ΧΡΗΜΑ

Δώρο Πάσχα: Έληξε η προθεσμία - Τι να κάνετε αν δεν το πληρωθήκατε

Δώρο Πάσχα: Έληξε η προθεσμία - Τι να κάνετε αν δεν το πληρωθήκατε
EUROKINISSI - Φωτογραφία αρχείου

Χθες, Μεγάλη Τετάρτη (12/4), έληξε η προθεσμία για την καταβολή του Δώρου Πάσχα από τους εργοδότες και από σήμερα πλέον οι εργαζόμενοι που δεν έλαβαν την υποχρεωτική παροχή έχουν τη δυνατότητα να καταγγείλουν την εργοδοσία τους.

Σημειώνεται πως οι εργοδότες που δεν πλήρωσαν το δώρο Πάσχα απειλούνται με την αυτόφωρη διαδικασία, ενώ το ίδιο ισχύει και για όσους, ναι μεν το πλήρωσαν, αλλά ανάγκασαν τους εργαζόμενους τους να το επιστρέψουν.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ δώρο του Πάσχα δικαιούνται, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη.

Για το δώρο Πάσχα αποδίδονται εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ (ΙΚΑ) και Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών και σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Τι να κάνετε αν δεν πληρωθήκατε το δώρο

Ο εργαζόμενος μπορεί υποβάλλοντας σχετική δήλωση στην επιθεώρηση εργασίας να ζητήσει την ποινική δίωξη του εργοδότη, ενώ προβλέπεται και η επιβολή διοικητικών κυρώσεων από το ΣΕΠΕ.

Αναλυτικότερα:

  • Σε περίπτωση που το δώρο Πάσχα δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι-ες ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά.
  • Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.
  • Οι εργαζόμενοι-ες ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.

Επισημαίνεται ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί έως και 48 ώρες.

Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του δώρου Πάσχα, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Επιθεωρητές Εργασίας έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

Οι εργαζόμενοι-ες μπορούν να προβαίνουν σε επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες στην ενιαία γραμμή εξυπηρέτησης 1555 ή στην ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής ανώνυμης καταγγελίας της Επιθεώρησης Εργασίας ή με αποστολή μηνύματος μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) στο Τμήμα Επιθεώρησης του τόπου εργασίας τους.

Υπενθυμίζεται πως ο υπολογισμός του Δώρου Πάσχα μπορεί να πραγματοποιηθεί στις online εφαρμογές του ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ στον ακόλουθο σύνδεσμο:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ