ΧΡΗΜΑ

«Μαχαίρι» στις δαπάνες και σε είδη πρώτης ανάγκης σχεδιάζει ένας στους δύο Έλληνες

«Μαχαίρι» στις δαπάνες και σε είδη πρώτης ανάγκης σχεδιάζει ένας στους δύο Έλληνες
INTIME

«Φρένο» στις αγορές ακόμη και σε τρόφιμα, είδη προσωπικής υγιεινής και οικιακά είδη σκοπεύει να βάλει μέσα στο επόμενο 12μηνο ένας στους δύο Έλληνες λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και της ακρίβειας, ενώ πάνω από 7 στους 10, σχεδιάζουν να περιορίσουν δευτερεύουσες ανάγκες όπως ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ. 

Σύμφωνα με σχετική έρευνα της Focus Bari η οποία διεξήχθη μέσω του διεθνούς δικτύου YouGov σε 18 χώρες, η Ελλάδα έρχεται δεύτερη σε βαθμό μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών μετά την Αγγλία, με πάνω από 3 στους 5 Έλληνες να δηλώνουν ότι τα εισοδήματά τους χάνουν την αγοραστική τους ισχύ. Έτσι, στον βαθμό ανησυχίας για περαιτέρω επιπτώσεις του πληθωρισμού στο μέλλον, η Ελλάδα έρχεται πρώτη ανάμεσα στις 19 χώρες, με 9 στους 10 Έλληνες να ανησυχούν για τον πληθωρισμό και την ακρίβεια.

Η πτώση της αγοραστικής δύναμης οδηγεί τους καταναλωτές στο να ασχολούνται και να προσέχουν τις τιμές στις αγορές τους. Στην Ελλάδα αυτό συμβαίνει περισσότερο κατά τα ψώνια τους στο σουπερμάρκετ, στις παραγγελίες delivery και στα ρούχα. Παράλληλα, εξαιτίας της ακρίβειας οι καταναλωτές τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς διαφοροποιούν τις αγορές τους, «κόβοντας» τις δευτερεύουσες δαπάνες όπως προϊόντα ομορφιάς, ρούχα-παπούτσια, παιχνίδια κλπ., αλλά και τις βασικές, όπως τα τρόφιμα. Μία τάση που όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα της έρευνας, θα συνεχιστεί και το επόμενο έτους.

Συγκεκριμένα, ένας στους δύο Έλληνες σκοπεύει τους επόμενους 12 μήνες να δαπανά λιγότερα για την αγορά των τροφίμων και των ποτών, εκτός του αλκοόλ. Το αντίστοιχο ποσοστό στις υπόλοιπες χώρες της έρευνας είναι στο 24%.

Σε ποσοστό 56% οι Έλληνες σκοπεύουν να μειώσουν τις δαπάνες σε οικιακά είδη/είδη προσωπικής υγιεινής, (23% στις άλλες χώρες) επίσης το 73% σε είδη προσωπικής φροντίδας ομορφιάς (39% διεθνώς), το 83% σε ρούχα/παπούτσια/αξεσουάρ και το 79% (31% διεθνώς) σε παιχνίδια/παζλ/βιβλία (37% διεθνώς). Το 83% επίσης, δηλώνει πως θα περιορίσει τις δαπάνες σε αλκοόλ (40% διεθνώς).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ