ΧΡΗΜΑ

Πασχαλινή έξοδος: Κόστος - «φωτιά» για το ταξίδι Αθήνα – Θεσσαλονίκη με αυτοκίνητο

Πασχαλινή έξοδος: Κόστος - «φωτιά» για το ταξίδι Αθήνα – Θεσσαλονίκη με αυτοκίνητο
INTIME

Την ανηφόρα τραβά ξανά το τελευταίο διάστημα η τιμή της βενζίνης με τον προβληματισμό των οδηγών να γίνεται μεγαλύτερος ενόψει Πάσχα και της εξόδου των εκδρομέων.

Η ανοδική τάση στις τιμές έχει ξεκινήσει περίπου από τα μέσα Μαρτίου και παρά το γεγονός ότι οι διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου την ίδια περίοδο ήταν πτωτικές. Την τελευταία εβδομάδα ήρθε και η απόφαση του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου, εξέλιξη που επίσης επηρεάζει διεθνώς τις τιμές.

Στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με τις τιμές του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων (6/4) η μέση πανελλαδική τιμή για την απλή αμόλυβδη διαμορφώνεται στα 1,929 ευρώ το λίτρο, στην Αττική 1,902 ευρώ το λίτρο και στη Θεσσαλονίκη στο 1,894 ευρώ το λίτρο. Σε ορισμένες νησιωτικές περιοχές της χώρας, η μέση τιμή της βενζίνης βρίσκεται πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο, όπως στον νομό Κυκλάδων στα 2,159 ευρώ το λίτρο και στον νομό Κεφαλληνίας στα 2,002 ευρώ το λίτρο και στον νομό Δωδεκανήσου στα 2,073 ευρώ το λίτρο.

Το ταξίδι Αθήνα - Θεσσαλονίκη με αυτοκίνητο

Επιλέγοντας το αυτοκίνητο ως μέσο τις μεταφοράς για οι εκδρομείς του Πάσχα θα πρέπει να υπολογίσουν την βενζίνη που θα χρειαστεί να καταναλώσουν αλλά και τα διόδια που θα πληρώνουν μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους.

Ενδεικτικά υπολογίζουμε πόσο θα στοιχίσει η διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη με επιστροφή, οδηγώντας ένα αυτοκίνητο μεσαίας κατηγορίας στο οποίο επιβαίνουν μία τετραμελής οικογένεια με τις αποσκευές τους, με βάση τη σημερινή μέση τιμή βενζίνης. Λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη και το κόστος των διοδίων.

Η Αθήνα, βάζοντας ως αφετηρία το κέντρο της πόλης απέχει από την Θεσσαλονίκη περίπου 500 χλμ. Επομένως, υπολογίζουμε το κόστος για περίπου 1.000 χλμ. μαζί με την επιστροφή. Με την προϋπόθεση ότι «φουλάρει» το ρεζερβουάρ σε βενζινάδικο της πρωτεύουσας με μέση τιμή τα 1,902 ευρώ, ένα βενζινοκίνητο αυτοκίνητο με 4 επιβάτες και αποσκευές, υπολογίζεται ότι για την μετάβαση στη Θεσσαλονίκη θα χρειαστεί περί τα 76,08 ευρώ. Περίπου άλλα τόσα αντίστοιχα και για την επιστροφή, το κόστος της βενζίνης φτάνει τα 152,16 ευρώ

Το συνολικό κόστος των διοδίων και για τις δύο διαδρομές φτάνει τα 62,7 ευρώ. Επομένως για τη διαδρομή Αθήνα- Θεσσαλονίκη η τετραμελής οικογένεια που ταξιδεύει με το αυτοκίνητο θα χρειαστεί συνολικά περί τα 215 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ