ΧΡΗΜΑ

Ηλιακοί θερμοσίφωνες και φωτοβολταϊκά: «Πρεμιέρα» αιτήσεων τον Μάρτιο

Ηλιακοί θερμοσίφωνες και φωτοβολταϊκά: «Πρεμιέρα» αιτήσεων τον Μάρτιο
Το ποσοστό επιδότησης για την μπαταρία στα φωτοβολταϊκά θα φτάσει ακόμη και το 100% ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKNISSI

Το αργότερο μέχρι την Τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου, θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για τα «φωτοβολταϊκά στη στέγη με μπαταρία», σχετικά με όσους επιθυμούν να αντικαταστήσουν τον ηλεκτρικό τους θερμοσίφωνα με ηλιακό.

Συγκεκριμένα, θα ανοίξει η πλατφόρμα τόσο για την εγκατάσταση θερμοσιφώνων, αλλά και το νέο πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στη στέγη με μπαταρία», που θα στηρίζει μέχρι 10 κιλοβάτ, για τα οποία θα ισχύσουν αντικειμενικά, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, ο οποίος μίλησε το πρωί της Παρασκευής (3/2) στην ΕΡΤ.

Ειδικότερα, όσον αφορά στα φωτοβολταϊκά, ο κ. Σκρέκας προανήγγειλε πως το ποσοστό επιδότησης για την μπαταρία θα φτάσει ακόμη και το 100%. Οι δικαιούχοι θα είναι ιδιώτες, επαγγελματίες και αγρότες και με το νέο σύστημα θα μπορέσουν να αποκτήσουν ενεργειακή αυτονομία και τη νύχτα.

Επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα

Η Ελλάδα είναι από τις τρεις φτηνότερες ευρωπαϊκές χώρες στα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος λιανικής, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Σκρέκας.

«Με τις επιδοτήσεις και τον τρόπο με τον οποίο έχουμε καταργήσει τη ρήτρα αναπροσαρμογής, έχουμε δημιουργήσει έναν ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών κι έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τους λογαριασμούς ρεύματος σε προσιτά επίπεδα».

Παράλληλα, ανέφερε: «Έχουμε ήδη δαπανήσει για το 2022 περίπου 8 δισ. ευρώ για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. Μόνο το 30% ήλθαν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το 70% προήλθε από την υπερφορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής και από διάφορα άλλα έσοδα που έχουμε από τις δημοπρασίες των ρύπων των αερίων θερμοκηπίου».

Τέλος τόνισε ότι «Οι τιμές του Φεβρουαρίου θα είναι χαμηλότερες μετά την επιδότηση από τις τιμές του Ιανουαρίου. Οι λογαριασμοί θα είναι ίδιοι ή φθηνότεροι τον Φεβρουάριο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ