ΧΡΗΜΑ

Ποιοι κερδίζουν έκπτωση φόρου εισοδήματος έως 2.200 ευρώ

Ποιοι κερδίζουν έκπτωση φόρου εισοδήματος έως 2.200 ευρώ
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Εκατομμύρια φορολογούμενοι, μισθωτοί και συνταξιούχοι δικαιούνται φέτος εκπτώσεις φόρου, βάσει των διατάξεων του ισχύοντος Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Μόνη προϋπόθεση για να «επιβραβευθούν» με την πρόσθετη έκπτωση είναι να έχουν πραγματοποιήσει τις πληρωμές με τραπεζικές κάρτες, μέσω e-banking ή τραπεζικές εφαρμογές, σε κάποιες ή το σύνολο των 22 κατηγοριών επαγγελμάτων, οι οποίες περιλαμβάνουν κτηνίατρους, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους και επιτηδευματίες που πραγματοποιούν εργασίες μόνωσης, τοιχοποιίας και εσοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων, μεταξύ άλλων.

Πώς γίνεται ο υπολογισμός

Η έκπτωση θα υπολογίζεται με αφαίρεση του 30% των δαπανών – με ανώτατο όριο τις 5.000 ευρώ - προς τις παραπάνω κατηγορίες επιχειρήσεων και επιτηδευματιών από το φορολογητέο εισόδημα.

  • Ανώτατος συντελεστής φόρου 44% x Ανώτατο όριο δαπανών 5.000 ευρώ = 2.200 ευρώ

Σύμφωνα με αυτό τον υπολογισμό οι δικαιούχοι φορολογούμενοι θα λάβουν έκπτωση έως 450 ευρώ, αν έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ.

Σημειώνεται πως για την εφαρμογή της απόφασης η ΑΑΔΕ ζητά και λαμβάνει στοιχεία για τις δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ανά φορολογούμενο και ανά κατηγορία δαπάνης με βάση τον Κωδικό Κατηγορίας Εμπόρου (MerchantCategoryCodes MCC) και κάθε άλλο απαιτούμενο στοιχείο αναγκαίο για την εφαρμογή της παρούσας από τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών.

Τα ποσά των δαπανών των άρθρων 1 και 2 της παρούσας, για τις οποίες παρέχονται κίνητρα για την πραγματοποίηση συναλλαγών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών, προσυμπληρώνονται με δυνατότητα μεταβολής στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, με βάση τα δεδομένα που παρέχουν οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών.

Οι κωδικοί «sos»

Σημειώνεται πως εκατομμύρια φορολογούμενοι, μισθωτοί και συνταξιούχοι δικαιούνται φέτος εκπτώσεις φόρου, βάσει των διατάξεων του ισχύοντος Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Παράλληλα, απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για τα ενοίκια που δεν κατάφεραν να εισπράξουν δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων ακινήτων. Ενώ, εκπτώσεις δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδά τους, δικαιούνται οι αγρότες.

Το μόνο που πρέπει να προσέξουν είναι την σωστή συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων και την προσοχή ορισμένων «κωδικών».

Κλικ εδώ για τους δέκα κωδικούς «sos» του βασικού εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης, που πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι.

Υπενθυμίζεται πως απομένουν 42 ημέρες για εμπρόθεσμη υποβολή Δήλωσης Φόρου Εισοδήματος έτους 2023, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ