ΧΡΗΜΑ

Συντάξεις: Ποιοι κερδίζουν από την αύξηση - Διευκρινίσεις και παραδείγματα

Συντάξεις: Ποιοι κερδίζουν από την αύξηση - Διευκρινίσεις και παραδείγματα
Διευκρινίσεις για τον επανυπολογισμό των συντάξεων, την προσωπική διαφορά και παραδείγματα συνταξιούχων INTIME (ΑΡΧΕΙΟ)

Διευκρινίσεις για τις αυξήσεις των συντάξεων έδωσε ο εκπρόσωπο του ΕΦΚΑ, κ. Όμηρος Τσάπαλος, απαντώντας σε ερωτήσεις τηλεθεατών, στην ΕΡΤ το πρωί της Τρίτης 24/1.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης αναφέρθηκε στον επανυπολογισμό των συντάξεων, εξηγώντας πως μέσα στις γιορτές επανυπολογίστηκαν περίπου 30.000 διεθνείς συντάξεις και όποιες διαφορές προέκυψαν δόθηκαν ήδη στους λογαριασμούς των ενδιαφερόμενων.

Όπως είπε, αυτή τη στιγμή απομένουν περίπου 70.000 και πρόκειται να εκκαθαριστούν μέσα στο επόμενο τρίμηνο, ενώ όποια αύξηση προκύψει να δοθεί στον ασφαλισμένο.

«Οι συγκεκριμένοι βέβαια δεν χάνουν αυτή την αύξηση του 7,75%. Επειδή, ακριβώς, ο ΕΦΚΑ φταίει σε αυτό το κομμάτι, αποφασίσαμε να δώσουμε στο ακέραιο το 7,75% και στη συνέχεια να προχωρήσουμε στον επανυπολογισμό. Οπότε δεν χρειάζεται αυτοί οι άνθρωποι να φοβούνται ότι στο τέλος της εβδομάδας δεν θα λάβουν την αύξηση. Θα τη λάβουν κανονικά».

Διευκρινίσεις και παραδείγματα

Ερώτηση 1

  • «Με 31 χρόνια υπηρεσίας έχω μείωση 33 ευρώ από τον Σεπτέμβριο του 2021. Έχω προσωπική διαφορά 330 ευρώ. Πότε αναμένεται να δω αύξηση;»

Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση τηλεθεατή, ο κ. Τσάπαλος σημείωσε πως: «Είναι αρκετά μεγάλη η προσωπική διαφορά. Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος αν αμείβεται με μια σύνταξη περίπου 1.000 ευρώ το μήνα, με τις καταβολές και τις αυξήσεις που θα γίνουν την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή θα δει μια μείωση των 330 ευρώ, δηλαδή θα πέσει περίπου στα 250, έτσι όπως το υπολογίζω. Ωστόσο, δεν είναι αρκετή αυτή η αύξηση προκειμένου να απομειωθεί πλήρως η προσωπική του διαφορά. Ο συγκεκριμένος όμως συνταξιούχος, επειδή έχει σύνταξη πάνω από 12.000 ευρώ το χρόνο, έχει δει ήδη μια μείωση μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, όπου ωφελήθηκαν πάνω από 900.000 συνταξιούχοι».

Ερώτηση 2

  • «Είμαι υποψήφιος συνταξιούχος εκπαιδευτικός δημοσίου από 1/09/2021», τι αλλάζει για τον ενδιαφερόμενο που περιμένει τη σύνταξή του 17 μήνες;

Σύμφωνα με το ertnews.gr, ο κ. Τσάπαλος αναφέρει για τον εν λόγω ζήτημα «Τους τελευταίους 24 μήνες εκδόθηκαν 515 χιλιάδες συντάξεις. Ήταν εκκρεμείς κατά βάση, οι οποίες περίμεναν χρόνια να εκδοθούν. Ολοκληρώθηκε ένα τιτάνιο έργο από τον ΕΦΚΑ και τις υπηρεσίες προκειμένου αυτές τις συντάξεις να δοθούν στους δικαιούχους. Υπάρχουν ωστόσο 7.500 χιλιάδες εκκρεμείς περιπτώσεις του ’21 και πίσω, μεταξύ αυτών και του συγκεκριμένου συνταξιούχου – έτσι όπως μπορώ να καταλάβω – όπου μέσα στο επόμενο διάστημα πρόκειται και αυτές να εκκαθαριστούν. Γιατί εκκρεμούν 17 μήνες; Το πιθανότερο γιατί υπήρχε κάποιο θέμα με τα δικαιολογητικά της συγκεκριμένης σύνταξης το υπηρεσιακό έγγραφο που συμπληρώνεται από τους δημοσίους υπαλλήλους λίγο πριν βγουν στη συνταξιοδότηση και δεν προχώρησε γρήγορα η έκδοση της σύνταξης. Όμως να γνωρίζει ο φίλος μας εκπαιδευτικός ότι μέσα στους επόμενους μήνες και αυτές οι 7.500 χιλιάδες πρόκειται να εκκαθαριστούν».

Ερώτηση 3

  • «Πότε θα καταβληθούν τα χρήματα σε συνταξιούχους που έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης μετά τον επανυπολογισμό;»

«Αυτή η κατηγορία ασφαλισμένων υπάγονται στις 70.000 συνταξιούχων που χρήζουν επανυπολογισμού. Και αυτές οι περιπτώσεις – επομένως μιλάμε για παλαιούς συνταξιούχους προ του 2016 – πρόκειται να εκκαθαριστούν μέσα στους επόμενους 3 μήνες, όπως υπολογίζουν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ μέχρι τα τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου», εξηγεί ο κ. Τσάπαλος.

Ερώτηση 4

  • «Βγήκα στη σύνταξη το 2020 και έπαιρνα έναντι. Έγινε λάθος στα συντάξιμα χρόνια ενώ από τα αναδρομικά των δύο ετών τα δύο τρίτα ήταν κρατήσεις φόρου. Για να πάρω πίσω τη διαφορά φόρου από αυτά, θα πρέπει να κάνω τροποιητικές φορολογικές δηλώσεις σε βάθος πενταετίας;».

Ο εκπρόσωπος του ΕΦΚΑ απάντησε πως: «Εδώ είναι ένα από τα λάθη που είναι λογικό να γίνονται από δημόσιες υπηρεσίες. Ξέρετε, ο ΕΦΚΑ δεν είναι αλάθητος, όπως καμία δημόσια αρχή. Προφανώς εδώ έχει γίνει κάποιο λάθος ως προς τον υπολογισμό, τις κρατήσεις του φόρου του συγκεκριμένου ασφαλισμένου. Αυτό το οποίο μπορούμε να κάνουμε για να επιταχύνουμε τη διαδικασία όπως το κάνουμε πολλές φορές με την εκπομπή, είναι να μου στείλετε τα στοιχεία του συγκεκριμένου ασφαλισμένου και να το προχωρήσουμε για να διορθωθεί το συντομότερο».

Ερώτηση 5

  • «Πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία διαγραφής οφειλών στον ΕΦΚΑ; Πότε θα μπορεί να γίνει αίτηση διαγραφής;»

«Έγινε η διαδικασία της παραγραφής χρεών πέραν της δεκαετίας – είναι ο νόμος που ψηφίστηκε πριν από λίγες εβδομάδες – όπου τι προβλέπει; Για χρέη τα οποία δεν είχαν βεβαιωθεί στον ΕΦΚΑ και δεν τα γνώριζε ο ασφαλισμένος, είναι απολύτως λογικό αυτά τα χρέη να παραγραφούν. Αν θέλει να ενημερωθεί ο ασφαλισμένος τι ποσό του παραγραφεί μπορεί να πάει στο υποκατάστημα του ΚΕΑΟ στο οποίο υπάγεται και να αναζητήσει το συγκεκριμένο ποσό παραγραφής. Οτιδήποτε είναι ανεβασμένο στην καρτέλα του στο ΚΕΑΟ, είναι βεβαιωμένο αυτό, δεν πρόκειται να παραγραφεί και μπορεί να το ρυθμίσει 24 δόσεις. Τις τελευταίες ημέρες πάνω από 65.000 ασφαλισμένοι έχουν ήδη προχωρήσει στη ρύθμιση μέσω των 24 δόσεων, άρα θεωρείται επιτυχημένη συγκεκριμένη ρύθμιση, καθώς έχει βεβαιωθεί πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ, έχει ρυθμιστεί και έχει αποδοθεί περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του οργανισμού», λέει ο μεταξύ άλλων ο κ. Τσάπαλος.

Ερώτηση 6

  • «Πότε θα καταβληθούν τα αναδρομικά για τους ανάπηρους από εργατικό ατύχημα;»

«Εδώ εκκρεμούν κάποιες περιπτώσεις αναδρομικών. Δεν είναι πολλοί οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι. Υπήρξε μια καθυστέρηση με ένα λογισμικό το οποίο δεν «έτρεχε». Έχει δοθεί εντολή από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ και αυτή η εκκρεμότητα να τελειώσει εντός του Φεβρουαρίου. Να μαζέψουμε τις περιπτώσεις αυτές και με τις καταβολές στα τέλη Μαρτίου, το πιθανότερο – αυτοί οι άνθρωποι να δουν τα αναδρομικά που τους οφείλει ο οργανισμός».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ