Έρχεται το μητρώο του δανειολήπτη - Όλα όσα αλλάζουν για «καλούς» και «κακούς» οφειλέτες
Ανανεώθηκε:
Τον «Μεγάλο Αδελφό» ενεργοποιεί η Τράπεζα της Ελλάδος και καταγράφει αναλυτικά τους καλούς, τους κακούς και τους νέους οφειλέτες.
Χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, servicers και εταιρείες leasing θα έχουν πλέον στη διάθεση τους ένα αναλυτικό αρχείο με τα χρέη για περισσότερα από 2.000 ελληνικά νοικοκυριά.
Η νέα πλατφόρμα αφορά στο Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων (ΚΜΠ), το οποίο είναι ήδη ενεργό σε πιλοτικό στάδιο (κλικ εδώ) αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία στις 15 Φεβρουαρίου και καταγράφει όλες τις οφειλές φυσικών προσώπων και εταιρειών, είτε αυτές είναι «χρωστούμενες» δόσεις δανείων, είτε απλήρωτους λογαριασμούς ηλεκτρισμού και νερού.
Σε αντίθεση με τον γνωστό «Τειρεσία», το μητρώο πιστώσεων δεν θα εκδίδει βαθμολογία για λογαριασμό των πιστωτών και δεν θα αξιολογεί τη συναλλακτική συμπεριφορά των πολιτών.
Ο ρόλος του είναι µόνο «πληροφοριακός» καθώς θα συγκεντρώνει στοιχεία, ωστόσο στα στοιχεία αυτά, θα έχουν πρόσβαση τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι servicers και οι εταιρείες leasing.
Πώς λειτουργεί
Στο ΚΜΠ συλλέγονται σε μηνιαία βάση και αποθηκεύονται αναλυτικά δεδομένα για κάθε μορφής πίστωση:
Α) ίση ή μεγαλύτερη του ποσού των 2.000 ευρώ (ανά πιστωτή και ανά οφειλέτη) για φυσικά πρόσωπα και ατομικές επιχειρήσεις
Β) 5.000 ευρώ (ανά πιστωτή και ανά οφειλέτη) για νομικά πρόσωπα
Κάθε οφειλέτης έχει τη δυνατότητα της επισκόπησης της πιστωτικής του κατάστασης μέσω της λήψης Πιστωτικής Έκθεσης, η οποία χορηγείται χωρίς οικονομική επιβάρυνση, κατόπιν υποβολής σχετικής ηλεκτρονικής αίτησης.
Έχει επίσης τη δυνατότητα να υποβάλλει δωρεάν ηλεκτρονική αίτηση αμφισβήτησης των δεδομένων που περιλαμβάνονται στην Πιστωτική Έκθεση.
Αντίστοιχα, οι συνδεδεμένοι στο ΚΜΠ πιστωτές χρησιμοποιούν τα δεδομένα με σκοπό να βελτιώσουν την ποιότητα και την πληρότητα των πιστωτικών πληροφοριών για τους οφειλέτες με τους οποίους έχουν συνάψει ή πρόκειται να συνάψουν σύμβαση πίστωσης και να ενισχύσουν έτσι τη δυνατότητα αξιολόγησης και διαχείρισης του πιστωτικού τους κινδύνου.
Σημειώνεται πως το Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων διαφέρει από το Μητρώο Πιστοληπτικής Αξιολόγησης το οποίο θα τηρείται στη Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και θα συγκεντρώνει όλες τις οφειλές προς το ∆ημόσιο.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ψηφιακά εκταμιεύουν επτά στους 10 πολίτες τα καταναλωτικά δάνεια
Παραγραφή χρεών το 2026: Ποιες οι προβλεπόμενες αλλαγές με το νέο καθεστώς
Επεισόδια στο Τορίνο: Συνελήφθη νεαρός για την επίθεση με σφυρί σε βάρος αστυνομικού
20:47
Τεράστιος βράχος έπεσε σε δρόμο στη Χίο μετά από κατολίσθηση - Από θαύμα σώθηκαν επιβάτες ΙΧ (pic)
20:36
Απεγκλωβισμός ηλικιωμένου οδηγού από αυτοκίνητο που έπεσε σε ρέμα στη Θεσσαλονίκη
20:26
Δράμα: Εγκλωβισμένοι στο καταφύγιο του Φαλακρού 100 επισκέπτες - Ένα βρέφος ανάμεσά τους
20:20