ΧΡΗΜΑ

«Καλάθι νοικοκυριού»: Όλες οι αλλαγές που έρχονται

«Καλάθι νοικοκυριού»: Όλες οι αλλαγές που έρχονται
Οι κατηγορίες των προϊόντων στο «καλάθι του νοικοκυριού» θα αυξηθούν σε 60 ενώ σχεδιάζονται 3 καινούρια «καλάθια», της Σαρακοστής, το πασχαλινό και ένα για παιχνίδια, επίσης για την περίοδο του Πάσχα. ΙΝΤΙΜΕ

Νέες αλλαγές έρχονται προσεχώς στο «καλάθι του νοικοκυριού», το οποίο βρίσκεται στην 14η εβδομάδα εφαρμογής του.

Συγκεκριμένα οι κατηγορίες των προϊόντων θα αυξηθούν από 51 που είναι σήμερα, σε 60, ενώ παράλληλα σχεδιάζονται 3 καινούρια «καλάθια», της Σαρακοστής, το πασχαλινό και ένα για παιχνίδια, επίσης για την περίοδο του Πάσχα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, με βάση τους τιμοκαταλόγους των σούπερ μάρκετ την 14η εβδομάδα, στο 92% των προϊόντων που περιλαμβάνονται στο «καλάθι», οι τιμές μειώνονται ή διατηρούνται σταθερές.

Ποια νέα προϊόντα προστίθενται

Περί τα τέλη Φεβρουαρίου (στις 15 ή στις 22 του μήνα) στο «καλάθι του νοικοκυριού» αναμένεται να προστεθούν ορισμένες νέες κατηγορίες ενώ σε κάποιες από τις υφιστάμενες, επιπλέον προϊόντα.

Έτσι, στην κατηγορία του κρέατος αναμένεται να προστεθεί το μοσχάρι, μαζί με το κοτόπουλο και το χοιρινό που ήδη υπάρχουν. Επίσης στην κατηγορία του γάλακτος να μπει επιπλέον και το «γάλα μακράς διάρκειας». Στο όσπρια, όπου προς το παρόν τα σούπερ μάρκετ επιλέγουν τουλάχιστον ένα είδος, να γίνουν συγκεκριμένες κατηγορίες για φακές, φασόλια κτλ. Εξετάζεται επίσης να μπουν ως νέες κατηγορίες, οι σοκολάτες και τα αναψυκτικά.

Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης σημείωναν στο CNN Greece πως το κριτήριο για να ενταχθούν νέα προϊόντα στο «καλάθι» είναι να υπάρχει στις κατηγορίες αυτές «ανταγωνισμός» ώστε να υπάρξει και βελτίωση των τιμών.

Το «καλάθι της Σαρακοστής»

Ανακοινώσεις αναμένονται τις επόμενες μέρες και σχετικά με το «καλάθι της Σαρακοστής» το οποίο θα εφαρμοστεί από τις 22 Φεβρουαρίου, λίγο πριν από την Καθαρά Δευτέρα.

Θα λειτουργήσει στο «μοντέλο» του «χριστουγεννιάτικου καλαθιού» και θα διαρκέσει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με τα επιπλέον προϊόντα αυξημένης εποχικής ζήτησης τα οποία θα προστεθούν. Θαλασσινά, ταραμοσαλάτα και συσκευασμένος χαλβάς είναι τα προϊόντα που έχουν «προκριθεί» ώστε να γεμίσουν το «καλάθι» για την περίοδο της Σαρακοστής. Έξαλλου όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης ήδη στα «σταθερά» προϊόντα υπάρχουν έτσι κι αλλιώς όσπρια και κατεψυγμένα λαχανικά που καταναλώνονται τη Σαρακοστή.

Το «πασχαλινό καλάθι» και το «καλάθι των παιχνιδιών»

Το επόμενα δύο «καλάθια» που σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης, ακόμα βρίσκονται σε επίπεδο συζητήσεων προκειμένου να εφαρμοστούν την περίοδο του Πάσχα. Αυτό σημαίνει ότι νωρίτερα θα πρέπει να έχει δοθεί και η σχετική έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού ώστε το μέτρο να πάρει παράταση και πέραν της 31η Μαρτίου που είναι η ισχύς του «καλαθιού του νοικοκυριού»

Εφόσον αυτό συμβεί, την περίοδο του Πάσχα θα προστεθούν στο «καλάθι» επιπλέον προϊόντα, τα οποία παραδοσιακά γεμίζουν το πασχαλινό τραπέζι των καταναλωτών, ενώ αναμένεται να δημιουργηθεί και ένα ακόμη με παιχνίδια σε συνεργασία με τα καταστήματα παιχνιδιών. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με εκείνο που εφαρμόστηκε και τα Χριστούγεννα, στο οποίο μάλιστα συμμετείχε μεγάλος αριθμός καταστημάτων από όλη τη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ