ΧΡΗΜΑ

Έρχονται οι νέες επιταγές τουρισμού - Οι δικαιούχοι των νέων voucher

Έρχονται οι νέες επιταγές τουρισμού - Οι δικαιούχοι των νέων voucher
Pexels / Tirachard Kumtanom

Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο θα ξεκινήσουν οι νέοι δύο κύκλοι για τα προγράμματα τουρισμού, από την ΔΥΠΑ και το υπουργείο Τουρισμού, τα οποία θα δώσουν τη δυνατότητα σε πολίτες που πληρούν να κριτήρια να κάνουν οικονομικότερες διακοπές στην Ελλάδα

Πρόκειται για το πρόγραμμα «Κοινωνικός Τουρισμός» και το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», τα οποία θα αρχίσουν να δέχονται αιτήσεις συμμετοχής στις αρχές Ιουνίου και τον Ιούλιο αντίστοιχα, σύμφωνα με τα όσα ισχύουν μέχρι στιγμής.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται πως μέχρι τις 30 Μαΐου έχουν περιθώριο να εξαργυρώσουν τις επιταγές τους οι δικαιούχοι των ειδικών τουριστικών προγραμμάτων που τρέχει από το 2022 η ΔΥΠΑ, ενώ μέχρι τις 31 Ιουλίου θα ισχύουν τα προηγούμενα voucher του Κοινωνικού Τουρισμού για Όλους.

Κοινωνικός Τουρισμός 2022 - 2023

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της ΔΥΠΑ, οι κάτοχοι επιταγών κοινωνικού τουρισμού 2022-2023 θα μπορούν να πραγματοποιήσουν διακοπές σε τουριστικά καταλύματα του Μητρώου Παρόχων της ΔΥΠΑ, μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι δικαιούχοι επιταγών που δεν θα ενεργοποιήσουν την επιταγή τους έως τις 31 Ιουλίου 2023 δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα επόμενα δύο προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, των περιόδων 2023-2024 και 2024-2025.

Οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6
διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ κατόπιν απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο.

Ειδικά σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στο νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν, ενώ στους Δήμους Ιστιαίας- Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης - Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και της Σάμου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν.

Το ενισχυμένο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού προβλέπει μειωμένη έως μηδενική ιδιωτική συμμετοχή στο κόστος της διανυκτέρευσης στα τουριστικά καταλύματα, αλλά και αυξημένες τιμές επιδότησης για τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν, αλλά και για την ακτοπλοϊκή μετάβασή τους σε αυτά.

Δικαιούχοι του προγράμματος

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όσους/-ες κατά το προηγούμενο έτος από την έναρξη του προγράμματος συγκέντρωσαν:

  • 50 ημέρες από την ασφάλισή τους στον e-ΕΦΚΑ λόγω εξαρτημένης σχέσης εργασίας ιδιωτικού δικαίου με εισφορές υπέρ των συνεισπραττόμενων κλάδων της Δ.ΥΠ.Α. ή /και τη χορήγηση ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας του άρθρ. 142 του ν.3655/2008, όπως ισχύει, ή /και τη χορήγηση τακτικής επιδότησης ανεργίας με βάση τις κοινές περί ανεργίας διατάξεις ή/και επιδόματος μακροχρονίως ανέργων της παρ. ΙΑ.1.ΙΙΙ του ν. 4093/2012,
  • άνεργους εγγεγραμμένους στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ της Δ.ΥΠ.Α. κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.

Επιπλέον, για να είναι κάποιος πολίτης δικαιούχος:

  • δεν πρέπει να έχει λάβει Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού κατά το αμέσως προηγούμενο πρόγραμμα. Μόνο οι δικαιούχοι ΑμεΑ ή οι δικαιούχοι που έχουν δηλώσει ωφελούμενο μέλος ΑμεΑ στην αίτησή τους μπορούν να λαμβάνουν Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού σε συνεχόμενα προγράμματα

  • δεν πρέπει να έχει λάβει συναφή παροχή από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο

Τουρισμός για όλους 2023

Περίπου στα μέσα προς τα τέλη του Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα tourism4all.gov.gr, για τις αιτήσεις για τον Τουρισμό για Όλους 2023, πρόγραμμα που επιδοτεί το υπουργείο Τουρισμού.

Αρχικά, περίπου 125.000 δικαιούχοι θα λάβουν την επιταγή 150 ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται να αποδεσμευτούν και άλλα ποσά στη συνέχεια, όπως έγινε πέρσι το φθινόπωρο, με voucher χειμερινών διακοπών σε όσους είχαν κάνει αίτηση.

Σύμφωνα με το περσινό ΦΕΚ, οι δικαιούχοι είναι όσοι πληρούν τα παρακάτω εισοδηματικά κριτήρια:

Σε ότι αφορά στο ΑΤΟΜΙΚΟ (+ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΕΣ) ΧΩΡΙΣ ΤΕΚΝΑ ως ανώτατο εισόδημα ορίζονται τα 16.000 ευρώ.

  • Με 1 τέκνο, εισόδημα 17.500 ευρώ.
  • Με 2 τέκνα, εισόδημα 19.000 ευρώ.
  • Με 3 τέκνα, εισόδημα 21.000 ευρώ.
  • Για τους πολύτεκνους ορίζεται ανώτατο εισόδημα τα 26.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ (Έγγαμοι+ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ)

  • Χωρίς τέκνα ανώτατο εισόδημα είναι τα 28.000 ευρώ.
  • Με 1 τέκνο τα 29.500 ευρώ είναι το ανώτατο εισόδημα.
  • Με 2 τέκνα τα 31.000 ευρώ είναι το ανώτατο εισόδημα.
  • Με 3 τέκνα τα 33.000 ευρώ είναι το ανώτατο εισόδημα.
  • Πολύτεκνοι 38.000 ευρώ είναι το ανώτατο εισόδημα.

Δείτε το αφιέρωμα του CNN Greece στον Τουρισμό 2023 εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ