 20-44 ετών, που υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης και πρόταση επιχειρηματικού σχεδίου, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (κλικ εδώ).

Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο-Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά βίου Μάθηση 2014-2020».

Η διαδικασία, η μεθοδολογία και τα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων, περιγράφονται αναλυτικά στη Δημόσια Πρόσκληση (κλικ εδώ).

Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γεώργιος Σταμάτης, δήλωσε:

«Τα ζητήματα ίσων ευκαιριών για την ένταξη των Ρομά στην εργασία αποτελούν κομβική προτεραιότητα στο πλαίσιο της νέας Εθνικής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά (ΕΣΚΕ) 2021-2030. Αναμφισβήτητα, οι Ρομά αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα στην πρόσβαση στην εργασία, εξαιτίας της έλλειψης βασικών επαγγελματικών δεξιοτήτων και προσόντων, καθώς και των στερεοτύπων στην αναζήτηση απασχόλησης. Ως επί το πλείστον, περιορίζονται σε άτυπες και εποχιακές επαγγελματικές ενασχολήσεις και σε φθίνοντα παραδοσιακά επαγγέλματα. Μέσα από το εμβληματικό αυτό έργο, ξεκινώντας από την Περιφέρεια Αττικής, αλλά και με άλλες επικείμενες στοχευμένες δράσεις, με φορέα υλοποίησης τη ΔΥΠΑ, επικεντρώνουμε για πρώτη φορά τις προσπάθειές μας στην καταπολέμηση των ποικίλων εμποδίων που κρατούν τους Ρομά μακριά από τις ευκαιρίες ενίσχυσης της απασχολησιμότητας και παγιδευμένους στον φαύλο κύκλο της πολλαπλής στέρησης, της διαγενεακής φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Στόχος μας είναι να δώσουμε ουσιαστικές ευκαιρίες σε νέους Ρομά να ενταχθούν στην τυπική αγορά εργασίας και να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου και την πλήρη και ισότιμη κοινωνική ένταξή τους».

Από την πλευρά της, η υποδιοικήτρια της ΔΥΠΑ, Γιάννα Χορμόβα, υπογράμμισε:

«Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην εξυπηρέτηση και την ισότιμη αντιμετώπιση των ειδικών και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων εντάσσεται και η δημιουργία νέων γραφείων εξυπηρέτησής τους. Με το νέο πρόγραμμα επιχορήγησης, που ανακοινώνεται σήμερα, στην Περιφέρεια Αττικής συνδράμουμε ενεργά στη μείωση της ανεργίας και στην απορρόφηση των Ρομά στην αγορά εργασίας. Το προσεχές διάστημα, θα ακολουθήσουν αντίστοιχα προγράμματα και για τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ