ΧΡΗΜΑ

Ποιοι κερδίζουν επιταγές και μπόνους σε τουρισμό, ενέργεια και κατάρτιση

Ποιοι κερδίζουν επιταγές και μπόνους σε τουρισμό, ενέργεια και κατάρτιση
PIXABAY

Δύο νέες επιταγές τουρισμού θα «κληρωθούν» τον Ιούνιο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η εξαργύρωση των προηγούμενων προγραμμάτων. Παράλληλα, μέχρι το τέλος του μήνα έχουν περιθώριο να εξαργυρώσουν τις επιταγές θεάματος οι δικαιούχοι, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και δύο «πράσινα» προγράμματα με επιταγές για την αντικατάσταση ενεργοβόρων συσκευών.

Δύο νέες επιταγές τουρισμού

Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο θα ξεκινήσουν οι νέοι δύο κύκλοι για τα προγράμματα τουρισμού, από την ΔΥΠΑ και το υπουργείο Τουρισμού, τα οποία θα δώσουν τη δυνατότητα σε πολίτες που πληρούν να κριτήρια να κάνουν οικονομικότερες διακοπές στην Ελλάδα.

Πρόκειται για το πρόγραμμα «Κοινωνικός Τουρισμός» και το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», τα οποία θα αρχίσουν να δέχονται αιτήσεις συμμετοχής στις αρχές Ιουνίου και τον Ιούλιο αντίστοιχα, σύμφωνα με τα όσα ισχύουν μέχρι στιγμής.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται πως μέχρι τις 30 Μαΐου έχουν περιθώριο να εξαργυρώσουν τις επιταγές τους οι δικαιούχοι των ειδικών τουριστικών προγραμμάτων που τρέχει από το 2022 η ΔΥΠΑ, ενώ μέχρι τις 31 Ιουλίου θα ισχύουν τα προηγούμενα voucher του Κοινωνικού Τουρισμού για Όλους.

Επιταγές θεάματος

Την Τετάρτη, 31 Μαΐου 2023, εκπνέει το πρόγραμμα χορήγησης επιταγών θεάματος 2022-2023 της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και οι δικαιούχοι θα πρέπει να επιλέξουν και να ενεργοποιήσουν τις επιταγές τους μέχρι τότε.

Η επιλογή της παράστασης γίνεται από τους δικαιούχους από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΔΥΠΑ, μέχρι εξαντλήσεως των προσφερόμενων θέσεων ανά παράσταση.

Οι πάροχοι, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, έχουν προσφέρει πάνω από 90 παραστάσεις, τις οποίες μπορούν να παρακολουθήσουν οι δικαιούχοι και οι ωφελούμενοι σε θέσεις πλατείας, χωρίς καμία δική τους οικονομική επιβάρυνση.

Σε εξέλιξη η εξαργύρωση του voucher «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή»

Επιπλέον 105.000 νοικοκυριά στη λίστα εντάχθηκαν τον προηγούμενο μήνα στη λίστα των επιλαχόντων για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή», και οι ωφελούμενοι έλαβαν μήνυμα (sms) στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που καταχώρησαν κατά τη δήλωση τους.

Οι νέοι δικαιούχοι – όπως και οι πρώτοι - θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν 3 ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές, με νέες πιο αποδοτικές. Δείτε αναλυτικά τα κριτήρια.

Η επιταγή του «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Θερμοσίφωνα»

Στην πλατφόρμα «allazothermosifona.gov.gr» (κλικ εδώ), μπορούν να απευθυνθούν οι δικαιούχοι του προγράμματος για ηλιακό θερμοσίφωνα με επιδότηση, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ-ΑΛΛΑΖΩ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ».

Η υποβολή αιτήσεων θα ενεργοποιείται σταδιακά, με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ των αιτούντων και οι δικαιούχοι θα μπορούν να κάνουν τις αιτήσεις τους έως την Τρίτη 20 Ιουνίου 2023, και ώρα 15:00.

Αμέσως μετά την έγκριση των αιτήσεων ο δικαιούχος προχωράει στην έκδοση των επιταγών, τις οποίες θα λάβει και μέσω SMS.

Το μπόνους για το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης

Την Τετάρτη 10 Μαΐου 2023, καταβλήθηκε από τη ΔΥΠΑ η εφάπαξ παροχή 300 ευρώ σε επιπλέον 1.182 . Συνολικά, έως τώρα η παροχή

Σε συνολικά 67.496 δικαιούχους έχει καταβληθεί μέχρι στιγμής η εφάπαξ παροχή 300 ευρώ προς τους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργουςπου κατάρτισαν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης (Ψηφιακό ΑΣΔ)

Όσοι άνεργοι έχουν ήδη καταρτίσει Ατομικό Σχέδιο Δράσης (ΑΣΔ) θα πρέπει να το μετατρέψουν σε Ψηφιακό ΑΣΔ, ενώ όσοι άνεργοι δεν έχουν ήδη καταρτίσει ΑΣΔ θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού με εργασιακό σύμβουλο στο Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) της περιοχής τους είτε μέσω τηλεδιάσκεψης (MyDYPAlive) είτε δια ζώσης.

Το voucher κατάρτισης των 1.000 ευρώ

Στην πληρωμή του voucher κατάρτισης νέων αξίας 1.000 ευρώ προχωράει πλέον η ΔΥΠΑ, με τους δικαιούχους να βλέπουν άμεσα το ποσό στους λογαριασμούς τους, μετά την υποβολή του υποχρεωτικού ερωτηματολογίου.

Συγκεκριμένα, οι ωφελούμενοι της δράσης επαγγελματικής κατάρτισης «Πάω Μπροστά» της ΔΥΠΑ για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες καλούνται να συμμετέχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης των γνώσεων και δεξιοτήτων που απέκτησαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ