ΧΡΗΜΑ

Τέλος επιτηδεύματος: Μείωση κατά 50% για όλους από το 2024

Τέλος επιτηδεύματος: Μείωση κατά 50% για όλους από το 2024
pixabay

Μια από τις κύριες αλλαγές που έφερε η διαβούλευση του φορολογικού νομοσχεδίου είναι η μείωση του τέλους επιτηδεύματος, ασχέτως του ύψους των δηλωθέντων εισοδημάτων.

Συγκεκριμένα, το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε τη μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, ασχέτως του αν δηλώνουν εισοδήματα υψηλότερα από το ελάχιστο τεκμαρτό καθαρό εισόδημα.

Σε αντίθεση με το προσχέδιο που ήθελε μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50%, από το 2024, μόνο για όσους δηλώνουν πραγματικά εισοδήματα υψηλότερα από την ελάχιστη αμοιβή και μείωση 25% για όσους δηλώνουν εισοδήματα χαμηλότερα από την ελάχιστη αμοιβή, το τελικό σχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπει καθολική μείωση στο μισό με εφαρμογή από την αρχή του έτους και κατάργηση του τέλους εντός δυο ετών.

Παράλληλα, για κάθε υποκατάστημα των φυσικών προσώπων, το τέλος επιτηδεύματος μειώνεται στα 300 ευρώ, από 600 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Δείτε με ένα κλικ εδώ, αναλυτικά, τι αλλάζει για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Υπενθυμίζεται πως το σχέδιο νόμου για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής του υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, έχει πάρει τον δρόμο προς την ψήφιση του στη Βουλή, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, η οποία χαρακτηρίστηκε με μεγάλη συμμετοχή και πολλά σημεία διαφωνίας, κυρίως από τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Οι παρεμβάσεις που υλοποιούνται με το νομοσχέδιο περιλαμβάνουν:

  • Την υποχρεωτική ανάρτηση εσόδων και δαπανών στο MyData εντός του 2024.
  • Την απαγόρευση της χρήσης μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων.
  • Το νέο δίκαιο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.
  • Την αύξηση του προστίμου που επιβάλλεται σε επιτηδευματίες και επιχειρήσεις για χρήση μετρητών σε συναλλαγές άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής.
  • Τη ρύθμιση της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
  • Την διακοπή συνεργασίας των εταιριών εμπορίας καυσίμων με παραβάτες λαθρεμπορίας.

Επιπλέον, τη μεταρρύθμιση συμπληρώνουν οι εξής παρεμβάσεις που δεν απαιτούν νομοθετική ρύθμιση και θα υλοποιηθούν με διοικητικές πράξεις:

  • Η ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS τους πρώτους μήνες του 2024.
  • Η επέκταση της υποχρέωσης κατοχής συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών (EFT/POS) στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς που σήμερα δεν έχουν.
  • Η ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής, πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως έως το τέλος του έτους.
  • Τα υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τιμολόγια εντός του 2024 για τα οποία έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα στην ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ