ΧΡΗΜΑ

Θερινό «ράλι» στην τιμή της βενζίνης – «Σκαρφαλώνει» πάνω από τα 2 ευρώ στα νησιά

Θερινό «ράλι» στην τιμή της βενζίνης – «Σκαρφαλώνει» πάνω από τα 2 ευρώ στα νησιά
INTIME

Το ανοδικό «ράλι» στην τιμή της βενζίνης που ξεκίνησε μέσα στον Ιούλιο συνεχίζεται κι ενώ η καλοκαιρινή περίοδος βρίσκεται στην κορύφωσή της.

Την ώρα που όλο και περισσότεροι πολίτες εγκαταλείπουν τα μεγάλα αστικά κέντρα για τις καλοκαιρινές διακοπές τους, η τιμή της βενζίνης παίρνει την ανηφόρα μέρα με τη μέρα -σε πολλά νησιά βρίσκεται πάνω από τα 2 ευρώ- ανεβάζοντας το κόστος των μετακινήσεων για τους οδηγούς.

Ενδεικτικό της συνεχούς ανοδικής πορείας των τιμών είναι πως ενώ την 1η Ιουλίου η μέση τιμή πανελλαδικά της απλής αμόλυβδης διαμορφωνόταν στα 1,863 ευρώ το λίτρο, στις 23 Ιουλίου ήταν στα 1,896 ευρώ το λίτρο και τη Δευτέρα 31 Ιουλίου στα 1,948 ευρώ το λίτρο.

Προς το τέλος της εβδομάδας, την Πέμπτη 3 Αυγούστου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παρατηρητηρίου Υγρών Καυσίμων μεσοσταθμικά στη χώρα η τιμή διαμορφώθηκε στα 1,962 ευρώ το λίτρο. Μέσα σε λίγες μέρες δηλαδή «τσίμπησε» 0,14 λεπτά.

Στην Αττική η μέση τιμή για την απλή αμόλυβδη φτάνει τα 1,929 ευρώ και των 100 Οκτανίων τα 2,127 ευρώ το λίτρο. Στη Θεσσαλονίκη ,αντίστοιχα, 1,926 ευρώ το λίτρο η απλή και η 100 Οκτανίων τα 2,109 ευρώ το λίτρο.

Στα ύψη οι τιμές στα νησιά

Πάνω από τα 2 ευρώ διαμορφώνονται οι τιμές σε πολλά νησιά της χώρας. Στον νομό Κυκλάδων κατά μέσο όρο στα 2,205 ευρώ το λίτρο, στα Δωδεκάνησα, στα 2,120 ευρώ το λίτρο, στον νομό Κεφαληνίας στα 2,044 ευρώ το λίτρο, στον νομό Σάμου στα 2,014 ευρώ το λίτρο, στη Λέσβο στα 2,017 ευρώ το λίτρο και στην Κέρκυρα στα 2,013 ευρώ το λίτρο.

Στην Κρήτη, στους τρεις από τους τέσσερις νομούς η μέση τιμή είναι πλέον πάνω από τα 2 ευρώ -στο Λασίθι 2,013 ευρώ το λίτρο, στο Ηράκλειο 2,012 ευρώ το λίτρο και στο Ρέθυμνο 2,019 ευρώ το λίτρο - ενώ στα Χανιά στο κατώφλι των δύο ευρώ, στα 1,998 ευρώ το λίτρο.

Βεβαίως οι παραπάνω τιμές που καταγράφονται από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων είναι οι μέσες, που σημαίνει ότι οι οδηγοί βρίσκουν την βενζίνη και ακόμη υψηλότερα σε όλες τις παραπάνω περιοχές.

Τι λένε οι πρατηριούχοι

Τα τιμολόγια στα πρατήρια της χώρας συνεχίζουν να φτάνουν με διαρκώς αυξημένες τιμές σύμφωνα με τους πρατηριούχους που επισημαίνουν πως οι ανατιμήσεις οφείλονται στην άνοδο διεθνώς της τιμής του Brent, στην αύξηση της ζήτησης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη καθώς και στη μείωση της παραγωγής από πλευράς ΟΠΕΚ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με τις αυξήσεις στις τιμές, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, επισημαίνει «ο κλάδος μας άδικα κατηγορείται ενώ εξακολουθεί να μάχεται για την νόμιμη λειτουργία της αγοράς». Σημειώνει πως ακόμη η αγορά στα πρατήρια καυσίμων λειτουργεί με χρονοκαθυστέρηση και όχι σε συντονισμό με τις διυλιστηριακές τιμές. Τα πρατήρια, σύμφωνα με την ΠΟΠΕΚ, «διαμορφώνουν διαχρονικά τις λιανικές τιμές τους με χρονοκαθυστέρηση στην άνοδο και στην πτώση διότι έτσι επιτάσσουν οι κανόνες της ανταγωνιστικής αγοράς και όποιος αμερόληπτος παρακολουθεί την αγορά θα αντιληφθεί ότι στο σύνολο η καθυστέρηση της ανόδου των τιμών είναι μεγαλύτερη από την πτώση και μάλιστα ορισμένες φορές απορροφάται η άνοδος όταν οι τιμές γυρίσουν χαμηλά σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Από την πλευρά του το υπουργείο Ανάπτυξης συνεχίζει τους ελέγχους στα πρατήρια σε όλη τη χώρα ενώ χθες, Παρασκευή ανακοίνωσε πρόστιμα συνολικού ύψους 10.000 ευρώ σε δύο πρατήρια υγρών καυσίμων σε Αθήνα και Καλαμάτα, καθώς σε ελέγχους της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς διαπιστώθηκε ότι παραβίαζαν τις κείμενες διατάξεις περί αθέμιτης κερδοφορίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ