ΧΡΗΜΑ

Επιδοτήσεις ρεύματος: 47 εκατ. ευρώ σε νοικοκυριά και αγρότες για τον Μάιο και τον Ιούνιο

Επιδοτήσεις ρεύματος: 47 εκατ. ευρώ σε νοικοκυριά και αγρότες για τον Μάιο και τον Ιούνιο
ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI

Το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ανακοίνωσε πως η επιδότηση του ρεύματος, ανέρχεται στα 15 ευρώ/MWh για τις μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh.

Η αξία της επιδότησης του ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες τον Μάιο και τον Ιούνιο ανέρχεται στα 47 εκατ. ευρώ. Ποσό αυξημένο σε σχέση με τις προηγούμενες μηνιαίες επιδοτήσεις, καθώς τα μέτρα αφορούν τους μήνες Μάιο και Ιούνιο «προκειμένου να μην υπάρξει κενό κάλυψης των πολιτών σε περίπτωση δυο εκλογικών αναμετρήσεων», όπως ανέφερε σχετικά ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Αναλυτικά οι επιδοτήσεις

Συγκεκριμένα, οι επιδοτήσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh, η επιδότηση θα είναι 15 ευρώ/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
  • Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 50 ευρώ/MWh.
  • Για τους αγρότες, η επιδότηση ανέρχεται στα 15 ευρώ/MWh.

Υπενθυμίζεται πως η κρατική επιδότηση για τον Απρίλιο ήταν 1,5 σεντς ανά κιλοβατώρα, με αποτέλεσμα η τελική χρέωση για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες να διαμορφώνεται στα 15 σεντς.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε:

«Τον Ιούνιο θα συμπληρωθούν 23 μήνες συνεχόμενων παρεμβάσεων έτσι ώστε κανείς και ιδιαίτερα τα πιο ευάλωτα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας να μην μείνουν απροστάτευτα.

Σήμερα ανακοινώνουμε τις επιδοτήσεις δύο μηνών προκειμένου να μην υπάρξει κενό κάλυψης των πολιτών σε περίπτωση δύο εκλογικών αναμετρήσεων. Οι τιμές παραμένουν αποκλιμακωμένες, αλλά ο ενεργειακός πόλεμος στην Ευρώπη δεν έχει τελειώσει».

Σημειώνεται πως οριακά σταθερές, με μικρές αυξομειώσεις είναι οι τιμές των παρόχων για το ρεύμα τον Μάιο, κρατώντας σε χαμηλό επίπεδο τις χρεώσεις προς τους καταναλωτές, με τους περισσότερους να μένουν κάτω από το επίπεδο των 16 σεντς/KWh.

«Βοηθός» ο e-katanalotis

Κάθε μήνα, οι τιμές της ενέργειας θα αναρτώνται στην πλατφόρμα e-katanalotis.gov.gr (κλικ εδώ), δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να συγκρίνουν τις τιμές και να δουν ποιος πάροχος τους «συμφέρει».

Στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να έχουν ενημέρωση για την πορεία και τις μεταβολές των τιμών σε βασικά αγαθά αλλά και σε υπηρεσίες και αφετέρου να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις εταιρείες.

Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών

Τη δυνατότητα σύγκρισης τιμών μεταξύ των προσφερόμενων τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας προσφέρει η διαδικτυακή εφαρμογή «Energy Cost» της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Με αυτό τον τρόπο οι καταναλωτές μπορούν να αναζητήσουν, να συγκρίνουν και να ενημερώνονται για τις τιμές που ισχύουν στην αγορά και να βρουν τον οικονομικότερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας για οικιακή ή επαγγελματική χρήση.

Δείτε εδώ το «Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών» της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ