ΧΡΗΜΑ

Βαρβάκειος: Συμβουλές για την αγορά του σωστού μπακαλιάρου

Βαρβάκειος: Συμβουλές για την αγορά του σωστού μπακαλιάρου

Την τιμητική τους έχουν οι μπακαλιάροι στους πάγκους της Βαρβακείου Αγοράς, ενόψει της 25ης Μαρτίου

INTIME NEWS/ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΚΑΜΣΗΣ

Εορτασμός της 25ης Μαρτίου δεν νοείται στα ελληνικά νοικοκυριά χωρίς μπακαλιάρο σκορδαλιά. Ετσι «πρωταγωνίστρια» της αγοράς χρίζεται ξανά - μετά τα οστρακοειδή και τα θαλασσινά της Καθαράς Δευτέρας – η ψαραγορά της Βαρβακείου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ο φρέσκος ελληνικός μπακαλιάρος ξεκινάει από τα 15 ευρώ/κιλό, ενώ το προσφυγάκι όπως το λένε οι Αιθίοπες, (σαν μικρός μπακαλιάρος) ξεκινάει από τα 6 ευρώ/κιλό, όπως και ο αλατισμένος μπακαλιάρος.

«Τα προσφυγάκια είναι ξαδερφάκια με τον μπακαλιάρο, είναι πάρα πολύ νόστιμα, τα κάνουμε συνήθως τηγανητά. Κάποιοι τα επιλέγουν και για σουπίτσα. Δεν έχουν κόκαλα, ούτε λέπια, έχουν ένα μόνο κόκκαλο στη μέση», είπε στο ΕΡΤNEWS ο πρόεδρος των ιχθυοπωλών της Βαρβακείου Αγοράς Βασίλης Σίμος.

Στις ελληνικές θάλασσες, από τον Οκτώβρη μέχρι τον Μάρτη έχουμε φρέσκο ελληνικό μπακαλιάρο και φέτος κιόλας υπήρχε μεγάλη αλίευση, διευκρίνισε.

Φυσικά υπάρχουν και εισαγόμενοι μπακαλιάροι, υπάρχουν τα ισπανικά ψάρια, τα οποία όμως τα καταλαβαίνουμε από την τιμή διότι είναι πολύ φθηνότερα.

Τα ισπανικά ψάρια ξεκινάνε από τα 7 με 8 ευρώ/κιλό και πάνε μέχρι τα 10 με 12, ενώ οι ντόπιοι ελληνικοί μπακαλιάρο αγγίζουν και τα 20 ευρώ και τα 25 ευρώ/κιλό.

Μια άλλη λύση είναι ο ξαρμυρισμένος μπακαλιάρος, το φιλέτο που λέμε, όπου υπάρχουν τρεις ποιότητες, ξεκινάνε από τα 5 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 10 το πολύ 12 ευρώ/κιλό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ