ΧΡΗΜΑ

«Παράταση» στις ανακοινώσεις για τον κατώτατο μισθό - Τα νέα δεδομένα

«Παράταση» στις ανακοινώσεις για τον κατώτατο μισθό - Τα νέα δεδομένα
Νέα παράταση στην ανακοίνωση της απόφασης για τον νέο κατώτατο μισθό (AP Photo/Rich Pedroncelli)

Για την επόμενη εβδομάδα παίρνει «παράταση» η ανακοίνωση της απόφασης για τον νέο κατώτατο μισθό, δύο εβδομάδες αργότερα του αρχικού προγραμματισμού, σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα. 

Σημειώνεται πως η καταληκτική ημερομηνία της υπουργικής εισήγησης, όπως την ορίζει ο νόμος θα ήταν αύριο 10/3, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση δεν θέλει να δημιουργήσει σε καμία περίπτωση την αίσθηση ότι το κάνει για να αλλάξει την ατζέντα, από τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη και για αυτό αναβάλει την τελική απόφαση.

Υπενθυμίζεται πως το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Απριλίου, αναμενόταν να ανακοινωθεί μετά τη σχετική εισήγηση του υπουργού Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη στο υπουργικό συμβούλιο της 3ης Μαρτίου.

«Κλειδώνει» κοντά στα 770 ευρώ μεικτά

Αν και ακόμα, τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί, ο κατώτατος μισθός φαίνεται να «κλειδώνει» κοντά στα 770 ευρώ μεικτά και περίπου 655 ευρώ καθαρά.

Σημειώνεται πως οι εργαζόμενοι στον πρωτογενή τομέα και στις υπηρεσίες είναι αυτοί που θα δουν τη σημαντικότερη διαφορά στους μισθούς τους, καθώς, σύμφωνα με έκθεση του ΙΟΒΕ, είναι οι κλάδοι με το μεγαλύτερο ποσοστό αμειβόμενων στον κατώτατο μισθό.

Υπενθυμίζεται πως το 2011, πριν την είσοδο των μνημονίων στην Ελλάδα, ο κατώτατος μισθός των εργαζομένων με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ανερχόταν στα 751,36 ευρώ.

Παράλληλα, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει μαζί του και μια σειρά επιδομάτων, όπως το βοήθημα ανεργίας για τους αυτοτελώς απασχολούμενους, τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας, ειδικά εποχικά βοηθήματα για μισθωτούς τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, οικοδόμους, δασεργάτες κ.ά., η ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, οι ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, η παροχή διαθεσιμότητας, η αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ) Μαθητείας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), η αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας, κ.ά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ