ΧΡΗΜΑ

Το «οπλοστάσιο» της ΑΑΔΕ - Φοροδιαφυγή και οφειλές στο επίκεντρο

Το «οπλοστάσιο» της ΑΑΔΕ - Φοροδιαφυγή και οφειλές στο επίκεντρο
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Τους στόχους της ΑΑΔΕ για τη διασφάλιση των δημοσίων εσόδων τα οποία εκτιμάται πως θα φτάσουν τα 59,059 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους αντικατοπτρίζει το Επιχειρησιακό Σχέδιο για το 2023, το οποίο θέτει στο επίκεντρο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, αλλά και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που αναμένεται να «γεμίσουν» τα κρατικά ταμεία.

Στους βασικούς άξονες της Ανεξάρτητης Αρχής είναι:

  • η διασφάλιση των δημοσίων εσόδων και η ενίσχυση της οικειοθελούς συμμόρφωσης από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
  • η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής – φοροαποφυγής και ο ψηφιακός μετασχηματισμός των φορολογικών ελέγχων, αλλά και η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου – παρεμπορίου.

  • η αποτελεσματική διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Επιπρόσθετα, η ΑΑΔΕ στοχεύει στην επιτάχυνση των επιστροφών φόρου και στη διευκόλυνση του επιχειρείν και του εμπορίου.

Τα στοιχεία που ξεχωρίζουν στον φετινό σχεδιασμό είναι ο στόχος για ανάρτηση των τελών κυκλοφορίας για το έτος 2024, το αργότερο έως το τέλος Νοεμβρίου 2023. Η διενέργεια τουλάχιστον 25.500 φορολογικών ελέγχων, έκτακτων και στοχευμένων. Αλλά και η διενέργεια τουλάχιστον 900 ερευνών από τις ΥΕΔΕ, για απάτη στον ΦΠΑ ενδοκοινοτικών συναλλαγών, στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, των πλατφορμών παραγγελιοληψίας ή/και διαμεσολάβησης στην παροχή υπηρεσιών διαμονής.

«Εργαλεία» στην επίτευξη αυτών των στόχων είναι:

  • Το σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης για απώλεια ρυθμίσεων.
  • Οι επιτόπιοι έλεγχοι μέσω tablets (ΕΛΕΓΧΟΣLive).
  • Η επικαιροποίηση του αρχείου χρηματοπιστωτικών προϊόντων και συναλλαγών (myhands).
  • Η προσυμπλήρωση των δηλώσεων εισοδήματος από τα στοιχεία τα myDATA.
  • Η διασταύρωση των δεδομένων από τις πλατφόρμες διαδικτυακών αγορών (marketplaces) και εφαρμογών delivery φαγητού.

Ηλεκτρονικά η φορολογική ενημερότητα

Στο πλαίσιο της βελτίωσης της εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων, η Ανεξάρτητη Αρχή θα προχωρήσει ήδη από τον Μάιο στην ψηφιακή έκδοση φορολογικής ενημερότητας σε περιπτώσεις οφειλής με παρακράτηση.

Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι με ρυθμισμένες οφειλές θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους και θα λαμβάνουν ηλεκτρονικά τη φορολογική ενημερότητα, η οποία είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση των συναλλαγών τους, όπως η μεταβίβαση ακινήτου και είσπραξης χρημάτων.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία τα ποσοστά παρακράτησης διαμορφώνονται ανάλογα με τη περίπτωση ως εξής:

  • Μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος
  1. Εφόσον υπάρχουν οφειλές σε ρύθμιση ή οφειλές μη ληξιπρόθεσμες ή σε αναστολή το αποδεικτικό ενημερότητας εκδίδεται με ποσό παρακράτησης ποσοστού 70 % επί του τιμήματος, εφόσον το τίμημα δεν υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας, και έως το ύψος των ληξιπρόθεσμων ρυθμισμένων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση.
  2. Εάν υφίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές σε αναστολή άνω των 50.000 ευρώ, ορίζεται ποσοστό παρακράτησης 50% επί του τιμήματος, εφόσον αυτό δεν υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας, και έως το ύψος των συνολικών οφειλών σε αναστολή. Εάν το τίμημα υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας και το ποσό της παρακράτησης, υπολογιζόμενο επί του τιμήματος είναι μικρότερο των οφειλών, εκδίδεται αποδεικτικό ενημερότητας με υπολογισμό του ποσού της παρακράτησης επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό της παρακράτησης που προκύπτει από τον υπολογισμό αυτό δεν υπερβαίνει το τίμημα.
  • Είσπραξη χρημάτων

Το ποσοστό της παρακράτησης διαμορφώνεται από 10% έως και 70% και ορίζεται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας για την επιδίωξη της είσπραξης των οφειλών υπηρεσίας εντός των κατά περίπτωση ορίων.

Σημειώνεται πως τα ποσοστά παρακράτησης πρέπει να αντιστοιχούν στην κάλυψη τουλάχιστον 2 δόσεων της τηρούμενης ρύθμισης / ρυθμίσεων που έπονται της ημερομηνίας κατάθεσης του αιτήματος χορήγησης του αποδεικτικού εφόσον οι εναπομένουσες δόσεις είναι έως και δώδεκα (12). Εάν οι εναπομένουσες δόσεις της τηρούμενης ρύθμισης / ρυθμίσεων είναι περισσότερες από 12 το ποσοστό παρακράτησης πρέπει να αντιστοιχεί στην κάλυψη τουλάχιστον 4 δόσεων της τηρούμενης ρύθμισης / ρυθμίσεων που έπονται της ημερομηνίας κατάθεσης του αιτήματος χορήγησης του αποδεικτικού.

  • Περιοδική είσπραξη χρημάτων

Το ποσοστό παρακράτησης ορίζεται στο 10% επί του εισπραττόμενου ποσού εφόσον το ποσό της ρυθμισμένης οφειλής που υπολείπεται δεν υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.

Εάν η συνολική εναπομένουσα ρυθμισμένη οφειλή είναι άνω των 20.000 ευρώ, τότε το ποσοστό που θα παρακρατείται από τα χρήματα θα πρέπει:

  1. να αντιστοιχεί στην κάλυψη 1 δόσης της τηρούμενης ρύθμισης/ ρυθμίσεων που έπονται της ημερομηνίας κατάθεσης του αιτήματος χορήγησης του αποδεικτικού ενημερότητας και
  2. να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον 10% του εισπραττόμενου ποσού, αλλά να μην υπερβαίνει το 30% αυτού.

Επιταχύνονται οι επιστροφές φόρου

Μέσα σε μία εβδομάδα από την υποβολή και εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης θα παίρνουν την επιστροφή φόρου εισοδήματος, όσοι φορολογούμενοι δεν έχουν οφειλές στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία και δεν τους έχει μπλοκαριστεί η φορολογική ενημερότητα.

Ενώ ακόμα και αν χρωστούν, ο χρόνος αναμονής δεν θα ξεπερνάει τον ένα μήνα μέχρι να γίνουν οι απαραίτητοι συμψηφισμοί.

Αυτό προβλέπει το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2023, καθώς η εκκαθάριση των επιστροφών θα γίνεται κεντρικά και όχι ανά εφορία, οι συμψηφισμοί με τυχόν οφειλές θα είναι ταχύτατοι και οι εκταμιεύσεις ποσών θα γίνονται άμεσα.

Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ