ΧΡΗΜΑ

Πώς θα λειτουργήσει το «καλάθι» στην Ιχθυαγορά Αθηνών

Πώς θα λειτουργήσει το «καλάθι» στην Ιχθυαγορά Αθηνών
Κάθε εβδομάδα σε όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής οι καταναλωτές θα βρίσκουν σαρακοστιανά προϊόντα στο «καλάθι» που δημιουργείται στην Κεντρική Ιχθυαγορά Αθηνών. INTIME

Στη Βαρβάκειο - Κεντρική Ιχθυαγορά Αθηνών «επεκτείνεται» για ολόκληρη την περίοδο της Σαρακοστής το «καλάθι του νοικοκυριού» προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές στα προϊόντα που γεμίζουν το σαρακοστιανό τραπέζι των καταναλωτών.

Το υπουργείο Ανάπτυξης έπειτα από συζητήσεις που έγιναν με τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ιχθυαγοράς Αθηνών, κ. Βασίλη Σίμο ανακοίνωσε τη συμφωνία για το συγκεκριμένο «καλάθι».

Το οποίο είναι μεν στην ίδια λογική με το «καλάθι του νοικοκυριού» στα σούπερ μάρκετ, έχει στόχο δηλαδή τη συγκράτηση των ανατιμήσεων εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων, παρουσιάζει ωστόσο διαφορές.

Καταρχάς, προς το παρόν αποτελεί μία κίνηση από πλευράς των επαγγελματιών της ιχθυαγοράς για την περίοδο της Σαρακοστής -σε συμφωνία βεβαίως και με το αρμόδιο υπουργείο -προκειμένου συμμετάσχουν στην προσπάθεια για να βοηθηθούν οι καταναλωτές που πιέζονται από την ακρίβεια κι όχι κάποιο μέτρο που έχει νομοθετηθεί, όπως έγινε με το «καλάθι του νοικοκυριού».

Από το υπουργείο Ανάπτυξης κάνουν λόγο για «πιλοτική εφαρμογή», που σημαίνει, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου στο CNN Greece ότι το επόμενο διάστημα θα δουν πώς θα προχωρήσει, εάν θα εφαρμοστεί βάσει όσων έχουν δεσμευτεί οι επαγγελματίες αναφορικά με τις τιμές και αν θα εντοπιστούν προβλήματα. Στη συνέχεια και εφόσον λειτουργήσει καλά, ενδεχομένως και να προχωρήσει σε άλλο πλαίσιο, επίσημα δηλαδή, η εφαρμογή του.

Το νέο αυτό «καλάθι» ουσιαστικά είναι ένας κατάλογος με σαρακοστιανά προϊόντα ανά εβδομάδα κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, με ένα συγκεκριμένο εύρος των ανώτατων - μόνο- τιμών τους, που πωλούνται από τις επιχειρήσεις στην Βαρβάκειο κατά τη συγκεκριμένη περίοδο. Οι επιχειρήσεις φυσικά και μπορούν να πωλούν και κάτω από αυτές τις τιμές.

«Ουσιαστικά είναι σαν να έχουμε ένα ''μεγάλο καλάθι'' για να ψωνίζουν οι καταναλωτές» σημειώνει στο CNN Greece o Πρόεδρος της Κεντρικής Ιχθυαγοράς, Βασίλης Σίμος , στο οποίο όπως συμπληρώνει συμμετέχουν οι συνολικά περίπου 100 επιχειρήσεις της Βαρβακείου.

Για την πρώτη εβδομάδα – από 23 έως 28 Φεβρουαρίου- τα προϊόντα και οι τιμές τους είναι:

Γαρίδα κόκκινη: από 12 έως 14 ευρώ

Γαρίδα γάμπαρη μικρή: από 9 έως 12 ευρώ

Καλαμάρι μικρό: από 9 έως 12 ευρώ

Θράψαλο μικρό: από 5 έως 6 ευρώ

Σουπιά: από 10 έως 13 ευρώ

Τσιπούρα από 6 έως 7 ευρώ

Σημειώνεται πως οι παραπάνω τιμές αυτές που δημοσιοποιήθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης είναι χαμηλότερες από εκείνες που επίσης ανακοινώθηκαν και ίσχυαν το 2022.

Ο κ. Σιμός εκτιμά μάλιστα ότι το «καλάθι» στην Κεντρική Ιχθυαγορά θα «μεγαλώσει» το επόμενο διάστημα και θα ενισχυθεί και με περισσότερα σαρακοστιανά προϊόντα ενώ επισημαίνει ότι θα συνεχιστούν οι συζητήσεις με το αρμόδιο υπουργείο ώστε ενδεχομένως, εάν αυτές προχωρήσουν, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία να διαρκέσει και μετά τη Σαρακοστή.

Σημειώνεται ότι σήμερα στις 8 το πρωί ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Νίκος Παπαθανάσης θα επισκεφθούν την Κεντρική Ιχθυαγορά Αθηνών και ακολούθως καταστήματα αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ