ΧΡΗΜΑ

Airbnb: Πώς να δηλώσετε να εισοδήματα σας - Προσοχή στα πρόστιμα

Airbnb: Πώς να δηλώσετε να εισοδήματα σας - Προσοχή στα πρόστιμα
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΟΥΓΓΟΣ

Προσεκτικοί με τις δηλώσεις εισοδημάτων θα πρέπει να είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που ξεκίνησαν ή σκέφτονται να ξεκινήσουν να νοικιάζουν βραχυπρόθεσμα τα ακίνητα τους, σε πλατφόρμες μίσθωσης όπως είναι το Airbnb, καθώς ενδέχεται να βρεθούν με τσουχτερά πρόστιμα αν δεν το κάνουν σωστά.

Παρότι το πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών προβλέπει το «τέλος» του αυτοτελούς διοικητικού προστίμου ύψους 100 ευρώ, υπό προϋποθέσεις, σε περίπτωση που ο υπόχρεος δεν έχει καταθέσει σχετική δήλωση, τότε κινδυνεύει με πρόστιμα που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν μέχρι και τα 20.000 ευρώ.

Μάλιστα, η ΑΑΔΕ έχει ήδη ενημερώσει πως οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb, Booking και VRBO, θα βρεθούν στο επίκεντρο των ελέγχων της ΑΑΔΕ το 2023, με στόχο να εντοπισθούν οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητα που νοικιάζουν, αποκρύπτοντας από την εφορία τα πραγματικά εισοδήματά τους.

«Τέλος» στο πρόστιμο για εκπρόθεσμες δηλώσεις

Αναλυτικότερα, μέχρι στιγμής σε περίπτωση εκπρόθεσμης Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής οι υπόχρεοι βρίσκονταν αντιμέτωποι με αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, ωστόσο, πλέον το πρόστιμο δεν θα επιβάλλεται στην περίπτωση που το σχετικό εισόδημα έχει περιληφθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους.

Παράλληλα, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, «πράξεις επιβολής προστίμου που εκδόθηκαν από την 1η.1.2018 και μετά για εκπρόθεσμη υποβολή Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής, εφόσον το εισόδημα που προκύπτει από την εκπρόθεσμη Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής έχει περιληφθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους, ακυρώνονται ή, εφόσον έχουν εισπραχθεί, συμψηφίζονται ή επιστρέφονται κατά περίπτωση».

Το πρόστιμο των 5.000 ευρώ

Πρόκειται για ένα αυτοτελές πρόστιμο το οποίο επιβάλλεται για καθεμία από τις εξής παραβάσεις:

  • Παράλειψη εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής.
  • Μη εμφανής αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής.
  • Μη εμφανής αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ) στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής.

Πώς θα κάνετε τη Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής

Όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη διάθεση ακινήτων μέσω Airbnb ή άλλων ιστοσελίδων βραχυχρόνιας μίσθωσης παρέχει η ΑΑΔΕ, με έναν νέο αναλυτικό οδηγό.

Στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (κλικ εδώ) μπορεί κανείς να καταχωρήσει το εκμισθούμενο ακίνητο στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, καθώς επίσης και να υποβάλει τη Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής.

  1. Επιλέγοντας «Δηλώσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής» εμφανίζεται το ημερολόγιο καθώς και τα στοιχεία του ακινήτου για το οποίο θέλετε να υποβάλλετε Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής. Επιλέγετε το πεδίο «Υποβολή Νέας Δήλωσης».
  2. Συμπληρώνετε τα «Στοιχεία διαμονής»
    - Ημερομηνία Άφιξης μισθωτή
    - Ημερομηνία Αναχώρησης μισθωτή
    - Συνολικό συμφωνηθέν μίσθωμα
    - Επιλέξτε τρόπο πληρωμής του μισθώματος από την προτεινόμενη λίστα
    - Επιλέξτε ηλεκτρονική πλατφόρμα από την προτεινόμενη λίστα
  3. Συμπληρώνετε τα στοιχεία του μισθωτή
    - Σε περίπτωση ημεδαπού μισθωτή συμπληρώνετε τον «Α.Φ.Μ.» και εμφανίζεται αυτόματα το ονοματεπώνυμο του μισθωτή.
    - Σε περίπτωση αλλοδαπού μισθωτή, κλικάρετε το πεδίο «Αλλοδαπός» και συμπληρώνετε τα πεδία «Ονοματεπώνυμο μισθωτή» και «Αρ. Διαβατηρίου».
  4. Σε περίπτωση ακύρωσης της διαμονής θα πρέπει να συμπληρώσετε
    - Το συνολικό εισπραχθέν ποσό βάσει της πολιτικής ακύρωσης
    - Την ημερομηνία ακύρωσης της διαμονής
  5. Στο πεδίο «Σημειώσεις» καταχωρείτε οποιαδήποτε διευκρίνιση θεωρείται απαραίτητη.
  6. Στη συνέχεια, πατώντας το κουμπί «Ενέργειες», μπορείτε να προβείτε σε:
    - «Προσωρινή Αποθήκευση»: Η εφαρμογή αποθηκεύει προσωρινά τα στοιχεία που έχετε καταχωρήσει προκειμένου να τα επεξεργαστείτε σε δεύτερο χρόνο.
    - «Οριστικοποίηση»: Η εφαρμογή αφού κάνει τους απαραίτητους ελέγχους οριστικοποιεί τη Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής και αποδίδει αριθμό καταχώρησης.
    - «Ακύρωση»: Η εφαρμογή προβαίνει σε ακύρωση οποιασδήποτε καταχώρησης.

Δείτε εδώ το εγχειρίδιο της ΑΑΔΕ, το οποίο περιλαμβάνει απαντήσεις στα συνηθέστερα ερωτήματα που αφορούν σε φορολογικά θέματα για τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ