ΔΙΕΘΝΗ

Wall Street Journal: Πιο ασφαλή τα ελληνικά ομόλογα από τα ιταλικά

Wall Street Journal: Πιο ασφαλή τα ελληνικά ομόλογα από τα ιταλικά
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των δύο χωρών κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση ΙΝΤΙΜΕ NEWS

«Ψήφο εμπιστοσύνης» στα ελληνικά ομόλογα έναντι των ιταλικών δίνει η Wall Street Journal, καθώς η πολιτική κρίση στη γειτονική χώρα αυξάνει κατακόρυφα την αβεβαιότητα.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι επενδυτές στρέφονται στα ελληνικά χρεόγραφα καθώς η σχέση ρίσκου-απόδοσης τα καθιστά σαφώς πιο δελεαστικά.

Έτσι, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των δύο χωρών κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση με τους επενδυτές να αγοράζουν ελληνικούς τίτλους και να απομακρύνονται από τους ιταλικούς.

Σε απόλυτους αριθμούς, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας υποχώρησε στο 3,19% τη Δευτέρα έναντι 3,27% την Παρασκευή. Αντίθετα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας ανήλθε στο 3,35% τη Δευτέρα, έναντι 3,33% την Παρασκευή. Σημειώνεται πως όσο πιο χαμηλή είναι η απόδοση ενός ομολόγου, τόσο πιο ασφαλές θεωρείται από την πλευρά των επενδυτών.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, οι επενδυτές προτιμούν τους ελληνικούς τίτλους καθώς πιστεύουν ότι η χώρα μας δεν κινδυνεύει με πολιτική αναταραχή, όπως συμβαίνει στην Ιταλία, με τη χώρα να έχει οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο της Ελλάδας είναι αποφασισμένο να στηρίξει μεν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, χωρίς να θέτει ωστόσο σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σημαντικό ρόλο στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων έπαιξε και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να εισάγει ένα νέο εργαλείο που περιορίζει την αύξηση των spreads ανάμεσα στα ομόλογα των χωρών του πυρήνα της Ευρωζώνης και αυτών της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Έτσι, τα ελληνικά ομόλογα θεωρούνται πλέον «προστατευμένα» έναντι κερδοσκοπικών κινήσεων και έντονων διακυμάνσεων, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στον τρόπο με τον οποίο τα τιμολογούν οι αγορές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ