ΧΡΗΜΑ

Σούπερ μάρκετ: Οι αλλαγές στο «καλάθι» και τη σήμανση στις τιμές

Σούπερ μάρκετ: Οι αλλαγές στο «καλάθι» και τη σήμανση στις τιμές
Τι παρεμβάσεις σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης INTIME

Οι διαδικασίες στην προσπάθεια να ενταχθούν περισσότερα επώνυμα προϊόντα στο «καλάθι του νοικοκυριού» συνεχίζονται ενώ παράλληλα το υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζει ρύθμιση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αναγράφονται οι τιμές στα προϊόντα, ώστε να μην δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις στους καταναλωτές.

Όπως έχει γράψει το CNN Greece από την προηγούμενη εβδομάδα, το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις και κυρίως στα «χύμα» προϊόντα να μην αναφέρεται εμφανώς η τιμή του κιλού αλλά της υποδιαίρεσής του. Για παράδειγμα η τιμή στα 500 ή τα 250 γραμμάρια. Αυτό συμβαίνει καθώς η χαμηλότερη τιμή φαίνεται πιο «ελκυστική» στο μάτι του καταναλωτή ενώ αντίθετα η υψηλότερη – η τιμή του κιλού- αναφέρεται με μικρότερα γράμματα και δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή.

Έτσι στους σχεδιασμούς του υπουργείου, όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές στο CNN Greece είναι να έρθει σχετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να αναγράφονται οι τιμές αυτές στην ίδια γραμματοσειρά ώστε ο καταναλωτής να αντιλαμβάνεται τι θα πληρώσει τελικά στο ταμείο.

Η πρακτική αυτή από πλευράς των επιχειρήσεων και έρχεται να προστεθεί στο φαινόμενο της μείωσης της ποσότητας στις συσκευασίες από αρκετές βιομηχανίες, κάτι για το οποίο ενώσεις καταναλωτών δέχονται διαμαρτυρίες τους τελευταίους μήνες. Κάτι ωστόσο που όπως εξηγούν από πλευράς υπουργείου Ανάπτυξης είναι παράνομο μόνο στις περιπτώσεις που η αλλαγή της ποσότητας δεν αναγράφεται αλλά και εφόσον παραβιάζεται η νομοθεσία περί αισχροκέρδειας δηλαδή το περιθώριο κέρδους της επιχείρησης είναι μεγαλύτερο σε σχέση με το περασμένο φθινόπωρο.

Οι έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ και τα πρόστιμα

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας την Κυριακή στο Action 24 προανήγγειλε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη στο υπουργείο σχετικά με τους ελέγχους περί αισχροκέρδειας που πραγματοποιεί η ΔΙΜΕΑ και προκειμένου να υπάρξουν απαντήσεις σχετικά με όσα καταγγέλλονται από πλευράς της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας σχετικά με τη μείωση της ποσότητας στα προϊόντα.

Σχετικά με τους ελέγχους που πραγματοποιεί το αρμόδιο όργανο της ΔΙΜΕΑ στα σούπερ μάρκετ, ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε σχετικά με τα ποσοστά παραβατικότητας ότι «στους 100 ελέγχους που κάνουμε για αισχροκέρδεια στα σούπερ μάρκετ το ποσοστό παραβατικότητας είναι κάτω από 6%».

Σε εξέλιξη η συζήτηση για τα «επώνυμα» προϊόντα στο «καλάθι»

Σε ό,τι αφορά το «καλάθι του νοικοκυριού» το οποίο την Τετάρτη μπαίνει στην 13η εβδομάδα εφαρμογής του, συνεχίζονται οι συζητήσεις προκειμένου να ενταχθούν σε αυτό περισσότερα επώνυμα προϊόντα. Απαραίτητό όμως ώστε αυτό να προχωρήσει είναι να δοθεί η σχετική έγκριση από την πλευρά της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

«Είμαστε κοντά στο να φτιάξουμε ένα παράλληλο καλάθι για επώνυμα προϊόντα. Δεν έχει λήξει αυτή η συζήτηση, χρειάζεται άδεια από την Επιτροπή Ανταγωνισμού αλλά είμαστε κοντά» σημείωσε στο Action 24 o Άδωνις Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, στους σχεδιασμούς του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να προστεθεί σε κάποιες εκ των βασικών κατηγοριών του «καλαθιού» -για παράδειγμα σε όσπρια, ρύζι, μακαρόνια, καφέ, όσπρια και γάλα- και όχι στο σύνολό τους, ένα επώνυμο και ένα αντίστοιχο ιδιωτικής ετικέτας.

Θα γίνεται ωστόσο βάσει προϋποθέσεων ώστε να διασφαλίζεται ότι και στα επώνυμα προϊόντα που θα ενταχθούν στο «καλάθι» οι τιμές έχουν διατηρηθεί σε σταθερά επίπεδα τους τελευταίους μήνες.

Τέλος το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκαθαρίσει και τι θα γίνει σχετικά με το σαρακοστιανό «καλάθι του νοικοκυριού», το οποίο εφόσον εφαρμοστεί θα είναι στο «μοντέλο» του αντίστοιχου που έγινε την περίοδο των Χριστουγέννων. Στο υπάρχον «καλάθι» δηλαδή να προστεθούν και κάποια επιπλέον με αυξημένη εποχική ζήτηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ