ΧΡΗΜΑ

Φωτοβολταϊκά και θερμοσίφωνες: Πώς θα πάρετε επιδότηση για να πληρώνετε λιγότερα

Φωτοβολταϊκά και θερμοσίφωνες: Πώς θα πάρετε επιδότηση για να πληρώνετε λιγότερα
Pexels

Ανοικτή για τους δικαιούχους είναι από την Πέμπτη 11/5 η ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» (κλικ εδώ) και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για να λάβουν επιδότηση αγοράς ηλιακού θερμοσίφωνα, αντικαθιστώντας την παλιά τους ενεργοβόρα συσκευή. 

Αυτό είναι μόνο ένα από τα «πράσινα» προγράμματα που αξιοποιούν την ηλιακή ενέργεια στο πλαίσιο της εξοικονόμησης.

Παράλληλα, τη δυνατότητα να καταθέσουν τις αιτήσεις τους έχουν τα νοικοκυριά και οι αγρότες που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», μέσα από το οποίο θα μπορούν να παράγουν το ρεύμα που χρειάζονται και να εξοικονομούν χρήματα.

Αναλυτικά τα δύο προγράμματα:

Φωτοβολταϊκά στη Στέγη

Δικαιούχοι του Προγράμματος είναι νοικοκυριά και αγρότες που θα μπορούν να εγκαταστήσουν το δικό τους μικρό φωτοβολταϊκό, σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία), με επιδότηση που ξεκινάει από 45% και φτάνει το 75% για τα νοικοκυριά.

Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους αγρότες είναι 40% – 60%, ενώ η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για αγρότες.

Ταυτόχρονα προβλέπεται ειδικό bonus 10% για άτομα με αναπηρία, συζύγους κι εξαρτώμενα μέλη ατόμων με αναπηρία, μονογονεϊκές, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Ανακυκλώνω - Αλλάζω Θερμοσίφωνα

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» (κλικ εδώ) ανοίγει σταδιακά για τους δικαιούχους, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ.

Ειδικότερα, τις επόμενες ημέρες αίτηση μπορούν να κάνουν:

  • 13/5: ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4,5,6
  • 14/5: ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4,5,6,7,8
  • 15/5: ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4,5,6,7,8,9,0

Μέσω του νέου Προγράμματος, τα τουλάχιστον 120.000 ελληνικά νοικοκυριά, που θα επωφεληθούν άμεσα, θα μπορούν να λάβουν επιδότηση για την αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με νέους ηλιακούς θερμοσίφωνες, σύγχρονης τεχνολογίας.

Για να δοθεί η επιδότηση για την αγορά νέου ηλιακού θερμοσίφωνα είναι υποχρεωτική η απόσυρση προς ανακύκλωση των παλαιών θερμοσιφώνων που αντικαθίστανται, τα χαρακτηριστικά των οποίων είναι:

  • Να είναι λειτουργικοί πριν την απόσυρσή τους.
  • Πριν την αντικατάστασή τους, να είναι τοποθετημένοι στην κατοικία η οποία δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης.
  • Να είναι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες χωρητικότητας ≥ 40 λίτρων.

«Μπόνους» ενεργειακής αναβάθμισης

Στις 18 Μαΐου ανοίγουν οι αιτήσεις και για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους», το οποίο απευθύνεται σε νέους ηλικίας από 18 έως 39 ετών, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σπίτι μου». Όπως έχει ανακοινωθεί το πρόγραμμα καλύπτει επιλέξιμες δαπάνες έως 35.000 ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση κατοικίας και θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι και την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ