ΧΡΗΜΑ

Εξοικονομώ, Ανακαινίζω και Αλλάζω Συσκευές - Έρχεται ο νέος κύκλος επιδοτήσεων

Εξοικονομώ, Ανακαινίζω και Αλλάζω Συσκευές - Έρχεται ο νέος κύκλος επιδοτήσεων
Pexels / Rene Asmussen

Την περασμένη Τετάρτη (15/11) ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για τα προγράμματα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Εξοικονομώ 2023» και «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους», με το υπουργείο να ανακοινώνει πως οι αιτήσεις έφτασαν τις 38.228 με τον συνολικό προϋπολογισμό των αιτήσεων να διαμορφώνεται σε 510.135.056 ευρώ.

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν οι προσωρινοί πίνακες των επιτυχόντων, όμως η θετική αξιολόγηση της Κομισιόν για το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 έδωσε ήδη το «πράσινο φως» για νέους κύκλους επιδοτήσεων προς παλιούς και νέους δικαιούχους.

Συγκεκριμένα, μέσω του REPowerEU συνολικά οκτώ δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης και μετάβασης έλαβαν το «πράσινο» φως και χρηματοδότηση που φτάνει τα 795 εκατ. ευρώ.

Τι φέρνουν τα νέα πράσινα προγράμματα

Σε επίπεδο ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων ιδιωτικού, δημοτικού και δημόσιου χαρακτήρα, το REPowerEU περιλαμβάνει στους στόχους του την ενεργειακή θωράκιση κτιρίων και την προώθηση της αυτοπαραγωγής από ΑΠΕ με στόχο τα τέλη του 2025.

Ο νέος κύκλος προγραμμάτων αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2024, με επιδοτήσεις και αυστηρά χρονοδιαγράμματα στα πρότυπα των «Εξοικονομώ» που προηγήθηκαν. Στόχος είναι η αναβάθμιση 11.500 κατοικιών εντός της επόμενης διετίας, με ειδική πρόβλεψη για την ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών.

Μεταξύ των επιδοτούμενων δράσεων θα είναι και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κατοικίες και αγροτικές εκμεταλλεύσεις, στα πρότυπα του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στις στέγες».

Επιδοτήσεις προβλέπονται και για την απόσυρση ηλεκτρικών θερμοσιφώνων, σε έναν νέο κύκλο του προγράμματος «Αλλάζω θερμοσίφωνα», για την αντικατάσταση παλαιού τύπου θερμοσίφωνα, με ηλιακούς ή αντλίες θερμότητας.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε αυτό το πλαίσιο θα επιδοτηθεί και η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, τα οποία, θα πρέπει μετά τις παρεμβάσεις να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, κατά 30%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ