ΧΡΗΜΑ

Market Pass: Στις 3 Μαρτίου οι πρώτες πληρωμές – Τετάρτη ανοίγει για όλα τα ΑΦΜ

Market Pass: Στις 3 Μαρτίου οι πρώτες πληρωμές – Τετάρτη ανοίγει για όλα τα ΑΦΜ
Μέσα σε λίγες ώρες από το άνοιγμα της πλατφόρμας, οι αιτήσεις για το έκακτο βοήθημα τροφίμων ξεπερνούν τις 200.000 ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Στις 3 Μαρτίου θα γίνουν οι πρώτες καταβολές των χρημάτων για το Market Pass, για το οποίο η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων ξεκίνησε σήμερα Τρίτη (20/2). Σημειώνεται ότι από αύριο, Τετάρτη (22/2) η πλατφόρμα θα είναι ανοικτή για όλα τα ΑΦΜ.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στην ΕΡΤ, η διαδικασία προχωρά ομαλά και χωρίς προβλήματα.

Σημειώνεται ότι μέσα σε λίγες ώρες από το άνοιγμα της πλατφόρμας, οι αιτήσεις για το έκακτο βοήθημα τροφίμων ξεπερνούν τις 200.000.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι οι πρώτες καταβολές των χρημάτων θα γίνουν στις 3 Μαρτίου. Όποιος επιλέξει την άυλη κάρτα θα πάρει το 100% του ποσού, στον κάθε μήνα που τρέχει. Όποιος επιλέξει κατάθεση στο λογαριασμό του θα λάβει το ποσό μειωμένο κατά 20% σε δύο δόσεις, στις 3 Μαρτίου και στις 3 Μαίου.

Όπως διευκρίνισε το πρόγραμμα λήγει στο τέλος Ιουλίου, αλλά το μηνιαίο ποσό αθροίζεται, δεν χάνεται και μπορεί κάποιος να κάνει χρήση του Market Pass έως τέλος Αυγούστου.

Απαντώντας στην κριτική ότι το Market Pass αντιστοιχεί σε λίγα χρήματα είπε ότι «το Market Pass επιστρέφει το 10% από τις αγορές όποιου το χρησιμοποιεί και αφορά στο 85% των συμπολιτών μας».

«Δεν καλύπτουμε τις ανάγκες του κόσμου στο 100% αλλά αυτό το 10% είναι υψηλότερο από το 7% μείωση στο ΦΠΑ στα τρόφιμα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ» Επιπλέον όπως είπε «δεν ξέρουμε εάν αυτή η μείωση θα φτάσει στον καταναλωτή».

Από το 13% στο 6% μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι 7 εκατοστιαίες μονάδες. Στα 520 ευρώ εάν μειώσουμε τον ΦΠΑ κατά 7 εκατοστιαίες μονάδες είναι 32 ευρώ. Εμείς στα 520 δίνουμε 52 ευρώ».

«Έχουμε βάλει ένα ύψος ποσοστού κέρδους που δεν μπορούν να υπερβούν οι αλυσίδες όταν πωλούν ένα προϊόν και εκεί κάνουμε τους ελέγχους και επιβάλουμε τα πρόστιμα» ανέφερε.

«Το 40% των προϊόντων στο 'καλάθι του νοικοκυριού' είναι επώνυμα»

Για το «καλάθι του νοικοκυριού» και τις αιτιάσεις ότι σε αυτό είναι προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας του εκάστοτε σούπερ μάρκετ επισήμανε ότι «το 40% των προϊόντων είναι επώνυμα προϊόντα» και έφερε ως παράδειγμα ότι στο καλάθι βρίσκουμε γάλα και φέτα και επώνυμης και ιδιωτικής ετικέτας.

Όπως υπογράμμισε «διατηρώντας σταθερή την τιμή, δίνουμε τη δυνατότητα όσοι θέλουν να ψωνίσουν φτηνότερα προϊόντα να τα αγοράσουν μέσα από το καλάθι. Μία τετραμελής οικογένεια, αν αγοράζει από το καλάθι είναι υπολογισμένο θα εξοικονομήσετε περίπου 80 ευρώ/μήνα. Επίσης θα λάβει 52 ευρώ από την κάρτα αγορών (Market Pass). Αυτό μας κάνει 132 ευρώ.

«Κανείς δεν είπε ότι μπορούμε να καλύψουμε στο σύνολο όλο το κύμα ακρίβειας» ανέφερε. «Πράγματι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι στο 15%, αλλά έχουμε τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό της Ευρώπης. Γι΄αυτό έχουμε αυτά τα εργαλεία που καλύπτουν εν μέρει το κύμα ακρίβειας».

Στο «Σαρακοστιανό καλάθι» δεν θα μπουν νωπά παρά μόνο κατεψυγμένα θαλασσινά, διευκρίνισε ο κ. Παπαθανάσης.

Πώς θα υποβάλλετε αίτηση για το Market Pass

Δικαιούχοι του Market Pass είναι όλοι οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, εφόσον το δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2021 και η αξία της ακίνητης περιουσίας τους δεν υπερβαίνουν τα όρια που τίθενται ανάλογα με την κατηγορία του νοικοκυριού.

H ενίσχυση ανέρχεται στο 10% του μηνιαίου ύψους αγορών και το ύψος της ξεκινά από τα 22 ευρώ ανά μήνα για μονομελή νοικοκυριά και προσαυξάνεται κατά 10 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.

Οι αιτήσεις για το Market Pass (κλικ εδώ) μπορούν να υποβάλλονται μέχρι και τη 15η Μαρτίου 2023.

Οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο που θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση του Market Pass:

* είτε εκδίδοντας άυλη ψηφιακή κάρτα, την οποία θα αποθηκεύουν στο έξυπνο κινητό τους και την οποία θα επιδεικνύουν στις αγορές τους. Σε αυτή την περίπτωση, οι δικαιούχοι θα λάβουν το σύνολο του ποσού που τους αναλογεί σε πέντε δόσεις (μία δόση για Φεβρουάριο και Μάρτιο 2023 και τέσσερις μηνιαίες δόσεις μέχρι και τον Ιούλιο 2023).

* είτε μέσω απευθείας καταβολής του ποσού επιδότησης σε τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσουν, εφόσον δεν διαθέτουν έξυπνη συσκευή ή δεν επιθυμούν να τη χρησιμοποιήσουν σε αυτή τη διαδικασία. Σε αυτή την περίπτωση, οι δικαιούχοι θα λάβουν το 80% του ποσού που τους αναλογεί σε δύο τριμηνιαίες δόσεις.

Η λειτουργία της πλατφόρμας είναι ιδιαίτερα απλή. Ο πολίτης εισέρχεται στο Market Pass χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet είτε απευθείας μέσω του vouchers.gov.gr, είτε από το gov.gr, στην ενότητα «Περιουσία και φορολογία» και την υποενότητα «Επιδοτήσεις πολιτών». Ταυτόχρονα, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής της αίτησης μέσω ΚΕΠ. Όλα τα στοιχεία του πολίτη αντλούνται αυτόματα, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ