ΧΡΗΜΑ

Τζεντιλόνι: Οι χώρες της Eυρωζώνης θα αποφύγουν τη βαθιά ύφεση

Τζεντιλόνι: Οι χώρες της Eυρωζώνης θα αποφύγουν τη βαθιά ύφεση
Υπενθύμισε ότι το 2023, οι πολιτικές αντιμετώπισης των υψηλών τιμών της ενέργειας θα πρέπει να είναι πιο στοχευμένες στους πιο ευάλωτους AP Photo/

Την αισιοδοξία του για τις χώρες της Eυρωζώνης εξέφρασε στο Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, αναφέροντας πως έχει την πεποίθηση ότι θα αποφύγουν τη βαθιά ύφεση.

«Σήμερα θα συζητήσουμε για την οικονομική κατάσταση που είναι ακόμα αβέβαιη. Έχουμε μερικά ενθαρρυντικά νέα, γιατί καταφέραμε να μειώσουμε την ενεργειακή εξάρτηση, οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν σημαντικά και ο πληθωρισμός στην ΕΕ κορυφώθηκε στα τέλη του 2022.

Υπάρχει λοιπόν μια πιθανότητα να αποφύγουμε τη βαθιά ύφεση και ίσως να μπούμε σε μια πιο περιορισμένη και ρηχή συστολή της οικονομίας», δήλωσε ο Πάολο Τζεντιλόνι.

Όπως εξήγησε, αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις πολιτικές των χωρών της ευρωζώνης, οι οποίες θα πρέπει να εργαστούν εφαρμόζοντας τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης του NextGeneration, στηρίζοντας την ανταγωνιστικότητα και τις επενδύσεις και συντονίζοντας τις δημοσιονομικές πολιτικές αντιμετώπισης των τιμών της ενέργειας.

Ο Επίτροπος Οικονομίας υπενθύμισε ότι το 2023, οι πολιτικές αντιμετώπισης των υψηλών τιμών της ενέργειας θα πρέπει να είναι πιο στοχευμένες στους πιο ευάλωτους για να αποφύγουμε την αύξηση των δημοσίων δαπανών.

«Είμαι μάλλον αισιόδοξος ότι μπορούμε να αποφύγουμε τη βαθιά ύφεση για να περιορίσουμε τις συνέπειες της κρίσης», ανέφερε ο Π. Τζεντιλόνι, τονίζοντας ότι όλα εξαρτώνται από τον πολύ καλό συντονισμό μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ