ΧΡΗΜΑ

Ρεύμα: Οι χρεώσεις στους λογαριασμούς του Μαρτίου - Αναλυτικά παραδείγματα

Ρεύμα: Οι χρεώσεις στους λογαριασμούς του Μαρτίου - Αναλυτικά παραδείγματα
Ένα νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 700KWh / μήνα θα πλήρωνε 163,5 ευρώ, χωρίς την επιδότηση ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος για νοικοκυριά, εμπορικούς καταναλωτές και αγρότες που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Μαρτίου ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, με τον προϋπολογισμό να ανέρχεται συνολικά στα 58,5 εκατ. ευρώ.

«Μόνιμη μέριμνά μας, ο λογαριασμός που θα πληρώσουν οι καταναλωτές, να παραμείνει σε προσιτά επίπεδα για όσο διάστημα διαρκέσει η ενεργειακή κρίση» τόνισε ο αρμόδιος υπουργός και ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα νέο σχήμα ενίσχυσης σε συμφωνία με το προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων για τη στήριξη των ενεργοβόρων επιχειρήσεων.

Πιο αναλυτικά:

Τα οικιακά τιμολόγια, για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου:

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh, η επιδότηση θα είναι 40€/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
  • Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 KWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 88 €/MWh.

Όσον αφορά στις επιδοτήσεις για τους αγρότες, η επιδότηση ανέρχεται επίσης στα 40 €/MWh.

Τέλος, προβλέπεται επιδότηση 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα όλο το 2023 για συγκεκριμένες κατηγορίες ενεργοβόρων επιχειρήσεων, που έχουν πληγεί από την ενεργειακή κρίση, όπως χαλυβουργίες, τσιμεντοβιομηχανίες, βιομηχανίες αλουμινίου, κεραμουργίες, υφαντουργίες, βιομηχανίες παραγωγής χαρτιού, υαλουργίες, μεταξύ άλλων.

Τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα

1. Ένα νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 400KWh / μήνα θα πλήρωνε 78 ευρώ, χωρίς την επιδότηση, ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 62 ευρώ.

2. Ένα νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 700KWh / μήνα θα πλήρωνε 163,5 ευρώ, χωρίς την επιδότηση, ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 116,5 ευρώ, για την κατανάλωση μέχρι τις 500 κιλοβατώρες.

Παράλληλα, αν εξοικονομήσει 15% θα πληρώσει 108,5 ευρώ.

3. Τέλος, ένα νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 1.200 KWh/μήνα θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 234 ευρώ.

Με την επιδότηση, μέχρι τις 500 κιλοβατώρες, θα πληρώσει τελικά 214 ευρώ και αν εξοικονομήσει 15% θα πληρώσει 186 ευρώ.

Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών

Τη δυνατότητα σύγκρισης τιμών μεταξύ των προσφερόμενων τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας προσφέρει η διαδικτυακή εφαρμογή «Energy Cost» της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Με αυτό τον τρόπο οι καταναλωτές μπορούν να αναζητήσουν, να συγκρίνουν και να ενημερώνονται για τις τιμές που ισχύουν στην αγορά και να βρουν τον οικονομικότερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας για οικιακή ή επαγγελματική χρήση.

Δείτε εδώ το «Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών» της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ