ΧΡΗΜΑ

Εκτοξεύεται η τιμή του χυμού πορτοκαλιών - Οι εισαγωγές από Αίγυπτο και ο ρόλος της Βραζιλίας

Εκτοξεύεται η τιμή του χυμού πορτοκαλιών - Οι εισαγωγές από Αίγυπτο και ο ρόλος της Βραζιλίας
Pixabay

Νέες ανατιμήσεις στον χυμό πορτοκαλιού αναμένονται μέσα στο καλοκαίρι, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις η Βραζιλία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας διεθνώς, θα έχει φέτος τη χαμηλότερη παραγωγή των τελευταίων 36 ετών.

Πληθωρισμό της απληστίας καταγγέλλουν εκπρόσωποι του αγροτικού κλάδου, με αθρόες εισαγωγές πορτοκαλιών από χώρες της Αφρικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση που πλήττουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών φρούτων, ρίχνοντας τις τιμές παραγωγού. Στο ράφι βέβαια καταφθάνουν με υψηλότερες τιμές.

Τα εσπεριδοειδή είναι ευαίσθητα στην ξηρασία, άρα οι προοπτικές της παραγωγής για τη φετινή χρονιά είναι πολύ κακές. Αυτό έδινε την ευκαιρία στο να σταθμιστούν κάπως οι τιμές στην Ευρώπη και αλλού και να είναι ικανοποιητικές για τους παραγωγούς, λέει στην ΕΡΤ ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, Μόσχος Κορασίδης.

Η διεθνής τιμή του χυμού πορτοκαλιού καταγράφει αύξηση κατά 48,4% μέσα σε έναν χρόνο. Ωστόσο, έχει υποχωρήσει κατά 14,2% σε σχέση με το ιστορικό υψηλό του Ιανουαρίου, τόνισε ο ειδικός σύμβουλος Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων, Γιώργος Πολυχρονάκης.

Όπως επισημαίνει στο CNN Greece ο κ. Πολυχρονάκης, η τιμή του χυμού πορτοκαλιού έχει διπλασιαστεί και πλέον πωλείται στην τιμή που κόστιζαν την περασμένη χρονιά τα νωπά πορτοκάλια.

Συμπληρώνει μάλιστα πως σε πολλές χώρες, διαβλέποντας πως τη φετινή χρονιά, οι ποσότητες που προέρχονται από τη Βραζιλία δεν θα επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες για την παραγωγή των προϊόντων με βάση τον χυμό πορτοκάλι, προωθούν την παραγωγή των mix χυμών. Η κατάσταση, μάλιστα, όσον αφορά στην πορεία των τιμών το επόμενο διάστημα, δεν φαίνεται να εξομαλύνεται με τον κ. Πολυχρονάκη να εκτιμά πως πιθανόν να δούμε και περαιτέρω αύξησή τους.

Οι τιμές των χυμών έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, δεδομένου ότι η Βραζιλία την περυσινή εμπορική περίοδο είχε μια μείωση γύρω στο 60%-65% της παραγωγής και παράλληλη μείωση είχε και η παραγωγή της Φλόριντα.

Στα ράφια των ελληνικών σούπερ μάρκετ, η τιμή του χυμού πορτοκαλιού έχει αυξηθεί την τελευταία διετία κατά 39,2% από τα 1,2 ευρώ στα 1,67 ευρώ το λίτρο.

Αιγυπτιακά πορτοκάλια

Αθρόες εισαγωγές πορτοκαλιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως από την Αίγυπτο, μετά τηνέναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας καταγγέλλουν εκπρόσωποι της αγοράς, τονίζοντας πως αυτό οδηγεί σε μείωση των τιμών του εγχώριου προϊόντος.

Με αυτό τον τρόπο πίεσε την προσφορά και τις τιμές προς τα κάτω στην Ευρωπαϊκή Ένωση με συνέπεια τα δικά μας πορτοκάλια να μην καθίστανται ανταγωνιστικά και να έχουμε μειωμένη ροή στις εξαγωγές μας και έναντι του περυσινού επιπέδου, συμπληρώνει ο κ. Πολυχρονάκης.

Οι ελληνικές εξαγωγές πορτοκαλιών από 351.000 τόνους πέρυσι εκτιμάται ότι φέτος θα μειωθούν στους 271.000 τόνους, ενώ οι 80.000 τόνοι που θα μείνουν αδιάθετοι θα κατευθυνθούν στη χυμοποίηση.

Εκπρόσωποι του αγροτικού τομέα καταγγέλλουν κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος τόσο των καταναλωτών όσο και των παραγωγών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ