ΧΡΗΜΑ

Αυξήσεις μισθών και μειώσεις φόρων - Όλοι οι κερδισμένοι των νέων μέτρων

Αυξήσεις μισθών και μειώσεις φόρων - Όλοι οι κερδισμένοι των νέων μέτρων
INTIME NEWS (ΑΡΧΕΙΟ)

Στα 4,4 δισ. ευρώ ανέρχεται το όφελος για τα νοικοκυριά από τις αυξήσεις μισθών και τις μειώσεις φόρων που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στην τετραετία 2024-2027, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Μεγάλοι κερδισμένοι των νέων μέτρων φαίνεται πως είναι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι οι οποίοι θα δουν οριζόντια αύξηση στους μισθούς τους κατά 70 ευρώ, για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια και ετήσιο όφελος περί τα 800 ευρώ καθαρά αν συνυπολογιστούν όλα τα μέτρα ελάφρυνσης.

Παράλληλα, σημαντικό είναι το κέρδος και για όλους τους πολίτες καθώς τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες, Τρίτη 11/7, το ΥΠΟΙΚ περιλαμβάνει επίσης μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών με αύξηση του αφορολόγητου, μείωση φόρων και εισοδηματικές ενισχύσεις για νέους, οικογένειες, μισθωτούς, συνταξιούχους και ιδιοκτήτες ακινήτων.

Όπως ανακοινώθηκε το συνολικό ετήσιο ύψος των παρεμβάσεων είναι 1,1 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 385 εκατ. ευρώ είναι το όφελος από τις ρυθμίσεις που θα ισχύσουν από φέτος.

Πόσα θα κερδίσουν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο

Συγκεκριμένα, περί τους 663.000 εργαζόμενους στο Δημόσιο ωφελεί το νομοσχέδιο που θα τεθεί υπό διαβούλευση, καθώς προβλέπει οριζόντια αύξηση μισθών κατά 70 ευρώ τον μήνα, ενώ παράλληλα αυξάνονται μια σειρά από επιδόματα και επιπλέον παροχές που λαμβάνουν.

Το μέσο ετήσιο όφελος ανέρχεται σε επιπλέον 1.292 ευρώ μικτά ή 800 ευρώ καθαρά, ανά υπάλληλο και αυξάνεται σε 2.084 ευρώ μικτά ή 1.476 ευρώ καθαρά, αν συνυπολογιστούν και οι επιπλέον αυξήσεις ή απαλλαγές που εφαρμόζονται από το 2023.

Οι πέντε παρεμβάσεις στις απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων:

  • Οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ τον μήνα για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους τόσο του Ενιαίου όσο και των Ειδικών Μισθολογίων.
  • Αύξηση της οικογενειακής παροχής. Ένας δημόσιος υπάλληλος με ένα τέκνο θα λάβει επιπλέον αύξηση 20 ευρώ και με δύο και άνω παιδιά επιπλέον 50 ευρώ.
  • Αύξηση κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης. Αφορά τμηματάρχες, υποδιευθυντές, διευθυντές, γενικούς διευθυντές, ενώ αντιστοίχως αφορά και στα επιδόματα θέσεως ευθύνης των ενστόλων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, των ιατρών του ΕΣΥ, των ερευνητών, των προϊσταμένων εκπαίδευσης.
  • Αύξηση των επιδομάτων παραμεθορίου (αύξηση 30%), ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας (αύξηση 15 ευρώ) για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και των εξόδων διανυκτέρευσης (αύξηση 25% - 33%, καθώς και στο εξωτερικό κατά 10%) και χιλιομετρικής αποζημίωσης (αύξηση 33%) για όλους τους υπαλλήλους.
  • Επιπλέον των παραπάνω, αυξήσεις στις αποδοχές των Πανεπιστημιακών κατ΄ εφαρμογή σχετικών αποφάσεων του ΣτΕ και μέσω της θέσπισης επιδόματος βιβλιοθήκης (μεσοσταθμική αύξηση 10%.

Δείτε με ένα κλικ εδώ αναλυτικά παραδείγματα των αυξήσεων στο Δημόσιο.

Αύξηση του αφορολόγητου, μείωση φόρων και εισοδηματικές ενισχύσεις

Πέραν των εργαζόμενων στο Δημόσιο, με το ίδιο νομοσχέδιο ενισχύονται και οι πολίτες σε κάθε απασχόλησης καθώς:

  • Αυξάνεται το αφορολόγητο για τους φορολογούμενους με εξαρτώμενα τέκνα.
  • Παρατείνεται έως τον Οκτώβριο το Market Pass. Δείτε περισσότερα με ένα κλικ εδώ
  • Θεσπίζεται από φέτος το Youth Pass ύψους 150 ευρώ. Δείτε περισσότερα με ένα κλικ εδώ
  • Απαλλάσσονται μόνιμα από τη συμμετοχή στη δαπάνη αγοράς φαρμάκων οι πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ.
  • Μειώνεται κατά 10% ο ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες, που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες. Δείτε περισσότερα με ένα κλικ εδώ
  • Τίθεται πλαφόν 3% στις αυξήσεις των ενοικίων που καταβάλλει το Δημόσιο για τη στέγαση υπηρεσιών του.
  • Θεσμοθετείται η ποσοτικοποίηση των προγραμμάτων των πολιτικών κομμάτων από το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο.
  • Αυξήσεις σε 9.500 συνταξιούχους

Πρόκειται για αύξηση συντάξεων σε 9.500 δικαιούχους που εντάσσονται στην
ειδική κατηγορία «μικρό Δημόσιο» του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ).
Αφορά κυρίως συνταξιούχους παθόντες εν υπηρεσία, θύματα τρομοκρατικών
επιθέσεων, καλλιτέχνες, λογοτέχνες κ.ά. Η πλειονότητα τους (περίπου 8.000) θα
δουν αύξηση 7,75% στις συντάξιμες αποδοχές τους, ενώ οι υπόλοιποι θα δουν
αυξήσεις μεγαλύτερες του 7,75% με αναδρομική μάλιστα ισχύ από το 2017.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ