ΔΙΕΘΝΗ

Ίλον Μασκ: Γιατί απείλησε ότι θα υπαναχωρήσει από την συμφωνία εξαγοράς του twitter

Ίλον Μασκ: Γιατί απείλησε ότι θα υπαναχωρήσει από την συμφωνία εξαγοράς του twitter
Ο Μασκ ισχυρίστηκε ότι το Twitter «ανθίσταται ενεργά και εμποδίζει τα δικαιώματα πληροφόρησης του», όπως περιγράφεται στη συμφωνία AP

Σαφή προειδοποίηση εξέφρασε ο Ίλον Μασκ τη Δευτέρα για υπαναχώρηση από τη συμφωνία εξαγοράς του Twitter, για το οποίο πρόσφατα κατέθεσε πρόταση - μαμούθ προκειμένου να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών. 

Πιο αναλυτικά, ο γνωστός επιχειρηματιάς, κατηγόρησε ανοιχτά την εταιρεία για παραβίαση της συμφωνίας μη παρέχοντας τα δεδομένα που ζήτησε για spam και ψεύτικους λογαριασμούς.

Σε επιστολή προς τον επικεφαλής των νομικών υπηρεσιών για την πολιτική του Twitter, Βιτζάγια Γκάντε, ο Μασκ ισχυρίστηκε ότι το Twitter «ανθίσταται ενεργά και εμποδίζει τα δικαιώματα πληροφόρησης του», όπως περιγράφεται στη συμφωνία.

«Πρόκειται για σαφή ουσιώδη παραβίαση των υποχρεώσεων του Twitter βάσει της συμφωνίας εξαγοράς και ο κ. Μασκ επιφυλάσσεται όλων των δικαιωμάτων που προκύπτουν από αυτήν, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματός του να μην ολοκληρώσει τη συναλλαγή και του δικαιώματός του να τερματίσει τη συμφωνία εξαγοράς», έγραψε στην εταιρεία ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τον Μασκ.

Ο Μασκ ζήτησε από το Twitter να παραδώσει πληροφορίες σχετικά με τις μεθοδολογίες δοκιμών του για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του ότι τα bot και οι ψεύτικοι λογαριασμοί υπερβαίνουν κατά πολύ το 5% της ενεργής βάσης χρηστών της πλατφόρμας -κατά πληροφορίες εκτιμά ότι αποτελούν ποσοστό 20% ή 25% των ενεργών χρηστών

Ο Μασκ ζήτησε επίσης να κάνει τη δική του ανεξάρτητη αξιολόγηση με βάση τα δεδομένα του Twitter.

Σημειώνεται πως οι μετοχές του Twitter υποχώρησαν 5% τη Δευτέρα. Ακόμη και πριν από την τελευταία εξέλιξη, η μετοχή του Twitter διαπραγματευόταν πολύ κάτω από την προσφορά εξαγοράς του Μασκ των 54,20 δολαρίων ανά μετοχή, πιθανότατα υποδηλώνοντας σκεπτικισμό των επενδυτών σχετικά με την υλοποίηση της συμφωνίας.

Η εταιρεία δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλια σχετικά με την επιστολή. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Twitter, Παράγκ Αγκραουάλ, στάθηκε στη μακροχρόνια μέτρηση ανεπιθύμητων μηνυμάτων της εταιρείας του.

Από την πλευρά του, ο Μασκ ισχυρίστηκε ότι ο πραγματικός αριθμός των λογαριασμών ανεπιθύμητης αλληλογραφίας είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος, δυνητικά έως και 90%. Ο Μασκ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η εξαγορά «δεν μπορεί να προχωρήσει» έως ότου η εταιρεία παράσχει «απόδειξη» για τη μέτρηση ανεπιθύμητων μηνυμάτων.

Ορισμένοι αναλυτές της Wall Street είπαν ότι αυτή η αντίδραση μπορεί εξηγηθεί από ενδεχόμενη πρόθεση του αγοραστή ώστε να διαπραγματευτεί χαμηλότερη τιμή για την υφιστάμενη συμφωνία των 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Από την αρχή υπήρχαν ερωτήσεις σχετικά με το πώς θα χρηματοδοτούσε ο Μασκ την εξαγορά. Οι μετοχές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δέχτηκαν επίσης πλήγμα τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω ευρύτερων αναταραχών στην αγορά.

Η επιστολή της Δευτέρας εικάζε ότι το Twitter μπορεί να «διακρατά τα ζητούμενα δεδομένα λόγω ανησυχίας για το τι θα αποκαλύψει η ανάλυση των δεδομένων του ίδιου του κ. Μασκ».

Η επιστολή ισχυριζόταν επίσης ότι το Twitter είχε προσπαθήσει να περιορίσει την πρόσβαση στις πληροφορίες ερμηνεύοντας στενά τη συμφωνία εξαγοράς, έτσι ώστε η παροχή των πληροφοριών να μην εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής των συμβατικών απαιτήσεων του Twitter. Αλλά σύμφωνα με την επιστολή, ακόμη και με τους περιορισμένους ορισμούς του Twitter, εξακολουθεί να έχει υποχρέωση να παρέχει τις πληροφορίες.

By Brian Fung, CNNi Business

ΔΗΜΟΦΙΛΗ