ΧΡΗΜΑ

Εντείνεται η «μάχη» της τιμής του οβελία - «Ζεσταίνεται» η κίνηση στην αγορά

Εντείνεται η «μάχη» της τιμής του οβελία - «Ζεσταίνεται» η κίνηση στην αγορά
INTIME

Η αγοραστική κίνηση σε κρεοπωλεία, σούπερ μάρκετ και την Βαρβάκειο Αγορά όπου οι καταναλωτές προμηθεύονται τα αμνοερίφια για το πασχαλινό τραπέζι «ζεσταίνεται» όσο φτάνουμε προς το Πάσχα, με τους επαγγελματίες να επισημαίνουν πως οι τιμές έχουν συγκρατηθεί στα περσινά επίπεδα. 

Το πρωί ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης και ο Αναπληρωτής υπουργός, Νίκος Παπαθανάσης επισκέφθηκαν την Κεντρική Αγορά της Αθήνας (Βαρβάκειο).

Από 9,90 ευρώ το κιλό πωλείται το αρνί και κατσίκι, σύμφωνα με όσα επεσήμαναν οι επαγγελματίες της Βαρβακείου, προσθέτοντας ότι έγινε μεγάλη προσπάθεια ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές στα περσινά επίπεδα.

Από την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε: «όπως θυμάστε κάναμε μία μεγάλη προσπάθεια στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Εμπορίου να μείνουν οι τιμές στο αρνί στο κατσίκι φέτος στα περσινά επίπεδα. Παρά τον μεγάλο πληθωρισμό στα τρόφιμα, ο οποίος «τρέχει» με 14% σε ετήσια βάση -μάλιστα στο κρέας είναι 20%- θα ήταν λογικό να έχουμε αυξήσεις σε σχέση με πέρσι. Δεν έχουμε αυξήσεις, αλλά έχουμε τις περσινές τιμές, γιατί εμείς στο υπουργείο κάναμε τη δουλειά μας και γιατί όλη μας η πολιτική δούλεψε».

Ο κ. Γεωργιάδης ευχαρίστησε τους επαγγελματίες της Βαρβακείου καθώς, όπως είπε, «είχαμε αρκετές συναντήσεις. Δεν καταφέραμε να κάνουμε “καλάθι” με την επίσημη έννοια του όρου, αλλά πάντως όλο το χρόνο κάναμε τη δουλειά μας».

Οι τιμές στο καλάθι του Πάσχα

Στα σούπερ μάρκετ, από την προηγούμενη Τετάρτη έως σήμερα, που βρίσκεται σε εφαρμογή το «Καλάθι του Πάσχα» οι μεγάλες αλυσίδες έχουν προχωρήσει διαδοχικά σε αλλαγή στις τιμές σε αρνί και κατσίκι, μειώνοντας τις αρχικές που είχαν δημοσιοποιήσει.

Έτσι με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, από 9,69 ευρώ/κιλό ξεκινούν πλέον οι τιμές του αρνιού στο «Καλάθι του Πάσχα», ενώ έως μισό ευρώ φθηνότερα διατίθεται το κατσίκι, σύμφωνα με τις νέες χαμηλότερες τιμές που ανακοίνωσαν χθες οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Η μεγαλύτερη μείωση συγκριτικά με την αρχική της περασμένης Τετάρτης 5 Απριλίου ανέρχεται στα 96 λεπτά/κιλό.

Αναλυτικά, σε 13 αλυσίδες που συμμετέχουν στο «καλάθι του νοικοκυριού» οι τιμές στο αρνί διαμορφώνονται από 9,69 ευρώ το κιλό έως 10,90 ευρώ το κιλό και στο κατσίκι από 9,90 ευρώ το κιλό έως 10,99 ευρώ το κιλό.

Συγκρατούν τις τιμές και τα παραδοσιακά κρεοπωλεία

Από την πλευρά τους οι επαγγελματίες στα παραδοσιακά κρεοπωλεία αποφάσισαν να συμπιέσουν το κέρδος και πουλήσουν στις περσινές τιμές το αρνί και το κατσίκι, όπως επισημαίνει στο CNN Greece ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης.

Οι τιμές στο αρνάκι γάλακτος που πωλούν τα κρεοπωλεία της γειτονιάς διαμορφώνονται σύμφωνα με τον ίδιο, πανελλαδικά από 12,5 έως 14 ευρώ το κιλό και στο κατσίκι από 12,8 έως 14,5 ευρώ το κιλό.

Ο κ. Κεσίδης επισημαίνει ότι οι παραγγελίες που γίνονται στα καταστήματα του κλάδου είναι υποτονικές, μειωμένες περίπου κατά 20% σε σχέση με πέρσι. «Εάν η εικόνα παραμείνει ως έχει δεν θα εφοδιάσουμε τα καταστήματα με τους αντίστοιχους περσινούς όγκους» προσθέτει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ