ΧΡΗΜΑ

Κατώτατος μισθός: Ποιοι εργαζόμενοι «χάνουν» το αφορολόγητο - Τα νέα δεδομένα

Κατώτατος μισθός: Ποιοι εργαζόμενοι «χάνουν» το αφορολόγητο - Τα νέα δεδομένα
ΙΝΤΙΜΕ

Σε ισχύ βρίσκεται η αύξηση του κατώτατου μισθού, κατά 9,4%, στα 780 ευρώ μικτά για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους, όμως η αύξηση αυτή τους «βγάζει» από την κλίμακα του αφορολόγητου και πλέον ορισμένοι από αυτούς θα κληθούν να πληρώσουν φόρο.

Συγκεκριμένα, σε ισχύ τέθηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ μεικτά το μήνα ή 910 ευρώ, αν ληφθεί υπόψη ότι ετησίως καταβάλλονται 14 μισθοί και, αντιστοίχως, του κατώτατου ημερομισθίου στα 34,84 ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως το τελικό καθαρό ποσό που θα βάζουν στην τσέπη τους οι εργαζόμενοι από 1ης Απριλίου 2023, αφού αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές και ο φόρος εισοδήματος, διαμορφώνεται στα 667 ευρώ καθαρά. Ποσό που πολλαπλασιάζεται επί 14, καθώς κάθε χρόνο καταβάλλονται δώρα και επίδομα άδειας.

Έτσι, με αναγωγή σε 12μηνη βάση, ο καθαρός κατώτατος μισθός φτάνει στα 778 ευρώ το μήνα (από 639 ευρώ το 2019). Το ετήσιο καθαρό εισόδημα των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό διαμορφώνεται στα 9.336 ευρώ (από 7.667 ευρώ το 2019).

Συνεπώς, η αύξηση από το 2019 είναι 1.669 ευρώ τον χρόνο ή, εναλλακτικά, τρεις επιπλέον καθαροί μισθοί τον χρόνο.

Υπέρβαση του αφορολόγητου

Διευκρινίζεται πως ο νέος κατώτατος μισθός υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο, ωστόσο σύμφωνα με το κυβερνητικό επιτελείο, «κόμη και αν λογαριάσει κανείς την επίδραση της φορολογίας, οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό είναι, όπως ήδη τονίστηκε, σημαντικά κερδισμένοι», όπως αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση.

Συγκεκριμένα, ενώ το ετήσιο καθαρό εισόδημα του 2022 ήταν 8.597 ευρώ, τώρα πλέον διαμορφώνεται στα 9.336 ευρώ. Με άλλα λόγια, το καθαρό τους εισόδημα, αφού πληρωθούν οι όποιοι φόροι, θα είναι κατά 739 ευρώ μεγαλύτερο.

Τι ισχύει με τις τριετίες

Το καθεστώς που διέπει τις τριετίες δεν αλλάζει. Εδώ και έντεκα χρόνια, με τρεις διαφορετικές κυβερνήσεις, εφαρμόζεται η ίδια νομοθεσία. Το καθεστώς αυτό, βάσει της νομοθεσίας, θα αλλάξει, όταν η ανεργία περιοριστεί σε ποσοστό κάτω του 10%.

Συνεπώς, από την αύξηση που ανακοινώθηκε για τον κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο ωφελούνται ακόμη περισσότερο οι εργαζόμενοι οι οποίοι είχαν συμπληρώσει τουλάχιστον μία τριετία στην εργασία τους στις 14 Φεβρουαρίου του 2012.

Οι εργαζόμενοι αυτοί θα έχουν επιπλέον αποδοχές, οι οποίες μπορούν να φτάσουν μέχρι και το 30%, ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας. Αυτό σημαίνει ότι ο μικτός κατώτατος μισθός για τους εν λόγω εργαζόμενους μπορεί να φτάσει έως και τα 1.183 ευρώ σε δωδεκάμηνη βάση, το δε ετήσιο όφελος σε σχέση με το 2019 κυμαίνεται από 2.002 ευρώ έως 2.366 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ