ΧΡΗΜΑ

Market Pass: Πώς θα πληρωθείτε αν δεν έχετε «έξυπνο κινητό»

Market Pass: Πώς θα πληρωθείτε αν δεν έχετε «έξυπνο κινητό»
Οι επιλογές των δικαιούχων της επιταγής Market Pass περιορίζονται αν δεν έχουν smartphone EUROKINISSI (Φωτογραφία αρχείου)

Δύο επιλογές για να λάβουν τα χρήματα του Market Pass έχουν οι δικαιούχοι του επιδόματος, ωστόσο όπως παρατηρήθηκε και με τα προηγούμενα προγράμματα άυλων επιταγών, ορισμένοι δικαιούχοι αντιμετώπισαν τεχνικά προβλήματα και η επιλογή τους τελικά ήταν μόνο μία.

Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο που θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση του Market Pass με δύο τρόπους:

  1. Άυλη ψηφιακή κάρτα

Για την έκδοση της άυλης ψηφιακής κάρτας, η οποία λειτουργεί με το σύστημα των ανέπαφων συναλλαγών, είναι προϋπόθεση οι δικαιούχοι να έχουν έξυπνο κινητό «smartphone».

Καθώς θα πρέπει να αποθηκεύσουν την ψηφιακή κάρτα και να την επιδεικνύουν στις αγορές τους. Για την χρήση της κάρτας αγορών διατίθενται τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα VIVA WALLET, EUROBANK και ALPHABANK, ωστόσο για την έκδοση δεν προαπαιτείται ο δικαιούχος να είναι πελάτης των ως άνω ιδρυμάτων.

Σε αυτή την περίπτωση, οι δικαιούχοι θα λάβουν το σύνολο του ποσού που τους αναλογεί σε πέντε δόσεις. Μία δόση για Φεβρουάριο και Μάρτιο 2023 και τέσσερις μηνιαίες δόσεις μέχρι και τον Ιούλιο 2023.

Οι ημερομηνίες πληρωμών είναι:

  • 3 ή 20 Μαρτίου (ανάλογα αν υποβάλουν την αίτηση πριν ή μετά την 28 η Φεβρουαρίου) για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο
  • 3 Απριλίου για τον μήνα Απρίλιο
  • 3 Μαΐου για τον μήνα Μάιο
  • 3 Ιουνίου για τον μήνα Ιούνιο και
  • 3 Ιουλίου για τον μήνα Ιούλιο.
  1. Τραπεζική κατάθεση

Στην περίπτωση που οι δικαιούχοι επιθυμούν να «πληρωθούν» το ποσό επιδότησης μέσω απευθείας καταβολής στον τραπεζικό λογαριασμό, θα πρέπει να δηλώσουν το IBAN και το όνομα της τράπεζας της επιλογής τους.

Σε αυτή την περίπτωση, οι δικαιούχοι θα λάβουν το 80% του ποσού που τους αναλογεί σε δύο τριμηνιαίες δόσεις. Στις:

  • 3 ή 20 Μαρτίου (ανάλογα αν υποβάλουν την αίτηση πριν ή μετά την 28 η Φεβρουαρίου) για τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο και
  • 3 Μαΐου για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι δικαιούχοι που δεν έχουν έξυπνο κινητό (smartphone) δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ψηφιακή χρεωστική κάρτα, οπότε ενδεχομένως να πρέπει να επιλέξουν κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.

Υπενθυμίζεται πως οι αιτήσεις για το Market Pass (κλικ εδώ) μπορούν να υποβάλλονται μέχρι και τη 15η Μαρτίου 2023.

Τα ποσά και παραδείγματα

Το ποσό που θα δοθεί ως οικονομική ενίσχυση υπολογίζεται ως το 10% από το μηνιαίο ύψος αγορών, το οποίο ορίζεται στα 220 ευρώ για ένα μονομελές νοικοκυριό και προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Συνεπώς ένα μονομελές νοικοκυριό θα ενισχύεται το επόμενο εξάμηνο με 22 ευρώ ανά μήνα, ενώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού θα χορηγούνται επιπλέον 10 ευρώ μηνιαίως.

Παραδείγματα:

  • Έγγαμο ζευγάρι χωρίς τέκνα δικαιούται το 10% από τα 220 + 100 ευρώ, δηλαδή 32 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 192 ευρώ (€32 x 6 μήνες)
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα τέκνο δικαιούται το 10% από τα 220 + 100 ευρώ, δηλαδή 32 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 192 ευρώ (€32 x 6 μήνες)
  • Διαζευγμένος γονέας με δύο τέκνα δικαιούται το 10% από τα 220 + (2 x 100) ευρώ, δηλαδή 42 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 252 ευρώ (€42 x 6 μήνες)
  • Έγγαμο ζευγάρι με δύο τέκνα και ένα φιλοξενούμενο μέλος δικαιούται το 10% από τα 220 + (4 x 100) ευρώ, δηλαδή 62 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 372 ευρώ (€62 x 6 μήνες).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ