ΔΙΕΘΝΗ

Χρεοκόπησε η Ρωσία: Στάση πληρωμών μετά από έναν αιώνα

Χρεοκόπησε η Ρωσία: Στάση πληρωμών μετά από έναν αιώνα
Η Ρωσία επιμένει ότι έχει τα κεφάλαια για να εξυπηρετήσει το χρέος της, αλλά αναγκάστηκε να αθετήσει τις πληρωμές Maxim Blinov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ως προσωπική «γελοιοποίηση» του Πούτιν καταγράφουν τα διεθνή Μέσα την αδυναμία πληρωμής σε ομόλογα ξένου νομίσματος, στην οποία περιέπεσε η Ρωσία για πρώτη φορά από το 1918

Για πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα, η Ρωσία και έχοντας αποφύγει την αδυναμία πληρωμών αρκετές φορές από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, αθέτησε την Κυριακή πληρωμές εξωτερικού χρέους, καθώς έληξε η περίοδος χάριτος των 30 ημερών για πληρωμές τόκων περίπου 100 εκατ. δολαρίων που έπρεπε να γίνουν στις 27 Μαΐου.

Η στάση πληρωμών είναι κυρίως συμβολική για την ώρα, σημειώνει το Bloomberg, εξηγώντας ότι έχει λίγη σημασία για τους Ρώσους που ήδη αντιμετωπίζουν διψήφιο πληθωρισμό και τη χειρότερη οικονομική συρρίκνωση αρκετών ετών.

Η Ρωσία επιμένει ότι έχει τα κεφάλαια για να εξυπηρετήσει το χρέος της, αλλά αναγκάστηκε να αθετήσει τις πληρωμές.

Σε μία προσπάθεια ελιγμού, την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι η εξυπηρέτηση του χρέους των 40 δισ. δολαρίων θα γίνεται σε ρούβλια, επικρίνοντας τη Δύση γιατί – όπως λέει – δημιούργησε τεχνικά μία κατάσταση «force-majeure» που δεν της επιτρέπει να πληρώσει.

«Είναι κάτι πολύ, πολύ σπάνιο, όταν μία κυβέρνηση που κατά τα άλλα έχει τους πόρους, αναγκάζεται από τρίτη κυβέρνηση να χρεοκοπήσει», λέει στο Bloomberg ο Hassan Malik της Loomis Sayles & Company.

Σε κάθε περίπτωση, η στάση πληρωμών σηματοδοτεί την πρώτη εξωτερική χρεοκοπία της Ρωσίας μετά την απόρριψη των χρεών της εποχής του Τσάρου από τους Μπολσεβίκους το 1918.

Η χώρα έφθασε πολύ κοντά σε μια τέτοια στιγμή νωρίτερα φέτος, αλλά κατάφερε να ξεφύγει την τελευταία στιγμή αλλάζοντας μεθόδους πληρωμής.

Αυτή η εναλλακτική οδός έκλεισε στη συνέχεια τον Μάιο - λίγες ημέρες πριν από την πληρωμή των 100 εκατομμυρίων δολαρίων - όταν οι ΗΠΑ έκλεισαν ένα παραθυράκι κυρώσεων που επέτρεπε στους Αμερικανούς επενδυτές να λαμβάνουν πληρωμές κρατικών ομολόγων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ