ΧΡΗΜΑ

Νέα δεδομένα για τα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» - Τι αλλάζει στο δικαίωμα συμμετοχής

Νέα δεδομένα για τα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» - Τι αλλάζει στο δικαίωμα συμμετοχής
Pexels

Αλλαγές στις δαπάνες διαχείρισης και στο δικαίωμα συμμετοχής υποβληθείσας αίτησης χρηματοδότησης φέρνει το νέο ΦΕΚ για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το δικαίωμα συμμετοχής υποβληθείσας αίτησης χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα δεν μεταβιβάζεται.

Μεταβίβαση του δικαιώματος δίνεται μόνο στην αναγκαστική περίπτωση αποβίωσης του Ωφελουμένου. Στην περίπτωση αυτή, το δικαίωμα μεταβίβασης της αίτησης χρηματοδότησης θεμελιώνεται με την έγκριση της αίτησης σύμφωνα με το άρθρο 12.

Μετά τις νόμιμες διαδικασίες περί κληρονομικής διαδοχής, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις έναντι του προγράμματος θα μεταβιβάζονται σε νόμιμο κληρονόμο και ο οποίος θα δηλώνεται ως διάδοχος της αίτησης στο Πρόγραμμα. Ο διάδοχος δύναται να είναι ταυτόχρονα και Ωφελούμενος για άλλη παροχή κατανάλωσης στο τρέχον Πρόγραμμα.

Ο διάδοχος με την αποδοχή του ορισμού του ως νέος Ωφελούμενος οφείλει να αποδέχεται όλες τις υποχρεώσεις που προκύπτουν στο Πρόγραμμα. Με την επιφύλαξη της καταληκτικής ημερομηνίας του προγράμματος του άρθρου 13, το χρονικό διάστημα από τη δήλωση αποβίωσης και μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαδοχής εξαιρείται από τις τυχόν προθεσμίες του έργου.

Δαπάνες διαχείρισης ΔΕΔΔΗΕ

Επιπλέον, προβλέπεται πως οι δαπάνες διαχείρισης του ΔΕΔΔΗΕ για την εκπλήρωση των εργασιών που αναλαμβάνει ως Φορέας Διαχείρισης και Υλοποίησης του Προγράμματος καλύπτονται από τον συνολικό προϋπολογισμό του Προγράμματος.

  • Το ύψος των δαπανών διαχείρισης ορίζεται σε 120 ευρώ ανά ολοκληρωμένο φάκελο δικαιούχου.
  • Ως ολοκλήρωση του φακέλου/αιτήματος ορίζεται το στάδιο της τελικής αξιολόγησης προς εκταμίευση της ενίσχυσης ή τελικής απένταξης.

Σημειώνεται πως ο προϋπολογισμός των διαχειριστικών δαπανών έχει μέγιστη δαπάνη 2,8 εκατ. ευρώ που βαρύνει τη ΣΑΤΑ 075.

Η πληρωμή των δαπανών διαχείρισης γίνεται τμηματικά ως ακολούθως:

α) Ποσοστό 50%επί του προϋπολογισμού των διαχειριστικών δαπανών, του παρόντος άρθρου, ως προκαταβολή, καταβάλλεται εντός δύο μηνών από την ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων για ένταξη στο Πρόγραμμα.

β) Ποσοστό 10%επί των διαχειριστικών δαπανών ολοκληρωμένων φακέλων, καταβάλλεται σε τέσσερις εξαμηνιαίες δόσεις, για την ορθή και ομαλή παρακολούθηση της πορείας του Προγράμματος. Η καταβολή των εξαμηνιαίων δόσεων, εκκινεί με την ολοκλήρωση του δεύτερου εξαμήνου του 2023 (1η εξαμηνιαία δόση).

γ) Το υπόλοιπο ποσό καταβάλλεται με τη διαχειριστική ολοκλήρωση του Προγράμματος.

δ) Η διαχειριστική δαπάνη είναι ανάλογη με την πραγματοποιηθείσα δημόσια δαπάνη του προγράμματος και σε κάθε περίπτωση δεν δύναται να ξεπερνά την ως άνω οριζόμενη μέγιστη δαπάνη.

ε) Εφόσον, ο ΔΕΔΔΗΕ δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επιβάλλεται περικοπή των διαχειριστικών εξόδων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ