ΧΡΗΜΑ

ΑΑΔΕ: Ευκολότερες οι φορολογικές δηλώσεις κατοίκων εξωτερικού - Τι ισχύει για τα πρόστιμα

ΑΑΔΕ: Ευκολότερες οι φορολογικές δηλώσεις κατοίκων εξωτερικού - Τι ισχύει για τα πρόστιμα
Ευκολότερη είναι πλέον η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων κατοίκων εξωτερικού Unsplash/ Kelly Sikkema

Ευκολότερη είναι πλέον η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων κατοίκων εξωτερικού σύμφωνα με εγκύκλιο του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή.

Συγκεκριμένα, οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού, που δεν διαθέτουν ταχυδρομική διεύθυνση στην Ελλάδα και δεν έχουν ορίσει φορολογικό εκπρόσωπο, μπορούν πλέον να υποβάλλουν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματός τους.

Όπως διευκρινίζει η σχετική εγκύκλιος απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι φορολογούμενοι να έχουν επικαιροποιήσει τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ψηφιακή πύλη myAADE (κλικ εδώ), επιλέγοντας «Μητρώο και Επικοινωνία» και στη συνέχεια, «Στοιχεία Επικοινωνίας».

Δείτε εδώ την εγκύκλιο που αφορά στην παροχή διευκρινίσεων σχετικά με την υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικών κατοίκων αλλοδαπής:

Φορολογία εισοδήματος κατοίκων αλλοδαπής

Τι ισχύει για τα πρόστιμα

Ταυτόχρονα, με άλλη εγκύκλιο (Ε. 2008/2023) καθίσταται σαφές ότι δεν επιβάλλονται πρόστιμα σε φορολογούμενους που υποβάλλουν εκπρόθεσμη φορολογική δήλωση, ενώ δεν είχαν υποχρέωση υποβολής της, σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Ενδεικτικά, οι φορολογούμενοι αυτοί είναι είτε κάτοικοι αλλοδαπής που δεν αποκτούν πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα, είτε κάτοικοι ημεδαπής που δεν αποκτούν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Πρόστιμα που επιβλήθηκαν, σε ανάλογες περιπτώσεις, από την 1.1.2020 και μετά, ακυρώνονται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ