ΧΡΗΜΑ

Market Pass: Ξεκίνησαν οι πληρωμές - Πώς θα ενεργοποιήσετε την άυλη κάρτα

Market Pass: Ξεκίνησαν οι πληρωμές - Πώς θα ενεργοποιήσετε την άυλη κάρτα
Βασική προϋπόθεση είναι οι δικαιούχοι να έχουν έξυπνο κινητό «smartphone» με λειτουργία NFC για ανέπαφες συναλλαγές Pixabay

Το 100% της οικονομικής ενίσχυσης αγορών για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο θα λάβουν μέσω του voucher «Market Pass», όσοι έκαναν την αίτηση τους πριν τις 28 Φεβρουαρίου, ωστόσο προϋπόθεση είναι να ενεργοποιήσουν την άυλη χρεωστική κάρτα στο κινητό τους.

Ήδη, από το απόγευμα της Παρασκευής, οι δικαιούχοι άρχισαν να λαμβάνουν sms και ηλεκτρονικά μηνύματα, ώστε να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες για την ενεργοποίηση. Πρόκειται για μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως και την Τετάρτη 8/3 με την πίστωση των ποσών στις άυλες ψηφιακές κάρτες όλων των δικαιούχων.

Βασική προϋπόθεση είναι οι δικαιούχοι να έχουν έξυπνο κινητό «smartphone» με λειτουργία NFC για ανέπαφες συναλλαγές, για την έκδοση της άυλης ψηφιακής κάρτας, καθώς θα πρέπει να αποθηκεύσουν την ψηφιακή κάρτα και να την επιδεικνύουν στις αγορές τους.

Πώς θα την εκδώσετε

Για την χρήση της κάρτας αγορών διατίθενται τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα VIVA WALLET, EUROBANK και ALPHABANK, χωρίς όμως να απαιτείται ο δικαιούχος να είναι πελάτης αυτών των ιδρυμάτων.

Όπως έγινε και με το fuel pass, μετά την έγκριση της αίτησης, η τράπεζα ενημερώνει τον δικαιούχο για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει για την ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού, αποστέλλοντας:

α) γραπτό μήνυμα (sms) στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή, με ενσωματωμένες οδηγίες και

β) μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή με ενσωματωμένο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας.

Μετά την είσοδο στον ανωτέρω σύνδεσμο, ο δικαιούχος δημιουργεί προσωπικό κωδικό πρόσβασης (password) και λαμβάνει κωδικό επιβεβαίωσης, με νέο γραπτό μήνυμα (sms), προκειμένου να ενεργοποιήσει την ψηφιακή χρεωστική κάρτα του.

Πώς θα την χρησιμοποιήσετε

Η ψηφιακή κάρτα λειτουργεί μέσω του κινητού του χρήστη, στα μηχανήματα POS των καταστημάτων.

Όπως και οι πλαστικές κάρτες, ο ωφελούμενος μπορεί να επιλέξει να κάνει χρήση σε μία αγορά όλου του ποσού που έχει η κάρτα ή μέρος του ποσού και το υπόλοιπο να το πληρώσει με οποιοδήποτε άλλο μέσο, όπως έγινε και με το fuel pass.

Σε περίπτωση που δεν εξαντλήσει το ποσό στην κάρτα εντός του μηνός, το υπόλοιπο μεταφέρεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τους επόμενους μήνες, μαζί με τα επιπλέον ποσά που πιστώνονται κάθε μήνα.

Το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα Market Pass δύναται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγοράς αγαθών κάθε είδους σε καταστήματα ή λαϊκές αγορές που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων, αλλά και για ηλεκτρονικές συναλλαγές σε e-shop συναφών επιχειρήσεων.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι ψηφιακές χρεωστικές κάρτες του Έργου Market Pass λήγουν αυτομάτως στις 31/8/2023 και δεν θα είναι δυνατή η πραγματοποίηση συναλλαγών με αυτές μετά την ημερομηνία αυτή.

Οι ημερομηνίες των πληρωμών

Με βάση το ισχύον ημερολόγιο πληρωμών, οι δικαιούχοι που θα επιλέξουν την έκδοση άυλης ψηφιακής κάρτας και θα υποβάλουν αίτηση από 1 έως 15 Μαρτίου θα λάβουν την ενίσχυση ως εξής:

  • στις 20 Μαρτίου 2023 για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο,
  • στις 3 Απριλίου 2023 για τον μήνα Απρίλιο,
  • στις 3 Μαΐου για τον μήνα Μάιο,
  • στις 3 Ιουνίου για τον μήνα Ιούνιο, και
  • στις 3 Ιουλίου για τον μήνα Ιούλιο.

Οσοι δικαιούχοι επιλέξουν την κατάθεση σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό και υποβάλλουν αίτηση από 1-15 Μαρτίου 2023 θα λάβουν την ενίσχυση ως εξής:

  • στις 20 Μαρτίου 2023 για τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο, και
  • στις 3 Μαΐου για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο.

Υπενθυμίζεται πως οι αιτήσεις για το Market Pass (κλικ εδώ) μπορούν να υποβάλλονται μέχρι και τη 15η Μαρτίου 2023.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ