ΧΡΗΜΑ

Τι ισχύει με τις αντιολισθητικές αλυσίδες - Πώς θα αποφύγετε το πρόστιμο στην επόμενη κακοκαιρία

Τι ισχύει με τις αντιολισθητικές αλυσίδες - Πώς θα αποφύγετε το πρόστιμο στην επόμενη κακοκαιρία
ΙΝΤΙΜΕ

Μπορεί η κακοκαιρία Avgi να μας προσπέρασε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, αλλά ο χειμώνας είναι ακόμα μακρύς και το πιο πιθανό είναι πως θα χρειαστεί ξανά να βρεθούμε αντιμέτωποι με τις υποχρεωτικές αντιολισθητικές αλυσίδες για τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών. Αλλιώς οι οδηγοί κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν με πρόστιμο. Καλό είναι λοιπόν να προνοήσουμε. 

Σύμφωνα με την Τροχαία, σε περίοδο παγετού, οι οδηγοί οφείλουν να έχουν στα οχήματά τους αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον τα εν λόγω αυτοκίνητα δεν φέρουν ειδικά ελαστικά κατά την κυκλοφορία τους.

Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω μέτρο ισχύει από τον Μάρτιο του 2022 και προβλέπει τον εφοδιασμό των οχημάτων με αντιολισθητικά μέσα, «κατάλληλα για το όχημα» από την 1η Οκτωβρίου έως τις 30 Απριλίου κάθε έτους «και όταν οι επικρατούσες συνθήκες το επιβάλλουν».

Αυτό σημαίνει πως σε περίπτωση ελέγχου, αν διαπιστωθεί παράβαση, το διοικητικό πρόστιμο είναι 80 ευρώ, σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (παρ 26 & 27 του άρθρου 81).

Οι οδηγοί θα πρέπει επίσης:

  • να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών που βρίσκονται στα οχήματά τους, για να είναι εξασφαλισμένη η ορθή χρήση τους και η εκπλήρωση του σκοπού της παρ. 1
  • να προσαρμόζουν την οδήγησή τους, όταν χρησιμοποιούνται αντιολισθητικά, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και τις προδιαγραφές των οχημάτων και των αντιολισθητικών, με γνώμονα την προάσπιση της οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην περίπτωση ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, εφόσον ζητηθεί από τον μισθωτή η προμήθεια αντιολισθητικών μέσων και αναγραφεί το αίτημα του στο μισθωτήριο συμβόλαιο, η εκμισθωτήρια εταιρεία είναι υποχρεωμένη να παρέχει τον κατάλληλο εξοπλισμό. Εάν δεν ζητηθεί, η υποχρέωση δεν υφίσταται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ