ΧΡΗΜΑ

ΥΠΕΝ: Μέχρι 7/4 οι υποβολή των ετήσιων εκθέσεων αποβλήτων

ΥΠΕΝ: Μέχρι 7/4 οι υποβολή των ετήσιων εκθέσεων αποβλήτων
Pixabay

Έως και 07/04/2024 θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις ετήσιες εκθέσεις αποβλήτων για το έτος αναφοράς 2023 οι υπόχρεες επιχειρήσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Οι εκθέσεις υποβάλλονται στην πλατφόρμα του ηλεκτρονικού μητρώου αποβλήτων (ΗΜΑ), παράλληλα και με την δυνατότητα υποβολής εκθέσεων αποβλήτων τροφίμων στο ηλεκτρονικό μητρώο αποβλήτων τροφίμων (ΗΜΑΤ).

Επισημαίνεται πως ειδικά για τις επιχειρήσεις με δραστηριότητες που παράγουν απόβλητα τροφίμων της παρ. 4 του άρθρου 20 του ν.4819/2021:

  1. Η υποβολή στοιχείων για τα απόβλητα τροφίμων και τα πλεονάσματα τροφίμων στο ΗΜΑΤ (έκθεση αποβλήτων τροφίμων) γίνεται σε επίπεδο επιχείρησης και όχι εγκατάστασης.
  2. Η υποβολή στοιχείων στο ΗΜΑΤ σύμφωνα με το αρ. 20 του ν.4819/2021 είναι συμπληρωματική και ανεξάρτητη από την υποχρέωση υποβολής των στοιχείων στο ΗΜΑ σύμφωνα με το αρ. 53 του ν.4819/2021, στο οποίο καταχωρίζεται το σύνολο των παραγόμενων αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων των αποβλήτων τροφίμων.
  3. Η εγγραφή μιας επιχείρησης στο ΗΜΑ/ΗΜΑΤ πραγματοποιείται σε κοινό περιβάλλον.
  4. Οι επιχειρήσεις που είναι ήδη εγγεγραμμένες στο ΗΜΑ και είναι υπόχρεες υποβολής στοιχείων και στο ΗΜΑΤ, καλούνται να ενημερώσουν το προφίλ της επιχείρησης, επιλέγοντας το αντίστοιχο πεδίο σχετικά με την υποχρέωση υποβολής στοιχείων στο ΗΜΑΤ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ