ΔΙΕΘΝΗ

Φόβοι για ύφεση στη σκιά της ανόδου των επιτοκίων

Φόβοι για ύφεση στη σκιά της ανόδου των επιτοκίων
Tο σενάριο της ύφεσης καθίσταται βασικό, έχοντας 75% πιθανότητες να γίνει πράξη, AP Photo / Richard Drew

Τον εφιάλτη της ύφεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες επανέφερε η χθεσινή αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου κατά 75 μονάδες βάσης.

Η κίνηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) να προχωρήσει στη μεγαλύτερη μεμονωμένη αύξηση στο κόστος δανεισμού από το 1994, αλλά και η προοπτική νέων αυξήσεων –πιθανότατα κατά 50 μονάδες βάσης- τον Ιούλιο έβαλε ξανά στο τραπέζι τα σενάρια «παγώματος» της οικονομίας.

Και πλέον, σύμφωνα με το Bloomberg Εconomy, το σενάριο της ύφεσης καθίσταται βασικό, έχοντας 75% πιθανότητες να γίνει πράξη, ενώ μόλις πριν από λίγους μήνες δεν υπήρχε καν στην κουβέντα.

Μάλιστα, οι αναλυτές στο Bloomberg συνδέουν άμεσα το πέρασμα της αμερικανικής οικονομίας σε ύφεση με το πολιτικό σκηνικό, κάνοντας λόγω για εξαιρετικές πιέσεις στον πρόεδρο Μπάιντεν, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος. Και αυτό γιατί τα νοικοκυριά στις ΗΠΑ σφαδάζουν από τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων δεκαετιών, όμως η όποια ανακούφιση μπορούν να φέρουν τα αυξημένα επιτόκια έχει άμεσο αντίκτυπο στην ανάπτυξη, οδηγώντας την οικονομία σε ύφεση.

«Σφυροκόπημα» στις αγορές

Η παραπάνω εξέλιξη, σε συνδυασμό με την άνοδο των επιτοκίων της στερλίνας κατά 25 μονάδες βάσης που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Αγγλίας αλλά και η προαναγγελία αυξήσεων στα ευρω-επιτόκια από την ΕΚΤ προκαλεί μαζικές πωλήσεις στα χρηματιστήρια παγκοσμίως.

Οι απώλειες των τελευταίων εβδομάδων, σε πολλές περιπτώσεις, έχουν φτάσει πλέον σε διψήφιο επίπεδο, ενώ ειδικά στις ΗΠΑ η αγορά έχει χάσει άνω του 20% από τα υψηλά, περνώντας και επίσημα σε Bear Market. Αντίστοιχα, το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται κάτω από τις 820 μονάδες, δοκιμάζοντας πολύμηνες στηρίξεις, καθώς κυριαρχεί ο φόβος για «ψαλίδισμα» της ανάπτυξης.

Αντίστοιχα, έντονες είναι οι κερδοσκοπικές πιέσεις που καταγράφονται και στις αγορές των ομολόγων, με το ιταλικό χρέος να δέχεται «σφυροκόπημα», ενώ στη δίνη των πιέσεων βρίσκονται και τα ελληνικά χρεόγραφα.

Πλέον, οι αγορές αναμένουν την απάντηση της ΕΚΤ, η οποία χθες προανήγγειλε ένα νέο εργαλείο έναντι του «κατακερματισμού» των ομολόγων στην Ευρωζώνη, στηρίζοντας ουσιαστικά τις χώρες του νότου έναντι των κερδοσκοπικών πιέσεων.
Εντούτοις, στην πράξη, κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί, ειδικά όσο οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε πολυετή υψηλά και ο πληθωρισμός καταγράφει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ