ΧΡΗΜΑ

Market Pass: Όλα πρέπει να ξέρετε για τις πληρωμές μέσω άυλης κάρτας

Market Pass: Όλα πρέπει να ξέρετε για τις πληρωμές μέσω άυλης κάρτας
Βασική προϋπόθεση είναι οι δικαιούχοι να έχουν έξυπνο κινητό «smartphone» με λειτουργία NFC για ανέπαφες συναλλαγές Pixabay

Οι δικαιούχοι του Market Pass μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο που θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση με δύο τρόπους, μέσω της άυλης κάρτας ή μέσω κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό, ωστόσο αν θέλουν να λάβουν το 100% του ποσού της ενίσχυσης τότε θα πρέπει να επιλέξουν την ψηφιακή κάρτα.

Βασική προϋπόθεση είναι οι δικαιούχοι να έχουν έξυπνο κινητό «smartphone» με λειτουργία NFC για ανέπαφες συναλλαγές, για την έκδοση της άυλης ψηφιακής κάρτας, καθώς θα πρέπει να αποθηκεύσουν την ψηφιακή κάρτα και να την επιδεικνύουν στις αγορές τους.

Πώς θα την επιλέξετε

Πιο αναλυτικά, μετά την είσοδό του δικαιούχου στην εφαρμογή του Market Pass (κλικ εδώ), ο αιτούμενος συμπληρώνει και επιβεβαιώνει τα στοιχεία επικοινωνίας του, όπως τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του, επιλέγει τον τρόπο πίστωσης, η οποία στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι «έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας» ή κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, να το προτιμάει.

Σημειώνεται ότι η ψηφιακή χρεωστική κάρτα δύναται να χρησιμοποιηθεί τόσο σε φυσικά καταστήματα με συσκευή που υποστηρίζει την τεχνολογία ανέπαφων συναλλαγών (μέσω πρωτοκόλλου NFC), όσο και σε e-shop για την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Πώς θα την εκδώσετε

Για την χρήση της κάρτας αγορών διατίθενται τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα VIVA WALLET, EUROBANK και ALPHABANK, χωρίς όμως να απαιτείται ο δικαιούχος να είναι πελάτης αυτών των ιδρυμάτων.

Όπως έγινε και με το fuel pass, μετά την έγκριση της αίτησης, η τράπεζα ενημερώνει τον δικαιούχο για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει για την ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού, αποστέλλοντας:

α) γραπτό μήνυμα (sms) στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή, με ενσωματωμένες οδηγίες και

β) μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή με ενσωματωμένο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας.

Μετά την είσοδο στον ανωτέρω σύνδεσμο, ο δικαιούχος δημιουργεί προσωπικό κωδικό πρόσβασης (password) και λαμβάνει κωδικό επιβεβαίωσης, με νέο γραπτό μήνυμα (sms), προκειμένου να ενεργοποιήσει την ψηφιακή χρεωστική κάρτα του.

Πώς θα την χρησιμοποιήσετε

Η ψηφιακή κάρτα λειτουργεί μέσω του κινητού του χρήστη, στα μηχανήματα POS των καταστημάτων.

Όπως και οι πλαστικές κάρτες, ο ωφελούμενος μπορεί να επιλέξει να κάνει χρήση σε μία αγορά όλου του ποσού που έχει η κάρτα ή μέρος του ποσού και το υπόλοιπο να το πληρώσει με οποιοδήποτε άλλο μέσο, όπως έγινε και με το fuel pass.

Σε περίπτωση που δεν εξαντλήσει το ποσό στην κάρτα εντός του μηνός, το υπόλοιπο μεταφέρεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τους επόμενους μήνες, μαζί με τα επιπλέον ποσά που πιστώνονται κάθε μήνα.

Το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα Market Pass δύναται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγοράς αγαθών κάθε είδους σε καταστήματα ή λαϊκές αγορές που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων, αλλά και για ηλεκτρονικές συναλλαγές σε e-shop συναφών επιχειρήσεων.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι ψηφιακές χρεωστικές κάρτες του Έργου Market Pass λήγουν αυτομάτως στις 31/8/2023 και δεν θα είναι δυνατή η πραγματοποίηση συναλλαγών με αυτές μετά την ημερομηνία αυτή.

Οι ημερομηνίες των πληρωμών

Σε αυτή την περίπτωση, οι δικαιούχοι θα λάβουν το σύνολο του ποσού που τους αναλογεί σε πέντε δόσεις. Μία δόση για Φεβρουάριο και Μάρτιο 2023 και τέσσερις μηνιαίες δόσεις μέχρι και τον Ιούλιο 2023.

Οι ημερομηνίες πληρωμών είναι:

  • 3 ή 20 Μαρτίου (ανάλογα αν υποβάλουν την αίτηση πριν ή μετά την 28 η Φεβρουαρίου) για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο
  • 3 Απριλίου για τον μήνα Απρίλιο
  • 3 Μαΐου για τον μήνα Μάιο
  • 3 Ιουνίου για τον μήνα Ιούνιο και
  • 3 Ιουλίου για τον μήνα Ιούλιο

Υπενθυμίζεται πως οι αιτήσεις για το Market Pass (κλικ εδώ) μπορούν να υποβάλλονται μέχρι και τη 15η Μαρτίου 2023.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ