ΧΡΗΜΑ

Ανάπτυξη και επενδυτική βαθμίδα στο μέλλον του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Ανάπτυξη και επενδυτική βαθμίδα στο μέλλον του Χρηματιστηρίου Αθηνών
ΙΝΤΙΜΕ - ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον του Χρηματιστηρίου Αθηνών «στέλνουν» η Eurobank Equities και η Axia Research, αξιολογώντας θετικά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής 15/6, όπου επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις των αναλυτών για ξεκάθαρη ψήφο και πολιτική σταθερότητα.

Συγκεκριμένα, η Eurobank Equities στέκεται στο ράλι 12% που κατέγραψε το ΧΑ μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ξεπερνώντας τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx600 κατά ένα συντριπτικό 15% και αναφέρεται στην ενίσχυση των θεμελιωδών μεγεθών και τις έντονα θετικές αναθεωρήσεις κερδών που κράτησαν τις αποτιμήσεις χαμηλά παρά την άνοδο των τιμών των μετοχών.

Όσον αφορά τις τράπεζες, η Eurobank Equities σημειώνει πως ειδικά η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς παραμένουν σε πολύ ελκυστικά επίπεδα αποτίμησης με πολλά περιθώρια για να μειώσουν το χάσμα έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών καθώς η πεποίθηση για την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να παράγουν βιώσιμο διψήφιο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων RoTE αυξάνεται.

«Με την Ελλάδα να προσφέρει μια φθηνή πηγή κυκλικότητας, συναρπαστικές αποτιμήσεις, χαμηλή τοποθέτηση, υγιείς μακροοικονομικές προοπτικές, σταθερό προφίλ αύξησης κερδών για τις εισηγμένες και τεχνικούς καταλύτες (αναβάθμιση κρατικής αξιολόγησης), πιστεύουμε ότι το επενδυτικό story για τις ελληνικές μετοχές δεν ήταν ποτέ πιο ξεκάθαρο τα τελευταία 17 χρόνια» αναφέρει η έκθεση.

Axia Research: Εμπιστοσύνη στην αγορά

Στην ενισχυμένη εμπιστοσύνη που δείχνουν οι επενδυτές στην ελληνική αγορά αναφέρεται η Axia Research με φόντο την «αναμενόμενη νίκη της Νέας Δημοκρατίας». Τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου διαπραγματεύονται ήδη σαν η χώρα να έχει ανακτήσει το καθεστώς investment grade, με την απόδοση του 10ετούς να σημειώνει σημαντική πτώση, και να συγκρίνεται πλέον με τα ομόλογα χωρών που έχουν επενδυτική βαθμίδα, σημειώνει και προσθέτει πως:

«Σε όλη τη νότια Ευρώπη, μόνο η Πορτογαλία και η Ισπανία διαπραγματεύονται με μικρότερο premium σε σύγκριση με τη Γερμανία».

Παράλληλα, η Axia επισημαίνει τα θετικά χαρακτηριστικά των ελληνικών ομολόγων σημειώνοντας ότι περίπου το 80% του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης κατέχεται από τον επίσημο τομέα, με σταθμισμένη μέση διάρκεια κοντά στα 20 χρόνια και σταθερό κόστος εξυπηρέτησης.

Όπως σημειώνεται, η επενδυτική βαθμίδα θα είναι ένας θετικός καταλύτης για την αγορά, δεδομένου ότι ένας αριθμός ξένων επενδυτών περιορίζεται από την απουσία τους αυτή τη στιγμή και δεν μπορεί να επενδύσει σε ελληνικά assets. Η εξέλιξη αυτή θα ανοίξει την πόρτα σε νέες εισροές στα περιουσιακά στοιχεία της χώρας, επιτρέποντας επίσης στην κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών να ανατιμηθεί ανοδικά, τονίζει η επενδυτική τράπεζα.

«Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα βιώνει έναν κύκλο ανάπτυξης και παρά τις θετικές επιδόσεις μέχρι στιγμής, θεωρούμε ότι οι προοπτικές δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί πλήρως στην αγορά. Οι ευνοϊκές πολιτικές εξελίξεις (ισχυρή κυβέρνηση, χωρίς πολιτικό ρίσκο), σε συνδυασμό με την εύρωστη οικονομική δυναμική, την προοπτική της ελληνικής οικονομίας να αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα και τις ελκυστικές αποτιμήσεις, ενισχύουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την ελληνική αγορά», καταλήγει η Axia.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ