ΧΡΗΜΑ

Εξοικονομώ - Επιχειρώ: Ποιους αφορά το επόμενο μεγάλο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης

Εξοικονομώ - Επιχειρώ: Ποιους αφορά το επόμενο μεγάλο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης
Pixabay

Θέμα χρόνου είναι να δημοσιευτεί η πρόσκληση του προγράμματος «Εξοικονομώ - Επιχειρώ» που θα επιδοτήσει επενδύσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων και του εξοπλισμού μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από τους κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών και του τουρισμού.

Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις του Νίκου Μαντζούφα, Διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης του Υπουργείου Οικονομικών, η πρόσκληση πρόκειται να βγει «σύντομα».

Σύμφωνα με το προσχέδιο του Οδηγού του προγράμματος, για τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης έως 100.000 ευρώ, ενώ για τον κλάδο του Τουρισμού τα όρια προϋπολογισμού ύψους επένδυσης είναι από 50.000 ευρώ έως και 500.000 ευρώ.

Παράλληλα, αναφέρεται πως οι δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας προβλέπουν:

α) την ενεργειακή αναβάθμιση της κτιριακής υποδομής με παρεμβάσεις στο κτιριακό κέλυφος, αναβάθμιση εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, αναβάθμιση συστημάτων ψύξης/θέρμανσης, αναβάθμιση ή και ένταξη νέων υλικών και εξοπλισμού για τη μείωση των απωλειών ενέργειας, αναβάθμιση εξοπλισμού φωτισμού, κλπ, και

β) την εγκατάσταση και πιστοποίηση συστημάτων διαχείρισης ενέργειας και διατάξεων αυτοματισμού.

Ωστόσο, διευκρινίζεται πως η διάρκεια υλοποίησης κάθε πρότασης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 18 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης της πρότασης.

Σημειώνεται πως η δράση εντάσσεται στον Πυλώνα «Πράσινη Μετάβαση» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στην κατηγορία Α.2 Ανακαίνιση και στον Τομέα «Επενδύσεις στην Ενεργειακή Απόδοση» και θα υλοποιηθεί σε εθνικό επίπεδο και στο σύνολο των περιφερειών της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως επίκειται η πρόσθετη χρηματοδότηση Repowering Eu, 800 εκατ. ευρώ, μόνο για τον τομέα της πράσινης μετάβασης που θα εκταμιευθούν μέχρι το τέλος του 2023, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Νίκου Μαντζούφα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ